ЦХП: Да ли је уставна легализација бесправне градње у Бијељини?

Центар за хуману политику из Добоја, упутио је приједлог Уставном суду РС, а саопштење тим поводом Фронтал.РС доноси у цјелости. Центар за хуману политику данас је упутио приједлог Уставном суду РС за оцјену уставности и законитости дискриминаторских и незаконитих одредби у одлукама о легализације бесправне градње у Бијељини и другим општинама. У одредбама наведених општинских […]

понедељак, март 7, 2011 / 10:45

Центар за хуману политику из Добоја, упутио је приједлог Уставном суду РС, а саопштење тим поводом Фронтал.РС доноси у цјелости.

Центар за хуману политику данас је упутио приједлог Уставном суду РС за оцјену уставности и законитости дискриминаторских и незаконитих одредби у одлукама о легализације бесправне градње у Бијељини и другим општинама. У одредбама наведених општинских одлука предвиђено је плаћање 15% прописаних обавеза или друге повластице, што је дискриминативно у односу на оне који се законито понашају, стимулативно за незаконито понашање, штетно и незаконито.

Од уставног суда затражено је да у овим случајевима поступи као и у случају општине Добој, када је овакве одредбе у одлуци о легализацији бесправне градње оцијенио као неуставне и незаконите.

Центар за хуману политику обратио се данас министрици просторног уређења у Влади РС и изказао забринутост за вишегодишњу просторну деструкцију и урбани хаос због неодговорног, непланског, коруптивног и са европским стандардима неусклађеног управљања простором као важним јавним ресурсом.

Од министрице се тражи да одговори шта предузима или намјерава предузети да би успоставила одговорније управљање простором, обезбиједила израду, усклађеност, примјену и контролу потребне просторно-планске документације на свим нивоима, спријечила коруптивне измјене регулационих и других планова, зауставила масовну и несанкционисану бесправну градњу и спријечила незаконитости и друге штетне посљедице у поступку легализације, успоставила систем ефикасаног инспекцијског надзора и санкција, који сада углавном не постоји и смијенила или на други начин санкционисала помоћнике и друге службенике у министарству због коруптивног понашања у другостепеном поступку.

Према процјени Центра за хуману политику, због коруптивног понашања у области грађења и управљања простором и грађевинским земљиштем у РС годишње се опљачка или изгуби више од 100 милиона КМ и настане друга непоправљива нематеријална штета.

Предсједник центра,
Момир ДејановићОставите одговор