Сутра дан Д за формирање Савјета министара

Предсједници политичких странака које чине колегијуме оба дома парламента БиХ састаће се сутра у Брчком, гдје би требало да разговарају о формирању Савјета министара БиХ и испуњавању услова за наставак европског пута БиХ. Састанку, чији је домаћин лидер СДС-а Младен Босић, присуствоваће предсједници СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, СДА […]

недеља, 25 септембра, 2011 / 16:34

Предсједници политичких странака које чине колегијуме оба дома парламента БиХ састаће се сутра у Брчком, гдје би требало да разговарају о формирању Савјета министара БиХ и испуњавању услова за наставак европског пута БиХ.

Састанку, чији је домаћин лидер СДС-а Младен Босић, присуствоваће предсједници СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, СДА Сулејман Тихић и СДП БиХ Златко Лагумџија.

Босић је раније најавио да ће сутра лидерима најјачих странака дати понуду за коју очекује да ће је морати прихватити, јер ће у супротоном то значити да постоје политички представници који не желе да нови Савјет министара БиХ буде формиран.

Он је истакао да је оптимиста уочи састанка у Брчком, те оцијенио да су претходни разговори у Сарајеву показали да постоји довољно простора да се ријеше политичке дилеме које су "на столу".

Босић је напоменуо да ће сутра бити први пут, након Мостара и Сарајева, да се понуди комплетан план, док су раније изношени појединачни захтјеви, који су били међусобно искључиви, те додао да је крајње вријеме да се формира Савјет министара БиХ.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изразио је спремност да буде формиран нови Савјет министара БиХ, иако је то, како је рекао, комплексно и тешко питање.

"Не желим да кажем ни да сам оптимиста ни да сам песимиста. Отићи ћу на тај састанак и разговараћу", истакао је раније Додик, додавши да питање формирања Савјета министара БиХ није само "прича о фотељама", већ је ријеч и о политикама и могућностима њиховог провођења, због чега се тражи стратешки најбољи могући распоред мјеста.

Он је оцијенио да би питања закона о попису становништва, о државној помоћи и имплементацији одлуке "Сејдић и Финци" требало одвојити од питања формирања Савјета министара БиХ.

"Уколико се ова три питања буду успјешно рјешавала, онда би несметано могли да аплицирамо за статус кандидата ЕУ", рекао је Додик и додао да би требало одвојити та питања од формирања Савјета министара БиХ, без обзира што је у Сарајеву договорено да се све то разматра у пакету.

Додик је став образложио чињеницом да већ постоји закон о попису, те да су неопходне мале техничке поправке у закону о државној помоћи, као и да је формирана парламентарна комисија за провођење одлуке "Сејдић и Финци".

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић каже да није оптимиста када је ријеч о постизању договора о новом сазиву Савјета министара БиХ на сутрашњем састанку у Брчком.

"Што се тиче Савјета министара, тешко да можемо било шта договорити, с обзиром да већинске бошњачке странке још нису превагнуле око тога да Хрватима треба припасти положај предсједавајућег и двоје министара", рекао је Човић и додао да је, међутим, реално очекивати договор о питањима важним за европске реформе.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић рекао је да је умјерени оптимиста пред сутрашњи састанак у Брчком и истакао да у формирању Савјета министара БиХ није проблем у броју министарстава него у принципу, а то је да легитимни представници три конститутивна народа треба да кандидују лица на мјеста предвиђена за представнике тих народа.

Љубић је навео да је могуће да ће на састанку бити отворена расправа о принципима на којима ће бити ријешено питање одлуке Европског суда у предмету "Сејдић и Финци"."Ако се о томе договоримо, то би било довољно", истакао је Љубић.

Предсједник СДА Сулејман Тихић изразио је наду да би током састанка у Брчком могао бити постигнут политички договор о формирању Савјета министара БиХ.

"Знам да постоје разлике, да су оне још знатне. Међутим, чини ми се да смо приближили ставове о два кључна питања – то је предсједавајући Савјета министара и министар спољних послова. Остало све можемо лакше договорити", рекао је раније Тихић.

Према његовим ријечима, уколико би садашњи састав Савјета министара остао у техничком мандату, реформски процес не би био успорен, већ заустављен.

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија рекао је да његова странка остаје привржена познатим принципима и програмским начелима за успостављање власти, те додао да нова власт на нивоу БиХ треба бити формирана у складу са изборним резултатима, Уставом и законом, уз приоритетно усаглашавање програмских начела.

Он је нагласио да је СДП у досадашњем процесу показао спремност на компромис, али позвао и остале политичке актере на конструктиван приступ, како би се одблокирао процес формирања власти.

Почетак сутрашњег састанка политичких лидера у БиХ заказан је за 12.00 часова у брчанском хотелу "Јелена".0 КОМЕНТАРА

  1. Ако ове удружене комуњаре из СДП и СНСД наставе са продубљавањем политичке кризе, онда се спремајте за још једну рунду ратних свињарија јер треба некако заташкати овај криминал и дугове. Навијачи већ раде свој дио посла. Сви сценарији су виђени и раније.