Либија – Побуњеници опет били присиљени на бјежанију

Још један неуспио јуриш устаника на Сирт. Побуњеници, уз обилату помоћ НАТО авијације, стигли надомак центра, али се повукли под жестоком ватром Гадафијевих присталица. 16.21 – Побуњеници обуставили напад на Сирт и повукли се из града. Осам устаника убијено а 50 рањено у нападу Туарега недалеко од границе са Тунисом. 15.44 – Шест особа погинуло […]

недеља, 25 септембра, 2011 / 17:03

Још један неуспио јуриш устаника на Сирт. Побуњеници, уз обилату помоћ НАТО авијације, стигли надомак центра, али се повукли под жестоком ватром Гадафијевих присталица.

16.21 – Побуњеници обуставили напад на Сирт и повукли се из града. Осам устаника убијено а 50 рањено у нападу Туарега недалеко од границе са Тунисом.

15.44 – Шест особа погинуло и више од 20 повређено у сукобу између снага нових либијских власти и снага које су лојалне Моамеру Гадафију у месту Гадамес ("Бисер пустиње") на југу Либије.

14.43 – Масовна гробница са више од 1.270 тела пронађена поред затвора Абу Салим у Триполију, наводи Ал Џазира.

11.26 – Нови проблеми у редовима устаника. Борци из Мисурате оптужују саборце из Бенгазија да их шаљу у прве борбене редове као "топовско месо" како би их ослабили и заузели бољу позицији пред поделу власти у Либији.

10.21 – Најозбиљнији напад на Сирт од почетка опсаде последњих Гадафијевих упоришта. Контрадикторни подаци о жртвама. Устаници наишли на жесток отпор око три километра од центра града.

01.56 – Најмање 30 устаника убијено, а 50 рањено у борбама око Бани Валида. После серије јуриша и узмицања, побуњеници и даље десетак километара од града.

 

НАТО авијација прокрчила је пут побуњеницима који су камионетима наоружаним противавионским топовима упали у Сирт и до поноћи успјели да дођу на неких 500 метара од центра града, гдје су наишли на жесток отпор Гадафијевих присталица, па се поставља питање да ли ће на том мјесту успјети да се одрже до јутра.

Осим камионета, у граду се налази и неколико тенковских јединица, као и на десетине минобацача, па се родно мјесто Моамера Гадафија полако претвара у гомилу рушевина. На страни побуњеника у вечерњим сатима убијена су два, док је рањено двадесетак бораца.

НАТО је у послједња 24 часа извео серију напада на Гадафијеве снаге, наводећи, истовремено, да су са терена почеле да пристижу информације о злочинима присталица свргнутог лидера, укључујући стрељања неистомишљеника.

Побуњеници су до прилаза граду дошли пошто су, прије непуна 24 часа, Гадафијеви борци једноставно нестали са линија фронта, која се тада налазила на око 50 километара од града.

Губи се траг оружју

Пошто Гадафи губи тло под ногама, западни обавјештајци су претходних неколико дана скоро у потпуности престали да траже бившег лидера, остављајући га на милост и немилост судбини, али су активности усмерили ка проналажење силног наоружања које је опљачкано из арсенала либијске војске.

Из Триполија, на примјер, скоро сво наоружање однјели су борци који су у престоницу дошли из других крајева Либије, па се поставља озбиљно питање како ће нове власти успјети да зауздају силне јединице настале од почетка побуне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *