Влада Србије измијенила стратегију о Србима у региону

БЕОГРАД – Влада Србије избацила је из стратегије о односима са Србима у региону одредбе које су изазвале критике у Црној Гори и Хрватској због залагања да Срби у тим земљама добију статус конститутивног народа. Влада Србије је на сједници 3. марта донијела одлуку о измјенама Стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре […]

петак, март 11, 2011 / 17:37

БЕОГРАД – Влада Србије избацила је из стратегије о односима са Србима у региону одредбе које су изазвале критике у Црној Гори и Хрватској због залагања да Срби у тим земљама добију статус конститутивног народа.

Влада Србије је на сједници 3. марта донијела одлуку о измјенама Стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, усвојене 21. јануара.

Прва измјена односи се на одељак „Посебни део пројекције очувања и јачања односа матичне државе и Срба у региону” у дијелу „Црна Гора”.

Из тог дијела избачена је реченица: „Такође, Република Србија треба да као циљ свог настојања постави признање политичке конститутивности српском народу у Црној Гори, што продразумева чињеницу да до испуњења овог важног циља српски народ мора да ужива пуна национална права”.

Другом измјеном из одељка „Жељени стандарди” избачена је реченица „Поред Босне и Херцеговине у којој су већ у статусу конститутивног народа, конститутивност би требало да буде поново успостављена за српски народ у Републици Хрватској и за српски народ у Црној Гори”.

Одлука о измјенама Стратегије обајвлена је у Службеном гласнику 4. марта.

Влада Црне Горе 10. марта оштро је критиковала ту Стратегију упозоривши да се Србија тим документом директно мијеша у унутрашње послове Црне Горе.0 КОМЕНТАРА

  1. Сљедећа тачка у дијељењу српског народа јесте у географској Црној Гори стварање супротстављених нација Примораца и Брђана.
    Ма, све може, само се немојте звати именом које вам припада.

  2. Овај мали пицопевац на слици је министар за дијаспору и губљење времена, иначе кадар честитог Вука и нашег Симе Ороза, вукове филијале за Фронтал. Филијалу за Молитвени доручак држе лично Вук И Дана. Ту за плебс нема мјеста. Не знају се владати за софром једне старе и рафиниране империје као што је УСА!:D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *