Бјелогрлић у епизоди: Позови злочинца на премијеру

Парада бескичмењаштва српске јавне сцене пред сарајевском јавношћу настављена је и булажњењем аутора филма Монтевидео, Бог те видео. У разговору за радио Сарајево Драган Бјелогрлић је изјавио да му је жао што на премијери филма "Монтевидео, Бог те видео" у Мостару није видео Јована Дивјака, пензионисаног генерала Армије БиХ који је ухапшен у четвртак у […]

понедељак, март 7, 2011 / 10:24

Парада бескичмењаштва српске јавне сцене пред сарајевском јавношћу настављена је и булажњењем аутора филма Монтевидео, Бог те видео.

У разговору за радио Сарајево Драган Бјелогрлић је изјавио да му је жао што на премијери филма "Монтевидео, Бог те видео" у Мостару није видео Јована Дивјака, пензионисаног генерала Армије БиХ који је ухапшен у четвртак у Бечу због злочина у Добровољачкој улици.

Пише: Марко Шикуљак

У транскрипту разговора (који је могуће послушати) о спорној теми Бјелогрлић је рекао и следеће.

Бјелогрлић: Ја сам потпуно збуњен, уопште не знам о чему се ради. Претпостављам да је ухапшен за нешто што му се приписује за време рата у Сарајеву да се десило, али сам стварно збуњен.

Ја први пут када сам дошао у Сарајево, на Сарајево Филм Фестивал 1998. године провео добар део дана са Јовом, причали смо све и свашта, он је мени пришао, ја сам тад био са покојним Мирзом Делибашићем и Даворином Поповићем и онда смо сви заједно отишли на ручак.

Онда смо, чак, мислим у "Млечном путу" имали и једну сцену заједно. Често смо се виђали овако по Сарајеву и разговарали, осим тог првог дана, никад са њим нисам причао о политици и дешавањима у рату, увек смо причали о неким другим стварима.

Тако да заиста не знам шта бих вам одговорио, просто ми је жао што неће бити вечерас на мом филму, а претпостављам да ће се то некако решити на безболан начин. Непријатно ми је да говорим о нечему што не знам и да дајем било какве изјаве, јер стварно не знам. Мени је само жао што неће бити ту вечерас.

Као Мис свијета

Синдром да се у Сарајево и Загреб из Београда иде са мантром "Ко нас бре завади" док домаћини уживају у доминацији над сркушеним геноцидним агресором, постоји од како је распада СФРЈ. Али заиста није јасно чему Бјелогрлићево понашање у стилу мисице која у Јужноафричкој републици мора да спомене домаћу икону Менделу, па на одговор коме треба дати круну за најљепшу, каже: Нелсону Мендели.

"Не интересује ме политика, Нека се тиме бави суд"… само су неке од фраза које би испалили да им је слично питање постављено у Београду. О томе да ли је Бјелогрић као и Дејан Станковић "био мали деведесетих" док даје изјаву Алтернативној телевизији на Кошеву након хистерије мржње домаћих навијача у судару двије репрезентације, беспредметно је расправљати.

Шта је мени Дивјак

Бјелогрлић или лаже сада, или је лагао прије, кад каже да са Дивјаком није разговарао о политици када је снимао први послератни сарајевски филм Млијечни пут. Након те улоге причао је за недељни телеграф како га је "некакав сарајевски генерал" напао ријечима: Шта сте дошли овде, знате ли ко сам ја, ја сам од вас одбранио Сарајево.

Бјелогрлић је, ако није лагао, одговорио са: "Да си га од мене бранио, никад га не би одбранио", након чега је помахнитали Дивјак устукнуо. Ако растегнемо појам, ово и није политика, па је Бјелогрлић у праву ако каже да о њој нису говорили.

То је болан, умјетност

Како Дивјак није потенцијал ни за Мис свијета, ни за Нобелову награду за мир, А Бјелогрлић о рату зна барем колико се распитивао за здравље родбине у Автовцу код Гацка, одакле су и сви Бјелорлићи, неће бити јасно зашто из Београда не стигне макар мало куртоазије кад су жртве у питању.

Предпостављамо да је плакат за филм у Сарајеву био латинични, да се они који протјерују Деда Мраза из обданишта, а тротоаре фарбају у зелено, не згрозе. Остаје питање да ли се размишљало о избацивању сцена из филма у којима глумци говоре: "Да представљате Србију а не Југославију, дао бих вам паре за Монтевидео", или када публика након меча спонтано запјева Боже правде. Макар да се домаћинима не причини да сценарио није рађен по нацрту, већ по начертанију.

Захтијевати извињење

Након свега, нема друге него не дозволити Трифуновићу и Бјелогрлићу да се извуку без јавног и недвосмисленог извињења на телевизији, због вријеђања побијених војника ЈНА који су мирно излазили из Сарајева.

Трифуновић би морао додатно да се извини, пошто је покушао да замјеном теза скрене одговорност са своје несмотрености, изјавио "Постали смо луда, нетолерантна, шовинистичка, задрта, затрована нација", да они који га критикују вјероватно не знају како изгледа Јован Дучић, и да не види зашто би се извињавао. Трифуновић је био у Холивуду, па можда зна како се тамошње звијезде понашају.0 КОМЕНТАРА

  1. Sad se i mi ponašamo po sistemu uvrijeđene mlade.

    Ljudi su išli u Sarajevo da prodaju robu i uzmu neke pare. I ja kada tim povodom idem negdje trudim se da se maksimalno uvučem u pakšu i da ne talasam previše. Što bi naši glumci i producenti bili različiti? Prodavao filmove ili rukavice ili truo krompir… princip je isti.

  2. Мислим Миодраже Петровићу да ипак постоји разлика. Продавање културног садржаја, није исто што и кромпир. Поготово што ови овдје продају своју рођену нацију и њену идеологију, за паре на свом личном рачуну. Сјећам се ја кад је Бјелогрлић долазио у Р.Српску за вријеме рата и тражио да опали једном из топа… Чуди ме да то није препричао у Сарајеву.

    Тешњак, нико код Срба ја мислим не гаји илузију да ће било која Аустријска полиција да испоручи Јову, то је само зајебанција и понижавање даље на рачун Србије.

  3. Драгане Бјелогрлићу, твоје је да знаш и да се информишеш, па ниси ти физички радник, па да кажеш: „Нисам информисан, због чега је ухапшен Јован Дивјак.“
    Осим тога, ти си јавна личност и као такав (никакав) представљаш себе, свој народ, свој град и своју државу. ПРЕМА ТОМЕ, ПАЗИ ШТА ПРИЧАШ!!!

Оставите одговор