Лајчак: ЕУ ће наставити да се шири, само се добро припремите

Министар спољних послова Словачке Миролав Лајчак изјавио је да не разумије позиве за паузом у даљем проширењу ЕУ, док се економска ситуација у европској заједници не поправи. „Унија је ријешила своја структурна питања усвајањем Лисабонског споразума. Њени актуелни економски проблеми нису повезани са проширењем. Те двије ствари не смију бити повезане. Проширење има јасно дефинисана […]

понедељак, 17 јуна, 2013 / 06:34

Министар спољних послова Словачке Миролав Лајчак изјавио је да не разумије позиве за паузом у даљем проширењу ЕУ, док се економска ситуација у европској заједници не поправи.

„Унија је ријешила своја структурна питања усвајањем Лисабонског споразума. Њени актуелни економски проблеми нису повезани са проширењем. Те двије ствари не смију бити повезане. Проширење има јасно дефинисана правила која треба да буду поштована”, рекао је Лајчак за словачку агенцију ТАСР.

Након уласка Хрватске у европску заједницу у јулу, ниједна друга држава неће бити спремна да се одмах придружи, пошто су преговори о придруживању са Црном Гором у веома раној фази, рекао је шеф словачке дипломатије.

Лајчак се, међутим, не слаже са тврдњама да би балканске државе могле да постану играчи другог реда у ЕУ, навела је словачка агенција.

„Важно је да се оне припреме добро за приступање, тако да се све државе чланице сложе да су оне испуниле све услове. У том случају не постоји никаква опасност да ће оне играти само у другој лиги”, додао је Лајчак.