Влада смањила марже на основне прехрамбене производе

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске усвојила је Уредбу о измјени Уредбе о ограничавању маржи у промету робе, којом ће маржа за основне прехрамбене производе бити смањена са 10 на осам одсто у малопродаји и са осам на шест процената у велепродаји. "Ова уредба односи се на со за људску исхрану од једног килограма, животињску […]

петак, март 11, 2011 / 17:00

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске усвојила је Уредбу о измјени Уредбе о ограничавању маржи у промету робе, којом ће маржа за основне прехрамбене производе бити смањена са 10 на осам одсто у малопродаји и са осам на шест процената у велепродаји.

"Ова уредба односи се на со за људску исхрану од једног килограма, животињску и биљну маст, сунцокретово уље, маргарин, пастеризовано млијеко и јогурт паковани у пластичну фолију од једног литра, пшенично брашно, на производњу хљеба, рафинисани шећер из трске и репе, шећер кристал паковања од једног до пет килограма, храну за дојенчад и бебе и на производњу лијекова, осим за употребу у ветеринарској медицини, гдје смо маржу смањили са 10 на осам одсто", рекао је предсједники Владе РС Александар Џомбић.

Џомбић је новинарима, након тематске сједнице Владе РС о мјерама у вези са захтјевим социјалних партнера за заштиту радних мјеста и стандарда радника у РС, рекао да је Влада РС за ову уредбу добила сагласност свих учесника, осим од Привредне коморе у дијелу који се односи на ограничавања маржи.

"Уредбу смо ограничили на два мјесеца да бисмо видјели ефекте. Анализираћемо да ли ће и у којој мјери она утицати на смањење основних прехрамбених производа које дефинише", рекао је Џомбић.

Премијер РС је навео да је Влада подржана у намјери да интервенише са 20 000 тона хљебног жита које ће, путем робних резерви, ставити на располагање млинарима и на тај обезбиједити да се стабилизује цијена хљеба у наредном периоду.

Џомбић је напоменуо да је укупна потрошња хљебног жита у РС око 200 000 тона.

"Ријеч је о залихама за један мјесец и то ће бити обезбијеђено путем Дирекције за робне резерве РС, у координацији са робним резервама Србије. Одређене количине прехрамбених производа које се налазе у робним резервама РС ставићемо на располагање циљаним, најугроженијим социјалним категоријама. Ријеч је о око 200 тона уља, млијека и одређених прехрамбенихи производа. Са социјалним партнерима договорићемо на који начин и које социјалне категорије ће добити ове прехрамбене производе", навео је Џомбић.

Премијер РС рекао је да је Влада подржана и у намјери да предложи увођење диференциране стопе ПДВ-а на основне прехрамбене намирнице, додавши да је Министарство финансија РС задужено да у наредних седам дана предложи измјене и допуне Закона о ПДВ-у, као и увођење плавог дизела.

"Мислим да је за 16. март заказана сједница Управног одбора Управе за индиректно опорезивање и да ће се на дневном реду наћи ови приједлози", напоменуо је Џомбић.

Он је истакао да је постигнута сагласност да неће бити поскупљења електричне енергије у РС у овој години и додао да је Министарство индустрије, енергетике и рударства РС задужено да, заједно са "Електропривредом РС", разради модел субвенција за угрожене социјалне категорије за електричну енергију.

Џомбић је рекао да нема ограничења маржи на нафтне деривате.

Према његовим ријечима, на стандард грађана утицаће се и тако што неће бити ни повећања цијена студентског смјештаја.

Џомбић је рекао да Влада РС наставља са активностима дефинисаним Економском политиком РС, дајући им нови интензитет, заједно са Привредном комором и послодавцима.

Сједници су присуствовали представници Савеза синдиката РС, Привредне коморе, Удружења пољопривредника, Уније послодаваца, Завода за запошљавање, Завода за статистику, Инспектората, Републичке дирекције за робне резерве, Пореске управе, Конфедерације синдиката и Удружења пензионера РС.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *