Лајчак: РС је формирала своје институције, а то није случај и са ФБиХ

Извршни директор ЕУ за Европу и централну Азију Мирослав Лајчак изјавио је да га забрињава ситуација у Федерацији БиХ /ФБиХ/ која му изгледа потпуно нелогично и „врло опасно“. "Веома ме брине то што се дешава између СДП-а и СДА, с једне, и два ХДЗ-а, с друге стране", рекао је Лајчак. Према његовом мишљењу, ниједна политичка […]

петак, март 11, 2011 / 17:01

Извршни директор ЕУ за Европу и централну Азију Мирослав Лајчак изјавио је да га забрињава ситуација у Федерацији БиХ /ФБиХ/ која му изгледа потпуно нелогично и „врло опасно“.

"Веома ме брине то што се дешава између СДП-а и СДА, с једне, и два ХДЗ-а, с друге стране", рекао је Лајчак.

Према његовом мишљењу, ниједна политичка странка не може да претендује да има сто одсто легитимитет свог народа, а с друге стране, апсолутно је неприхватљиво и опасно да кроз политички инжењеринг измишљамо неке "наше" Србе и Хрвате да би формално поштовали Устав.

"У таквој ситуацији постоји велики ризик да у новој влади и парламенту сједе људи који имају такозвану праву националност, али немају легитимитет, јер за њих нису гласали припадници тог народа. За мене је изузетно важно да Бошњаци, Хрвати и Срби знају да су они гласали за те људе, да су то њихови представници", појаснио је Лајчак.

Он је упозорио да је поигравање оваквим стварима и измишљање неких формула најбољи пут да се БиХ доведе у дубоку кризу, која је, не само непотребна, него и врло опасна.

"У овој фази у БиХ видим превише ината и недовољно схватање о томе шта је заиста потребно за земљу. Ако ћемо добити власт на нивоу ФБиХ, а потом и на нивоу БиХ која ће имати споран мандат, јаку опозицију и пуно простора за опструкције и блокаде, онда од такве владе неће бити користи. То ће нас водити томе да се прокоцкају наредне четири године", рекао је Лајчак за "Слободну Босну".

Према његовом мишљењу, у БиХ постоји некаква преопсједнутост изјавама, посебно предсједника Републике Српске /РС/ Милорада Додика, као да је то најважнији проблем у БиХ. "Тако да се ми више бавимо изјавама него суштином, а чињеница је да је у овој фази, допало се то некоме или не, РС формирала своје институције и спремна је да буде формирана власт на нивоу БиХ, док се то за ФБиХ не може рећи", рекао је Лајчак.

Што се тиче европске стратегије, Лајчак је навео да се она у суштини своди на то да ће убудуће бити јасније ко представља ЕУ и шта је циљ Уније, као и то да је ЕУ спремна да преузме улогу водећег међународног партнера у БиХ.

Он сматра да су и даље отворене могућности да БиХ може да заврши ову годину врло успјешно и то искључиво зависи од тога како ће се понашати њени политичари. "Оно што се сада прво мора урадити јесте да буде формирана власт која ће имати реформски програм, која ће знати и жељети да се бави европским интеграцијама и испуњавањем тих очекивања и услова, и која ће имати довољно снажан мандат да те реформе проведе кроз парламент", појаснио је Лајчак.

Према његовом мишљењу, за БиХ није недостижно ни добијање кандидатског статуса до краја године, ако се власти потруде да изврше своје обавезе. "Од ствари које у овој фази морају бити испуњене двије су кључне – формирање власти са мандатом и програмом и провођење пресуде у случају Сејдић-Финци", рекао је Лајчак.0 КОМЕНТАРА

  1. Опасан овај Лајчак. Од изјаве да БиХ све више личи на Србију и Црну Гору прије разлаза, па сад до признавања да је Српска функционалнији дио БиХ, све више ми се чини да навија за НАШУ ствар. B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *