Либија: Британска специјална дипломатија на терену

Британски министар одбране Лијам Фокс изјавио је у недељу да се на истоку Либије налази мали тим британских дипломата који, како је рекао, "покушавају да разговарају са побуњеницима у Бенгазију". Фокс је, међутим, одбио да коментарише тврдње медија да су побуњеничке снаге ухватиле неколицину припадника једне специјалне британске борбене јединице, чија тајна мисија је била […]

понедељак, 7 марта, 2011 / 10:48

Британски министар одбране Лијам Фокс изјавио је у недељу да се на истоку Либије налази мали тим британских дипломата који, како је рекао, "покушавају да разговарају са побуњеницима у Бенгазију".

Фокс је, међутим, одбио да коментарише тврдње медија да су побуњеничке снаге ухватиле неколицину припадника једне специјалне британске борбене јединице, чија тајна мисија је била да споје британске дипломате са противницима режима Моамера ел Гадафија.
"У контакту смо са њима, али би било неприкладно да то даље коментаришем из разлога које ћете, вјерујем, разумјети", рекао је Фокс за Би Би Си.
Извјештач Би Би Сија из Либије наводи да су свједоци на терену примјетили шест људи у црним одијелима, који су се хеликоптером спустили недалеко од Бенгазија, гдје су их сачекала два човјека.
Сви су касније ухапшени, када је утврђено да у пртљагу носе оружје.
Министарство одбране Велике Британије је саопштило да "нити потврђује нити демантује" наводе медија.
Сандеј тајмс је у недељу такође пренио информацију да је осам британских војника заробљено док су спроводили британског дипломату преко територије источне Либије, коју држе побуњеници.Оставите одговор