Празник апсурда у Бањој Луци

Немали је број оних који ће дан када трон напусти Милорад Додик славити као Крсну Славу. Пише: Дражен Милосављевић Међутим, и поред катастрофалне економске политике и колапса здравственог система, недостатка визије и увођења Српске у дужничко ропство, захваљујући политичкој умјешности и легалној државној предизборној корупцији и корумпирању медија у међувремену, те образовном и културном дефициту […]

понедељак, 17 јуна, 2013 / 05:57

Немали је број оних који ће дан када трон напусти Милорад Додик славити као Крсну Славу.

Пише: Дражен Милосављевић

Међутим, и поред катастрофалне економске политике и колапса здравственог система, недостатка визије и увођења Српске у дужничко ропство, захваљујући политичкој умјешности и легалној државној предизборној корупцији и корумпирању медија у међувремену, те образовном и културном дефициту народа, он успијева да „плива на врху“ и на измаку варљивог прољећа 2013. године. И свима онима који су нестрпљиви да дочекају његов политички крај, осмјехујући се транспарентним порцуланским зубима, као да пркосно поручује: „Шта би дао да си на мом мјесту, да те мрзе, а да ти се диве?“.

И још од 2010. године сви ти који су незадовољни Додиковом владавином као озебли у Сунце гледају у СДС и ПДП као некога ко је кадар да детронише Милорада Додика.

Апсурд је да је међу њима највише оних грађана који су 2006. године својим гласовима инсталирали по други пут Додика на врх и властитим гласовима помогли обарање СДС-ПДП Владе. Критикама и осудама ненародне власти предњачи Драган Чавић, управо онај који је у Вашингтону са Додиком и Иванићем договорио рушење Букејловићеве Владе и као Предсједник РС именовао Милорада Додика за манадатара, те потом напустио СДС. И управо Слободан Васковић, који је Драгану Чавићу већи пријатељ но што је Жељко Копања Милораду Додику, све гласније прозива баш челнике ПДП-а и СДС-а за одсуство жеље да се агресивније „руши режим“ Милорада Додика.

Не тресемо шљиву, чекамо да саме опадну

Но челни људи СДС су се „укопали у политичке ровове“ у Сарајеву и мало помало благим ударцима руне СНСД-ову моћ као онај камен из докторске дисертације Проке Драгосављевића. Њима се не жури и припремају се за дефинитивно преузимање власти од СНСД-а тек на јесен 2014. године. Истовремено, челни људи ПДП-а јако су узбуђени што су с Милорадом Додиком попили каву. Они вјероватно траже прилику у комбинацији са новоформираним политичким блоком Чавић-Јандрић и/или СДС-ом, но не бисмо се изненадили ни да их Милорад Додик поново убаци у неку комбинаторику, иако је то мало вјероватан сценарио. У времену апсурда све је могуће.

Мало је оних Додикових опонената који су све ово одавно разумјели и који су свјесни чињенице да је једина шанса да се Додику виде леђа у демонтажи СНСД-а изнутра. Још је мање оних који би икад повјеровали да би Рајко Васић могао бити тај ко закуцава први ексер у СНСД-ов мртвачки сандук. Управо је Рајко Васић постигао један од најефектнијих аутоголова у историји политичких утакмица на овим просторима изазвавши гњев студената и њихових родитеља. И не само то, он се потрудио да „ексер закуца до краја“ понављајући термин „копилад“ (овај пут покушавајући да се „опере“ усмјеравањем непримјереног термина на тек неке појединце из Уније студената). Још значајније је да нам Васић покушава индиректно скренути пажњу на људе који стоје иза студентских протеста:

„Руководство Студентске уније, већином, Коопилад. Рођено из Кооперантског Односа одређених кругова. Знају добро они којих. Знају ко им је политички отац и политичка мајка. Ко им савјетује да буду мирни. Јеринић и остали. Док им газде логистицирају они савјетују.“

Васићев поучак

Дакле, Рајко Васић (осим што дивљачки вријеђа све оне који су против њега) директно прозива Јеринићевог газду Копању да даје логистику студентима.ж

Ако се саберу чињенице да је Копања Николи Дроњку омогућио широки медијски простор у својим медијима, да га је угостио на Угру у друштву „високих“ званица, ако је истина да Дроњак живи у стану Копањине родице, онда није тешко склопити мозаик. Васић тврди и да „Умочевићи одређују стратегију“, па није јасно да ли се циља и на Игора Радојичића, који је успоставио пословну сарадњу с Драганом Мочевићем, с обзиром да је Мочевић и близак пријатељ Јеринићу. А круг се затвара чињеницом да је студентске лидере у Унију студената РС и Студентски парламент постављао човјек из Радојичићевог кабинета, чији је отац спасио живот Копањи након атентата.

Ако је Васићева теорија завјере реална, онда смо свједоци обрачуна двије СНСД струје, у којем социјалистичка фракција удружена са Копањом (или скраћено „екипа из Ринга“) има више од игре и забила је неколико голова, што уз аутоголове Рајка Васића представља значају предност. Апсурд је да на клупи екипе која се намјерила да отјера Милорада Додика у политичку пензију ( или на сметљиште историје) сједи његов пријатељ Копања, а да је у напад убацио тројицу играча, једног са ДНС чланском картицом, а двојицу из СНСД-а. Све то у вријеме кад су најјаче опозиционе партије готово незаинтересоване.

Каква политичка схизофренија!?

Апсурдистан

Апсурдно, али ко је позванији да смјењује Милорада Додика од оних који су га довели на власт и чланова партије који су га одржавали у врху лобирањем и лијепљењем плаката пред изборе? А Жељко Копања је један од најзаслужнијих за политички успон Милорада Додика. Писао је он прво писмо Младену Иванићу 2000. године, када је пала прва Додикова Влада.

У то вријеме у Копањиним медијима се могло чути да је једино могуће рјешење Милорад Додик, нешто попут будалаштине „Европа нема алтернативу“. Касније је писао и самом Милораду Додику и добронамјерно га упозорио. Очигледано да је био озбиљан. Можда га сада гризе савјест, када види над каквом је провалијом народ у Републици Српској. Или ипак има истине у теоријама завјере Рајка Васића, па само ради оно што му кажу они који су му омогућили да буде то што јесте. Вријеме ће показати.

Протести су били прави празник апсурда у земљи и времену апсурда. Иако је протест званично студентски, њему се придружио велики број незадовољних грађана, а и већина парола су имале политичке поруке, које се односе на бројне аномалије у друштву, од корупције и криминала до угрожавања појединца од стране државе (Жељко Вулић). Може се рећи да се ради о једном облику мини револуције, генералне пробе пред „догађање народа“. Искуство са г-ђом Плавшић из 1997. године или од 5. октобра 2000. године нас учи да смјена власти на улици и не доноси неке промјене набоље, али је данас многима јасно да идемо равно у пропаст и уколико наставимо у овом смијеру. У том смислу су мирни, ненасилни протести итекако оправдани и пожељни, како би се бар ограничила бахатост власти и дало се до знања властодршцима да је народ јачи од њих и да су смјењиви.

Дроњцима огрнути

То је свакако корак напријед у демократском животу Републике Српске. Колико год неко приговарао Николи Дроњку да можда има неку личну корист од свега, да су смијешне квалификације да је рођени вођа, том човјеку се мора одати признање за храброст. У моменту када су челници значајне опозиционе партије пресрећни да су попили кафу с Додиком, он се усудио да каже „не“ истом том Додику, којем (према ријечима сарадника) није страно ни да баци лаптоп у главу Премијеру или га шутне ногом у задњицу. Неко ко се не плаши ни „добронамјерних упозорења" из МУП-а и жртвује и поред могућности да „фасује“ кривичну или прекршајну пријаву свакако заслужује поштовање.

Шта значи и Дроњков бенефит за који га прозивају, који можда није већи од неколико хиљада КМ, наспрам опљачканих милијарди у последњих неколико година? Рођени вођа вјероватно није, али социјалистички револуционар јесте, што потврђују и пароле на протесту. Људи су често склони да процјењују личност, а не дјела и ставове. Као прототип дјетета из радничке породице која се бори са суровом стварношћу да школује дјецу у вријеме процвата криминала, корупције и непотизма, из Дроњка (али и већине присутних на протесту) излазе јасне социјалистичке поруке. Јасно су видљиве емоције при скандирању „Миле, лопове!“, које се не могу одглумити не знам колико да сте плаћени. Мањи је број оних којима је јасно да „брод Милорада Додика тоне“, па се придружују револуционарима попут оних који су четрдесет пете прелазили у партизане, и који немају ту социјалистичку но егоистичко-хедонистичку црту.

Осим апсурда да чланови владајуће коалиције уз менторство главног медијског покровитеља Милорада Додика руше власт, апсурд је да се студетима придружио, и то са пљескавицом у руци, Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки, који у кабинету изнад главе држи управо слику Милорада Додика, а медијски често иступа с теоријама завјере о наводном рушењу Додика споља. Још је већи апсурд да се непосредно прије ових протеста СНСД омладина вратила са кампа на језеру Балатон у Мађарској, а управо је Додик тврдио да се у Мађарској припрема револуција против њега и да се штампају значке „Доле ово или оно!“.

Придружени чланови

Протестима се придружио и Слободан Поповић, потпредсједник СДП-а, иако је Додик у коалицији са Лагумџијом на нивоу БиХ, а управо је инсталиран и 1998. године СДП гласовима. И не само то, најзаслужнији је што је Златко Лагумџија данас министар спољних послова БиХ, јер му је поклонио то мјесто. Заиста је тешко размјети овај апсурд, али је Поповић „као кец на десетку“ дошао Рајку Васићу да доведе у везу протесте са Сарајевом.

Но, момци са заставама Републике Српске на челу протеста су се потрудили да такве теорије обесмисле. Апсурд је да су те српске тробојке засметале унуку четника, а носили су их унуци партизана. На овим протестима су раме у раме били „антифашисти“ (који су у ствари фашисти, који у сваком ко није као они виде Качавенду и Двери Српске) и „клерофашисти“ (који су антифашисти и толеришу постојање „антифашиста“).

Још апсурднија је чињеница да је Жељка Вулића, којем су биле посвећене бројне пароле подршке, под руку на овим протестима водио Драшко Микановић, иако су се само дан-два раније јавно вербално сукобили и пале су тешке ријечи. Такође и Слободан Васковић, који је писао текстове о Жељку Копањи и криминалним активностима његовог главног уредника Драгана Јеринића, на свом блогу пружа снажну подршку протестима за које Рајко Васић тврди да су режирали ова двојица.

Апсурд за крај

Апсурдно је и да многи незапослени и гладни сједе у кућама, а на протесте излазе људи који су у знатно бољој материјалној ситуацији. Но, то не чуди од народа који је своју судбину повјерио човјеку који је ставио властиту кућу под хипотеку при подизању кредита и која је заплијењена од стране банке, а затим добио подршку на изборима на које ишао под паролом „Моја кућа – Српска“ и оптеретио Српску ММФ кредитима, тј. ставио ју под хипотеку.

У земљи апсурда је могуће и да оном ко изјави да је поносан чињеницом да није био у рату и који се у рату бавио шверцом аплаудирају они који су пролијевали крв, трунули по четири године у рову, као и породице оних који су животе уградили у темеље Републике Српске. Могуће је и да је још увијек главни град Републике Српске Сарајево.

Сви апсурди су могући у земљи апсурда. Једино апсурд није појављивање жутог камиона „Чистоће“, који се користи за прочишћавање канализације, испред зграде Владе РС баш у вријеме протеста. Можда ћемо једног дана добити народну власт, чији ће челници размислити да умјесто аутомобила „ауди“ возни парк обнове набаком већег броја жутих камиона за прочишћавање канализације, у народу потнатих као „говнаре“. Требаће нам. И не само испред Владе РС.0 КОМЕНТАРА

 1. Izdržah do pola dalje nisam mogao… predugo je ovo. Ali to me neće sprijčiti da napišem par redova. 🙂

  Ne volim političare, ni one prave ni one koji su političari u pokušaju. Cijenim da je to jedna odnarođena kasta koja sa realnim životom ima sve manje i manje veze.

  Ne vidim bolji način za uspostavljanje ponovne veze između političara i naroda od ovakvih protesta. Kada dara prevrši mjeru a to je valja uvijek na konkretnim stvarima – treba organizovati proteste i isprepadat sve naše političare. Zbog toga su mi simpatičniji JMBG protesti od ovih naših banjolučkih.

  Izražavam i divljenje Dodou jer je praktično neogreban amortizovao silno nezadovoljstvo.

 2. Апсурдно је и да многи незапослени и гладни сједе у кућама, а на протесте излазе људи који су у знатно бољој материјалној ситуацији.

  Ne kaže se džaba „Dabogda imao pa nemao“, jerbo ovi što nikad nisu imali ni ne znaju šta treba da imaju.

  Zato samo ovi iz vlasti (mislim na sve, i na poziciju i opoziciju koja je nekada pozicija) znaju da protestuju, jer su oni imali pa sad, neki od njih, imaju manje.

  ***

  E, sad, postoji realna opasnost da ovo protestovanje izazove efekat k’o u onoj priči kad mali zove čobane jer ide vuk, a vuka nema (dva puta). Opet, narod je takav da je taj efekat već odavno na snazi.

  Nadam se samo da od svega toga na kraju neće ispasti kurčina:
  http://apsurdsrpski.blogspot.com/2013/06/a-da-nije-mozda.html

 3. Апсурд него шта, апсурд је и да се кривоуста премијерка кити антивладиним протестима као својим достигнућем, а додик је у свој тој причи нека вуду магија за оне који су изгубили компас о животу, па према њему и сат навијају. додик као трула конструкција, пред распадањем, може да пријети свима, као оне оронуле фасаде са високих зграда. Само кад си већ поменуо цистерну Дражене и ја бих више волио да се то све брзо спере и слегне у муљ, него да нам прашина те срушене конструкције не да ока отворити! Оперите РС!

 4. Ma šta reći na ove komentare….hehehe sve je jasno.Evo ja Vas sve pozivam ako možete da se izjasnite koja to politicka opcija u RS moze da se odupre inicijativama promijene Ustava BiH tj.koji bi lider imao kapacitet da to odradi u budućnosti.Navedite ime političke stranke i lidera te ako bude povoljnih komentara kako bi Vi i zvanično Sarajevo reklo GRAĐANA,ja ću se javno pokloniti visočanstvu Rami.

 5. Evo da skratim pitanje,,,promijenjit ćemo vlast u BL,IS,i u Republici Srpskoj,pa da bi interesi nekih neformalnih grupa bili zadovoljeni formiramo ujedinjeni front stranaka RS(npr.hrvatski nacinolnai identitet nema zašta glasati osim dva HDZ)i onda odlučno spojimo Bosića,Ivanića,Čavića u jednu ličnost sa tri glave.Na taj način mi bi imali ličnost koju bi svi iz federacije i okruženja(bitno usmjereni na izmjene Ustava Bih i RS) konačno vezali za jednu političku stranku.Ako se malo analitički i de facto bavimo promatranjem medija kako federalnih tako i naših nikom ne smata SNSD već DODIK.Valjda Vam to nešto znači ako paperje u vašim mozgovima još uvijek prenosi impulse sa lijeve na desnu moždanu poluloptu.

 6. Немогуће извести, али три ентитета са три партије на власти у њима.
  Човјече,какво би то било рјешење.
  Ето народу прилике да се кроз своју партију профилишу најбољи међу њима.
  Овако они који имају сумњиве паре, медије и тајне службе, праве пред народом од часних који нису са њима демоне, најгоре је што то раде и бивши и садашњи владари.

  Ето ти мимикрија један од могућих одговора које си тражио, мада си циљао на нешто друго.

 7. mimikrija, 17.06.2013. 21:50:29

  A зашто смо ми осуђени на 3-4 лика који се врте по матрици Курта-Мурта већ 20 и више година? Зар не постоји међу милион становника нико бољи од већ виђених? Мени је јасно да имате став да су други лошији од Додика, али да ли мислите да је добар? Или нам је он избор само као „чувар“ од злих вјештица из Сарајева?

 8. Некад неко није знао за Милошевића, Караџића, Чавића и многе друге.
  Истина је да сад има људи у сваком народу под небеским сводом који ће добро или лоше урадити за свој народ или државу у будућности, а да их нико осим ужег окружења не познаје.

  Циљ нормалне државе је да се млади па и старији не баве политиком из нужде, него да за то имају природни дар и вољу да побољшају стање у друштву.

  Сумњам да би се било ко бавио политиком да је систем уређен, такви се обично посвете породици, хобију, пријатељима, остављајући тај посао неком другом.

 9. mimikrija, 17.06.2013. 21:30:43

  Ти се прво мораш упитати откуд оволика апатија у нашем народу? Да ли се нисмо сви поприлично сморили од покварене плоче твог височанства додика, који 15 година није богзна какву новину унио нити нешто значајно промјенио, све је сажвакана бљутава досадна глупа прича, за свакодневну размјену пљувачке са истим ликовима из федерације или Сарајева. Пошто додикова пљувачка не може даље ни добацити ван граница ентитета. Нама треба луцидан и амбициозан лидер који ће повући праве потезе у право вријеме и на правом мјесту, па после тога може да кулира мјесец дана и сви будемо задовољни, то би било сврсисходније него свакодневно досадно брбљање и пљуцкање, а онда све то попљувано додик олиже. Милион пута до сад, све поновљено, већ виђено, као кад је водио рат са лагумџијом око министарства дипломатије, напљуво пуну порцију и онда ту пљувачину залио себи у уста!
  Конташ, не треба нама геније, нама треба само нормалан човјек, а не неки Екрем из лакташа, који ће забављати примитивне масе својим примитивним глупостима!

 10. rammstein, 18.06.2013. 17:02:35 [79800]
  mimikrija, 17.06.2013. 21:30:43
  drazen78bl, 18.06.2013. 12:28:27 [79779]
  mimikrija, 17.06.2013. 21:50:29

  Ok,saglasan sam sa Vašim stavovima.Samo jedno nedostaje….IME….bilo stranke bilo pokreta iliti VOŽDA.
  Na to nisam dobio odgovor,šta ili ko je to?Možemo mi ovdje bulazniti i komentarisati(mlatiti praznu slamu)ali nemamo alternativu koja bi odgovorila vremenu i zadatku.
  Alternativa: Prava odluka se može donijeti samo ako postoji nekoliko alternativa. Kao poseban slučaj može biti glasanje sa samo jednom alternativom, ukoliko se poštuju drugi kriterijumi demokratije.

 11. mimikrija, 18.06.2013. 20:31:54

  Име ће испливати, па мора мајку му, за шта су се школовали толики млади људи, ако никад своје знање не покажу према земљи и народу гдје и припадају!?
  Док не искрсне неко такав, амбициозан и познат, ја бих РС препустио Мићи Мићићу, треба неко умјерен и одмјерен попут њега да нас стабилизује, да изједначи огромне разлике у држави и друштву. Мићо би то знао добро радити, кад он умије да држи доле под контролом у Бијељини и оне додикове букаче бобара и муловановића, да их стави у џеп и савије им уши онако лијепо на машницу, знао би он сигурно и подивљале додикове тајкуне у цијелој РС ставити под шапу државе и народа!

 12. rammstein, 18.06.2013. 20:44:20 [79816]
  mimikrija, 18.06.2013. 20:31:54

  Ok,slažem se…idemo dalje….Mićo Mičić poznaju ga gradovi pobratimi Bijeljine…dalje?Ima veze sa obavještajnim službama ,,npr MOSAD i sl(u smislu izvora prijetnji Republici Srpskoj)Npr.Mun“frustrira me razgovor sa Dodikom“pa onda izvinjenje(mada mislim da je iznuđeno).Mislim da je ok staviti tajkune pod šapu države ,,,zar ne tvrdimo da je i danas tako.Kažem ti opet kad bude alternativa i učenih glava koje će mou djecu dovesti u sferu egzistencijalne sigurnosti teritorije i države ja ću promijeniti mišljenje.Do tad ako smo egzistencijalno ugroženi ekononskom sferom pod uticajem svih globalnih dešavanja na nas kao malu zajednicu porodice PUNUALA, ja ostajem pri svom mišljenju.Pogledaj IRAK,AFGANISTAN,SIRIJA,TURSKA…ekonomski i standardom bili daleko od SAD,da nas i ne pominjem…i šta sad.Hiljade dana stradanja….ili sto godina samoće(Hess)

 13. mimikrija, 18.06.2013. 22:16:55

  Па ја мислим управо супротно, да нас скупо кошта то додиково завлачење носа са Мосадом и излапелим Ливнијем, а доказ за то је овако катастрофално економско и привредно стање РС!
  Да смо ми на неким другим фреквенцијама, па логично да се не би на нас одражвала та волстрит криза и друге финансијске заврзламе! Коју рецесију су наша предузећа доживјела, кад углавном нису извозно оријентисана, због противздраворазумски везане вриједности валуте за еуро!
  Зашто смо ми морали проћи тај циклус рецесија и осталих церемонија? Зар нама нису додикови „зналци“ обећавали безбрижан пролазак свјетске финансијске кризе, коју ми „нећемо ни осјетити“?
  Шта је онда поента те тако наопако лоше додикове „обавјештености“? Да нас зло не заобиђе? Ма нека он иде у Израел па тамо продаје демагогију и маглу, нама не да није потребан, него нам је контрапродуктивно његово владање РС-ом!

 14. rammstein, 18.06.2013. 22:41:13 [79835]
  mimikrija, 18.06.2013. 22:16:55

  Svaka čast na razmišljanju,stvarno i iskreno osjećam da si divan sagovornik.Međutim,meni nije jasno „Да смо ми на неким другим фреквенцијама, па логично да се не би на нас одражвала та волстрит криза и друге финансијске заврзламе! „a gdje smo to mi na Marsu.Izvini malo je provokativno ali jbg.Nije ni ovo osnovano“због противздраворазумски везане вриједности валуте за еуро“ti dobro znaš šta je vještački održavana valuta i kad je nastala.Davno prije da ne pominjemo vrijeme upotrebe u naše doba,a bila je vezana uz najstabiniju valutu Njemačku marku a ne EURO.E sad mi reci kako to da je i EURO ušao u Španiju Italiju,Francusku,….jbg meni trebaju odgovori .I još jednom hvala ti na komentarima.(jedino mi se nisi sviđao u izjavama i komentarima o krajiškim đubradima btw)

 15. mimikrija, 18.06.2013. 22:56:21

  Прво што мислим око валуте, је то, да ми никад нисмо смјели протјерати српски динар из РС, а то је урађено сјећаш се у вријеме додик1 владавине 1998, 1999. године!
  Ми смо од тада постали хендикепирани и сва наша прерађивачка индустрија је пала у суноврат, јер се тржиште губило, а извоз постао неисплатив!
  Па није џаба Грчка током своје кризе најављивала да ће поново вратити драхму умјесто еура, док их није приволила да јој не баш драге воље помогну у разријешавању кризе кроз опрост дугова!

  Кад сам рекао „да смо на неким другим фреквенцијама“ мислио сам на то камо среће да јесмо, али нисмо нажалост, јер немамо ми сопствене памети у руководећих људи. Све је то поводљиво и лако подкупљиво, ко зна и овако ко их све плаћа, који лобији управљају њима и за кога они у ствари раде. За народ сигурно не, јер резултати показују све већу пукотину и јаз између брутално сиромашнијег народа и све богатије политичарске класе, тзв. елите!

  Друге фреквенције су нпр. оно што ради Орбан у Мађарској, не слуша ММФ и сличне савјете, него се дозива памети на све начине, а код нас је супротно, што бољи слуга ММФ-а, то као „напреднији политичар“, што би се у мом крају рекло, чега се паметан стиди тиме се будала поноси.
  Ја лично никад не бих дозволио да се поносим неким кредитом, који сам морао подићи, не да сам га испланирао као неки пројекат, па ће се то само финансијски затворити на крају посла, него да мораш узети кредит зато што ти укућани немају шта јести, е таквог кредита бих се стидио и код Бога и код људи, а ови наши се на сва уста поносе са тим!
  Поздрав и немој узимати све за зло кад помињем „крајишнике“ па и сам Рајко Васић их је поменуо у свом разочарењу!

 16. …“ Но, то не чуди од народа који је своју судбину повјерио човјеку који је ставио властиту кућу под хипотеку при подизању кредита и која је заплијењена од стране банке, а затим добио подршку на изборима на које ишао под паролом „Моја кућа – Српска“ и оптеретио Српску ММФ кредитима, тј. ставио ју под хипотеку.“

  Јел’ ово нека критика?!

  …“A зашто смо ми осуђени на 3-4 лика који се врте по матрици Курта-Мурта већ 20 и више година? Зар не постоји међу милион становника нико бољи од већ виђених?..“

  :-)))
  “ Не волим о себи, али ево на пример ЈА!“
  (Мома Капор, Белешке једне Ане)

 17. Radi se o sljedećem. U Uniji studenata rade dva Parlamenta. Jedan u Istočnom Sarajevu, drugi u Banjaluci. Ja sam bio na čelu oba ta parlamenta i Unije studenata RS, a dogovor je da to bude poslije mene kolega iz Istočnog Sarajeva, ali postoji ispod čitav niz značajnih funkcija gdje ministar nastoji da postavi „svoje studente“ . U narednih nekoliko dana, vidjećemo u kom smijeru će se sve to kretati. Ovdje je, po meni, urađena jedna temeljna stvar – mi smo došli i odigrali ispred Vlade ono kozaračko kolo, koliko god to nekome smiješno bilo i pokazali smo ovoj vlasti da je dosta više! Mi smo otišli kod Predsjednika Republike da kažemo da ovo više ne može ovako. Bahaćenje, osionost, vlast jednoga lica, jednoga pojedinca, despotizam i feudalizam, to više neće moći…“

  http://www.6yka.com/novost/39975/nikola-dronjak-vi-tuzite-mene-ali-i-predsjednika-dodika

  НАПИСАХ ЈА ДА ЈЕ ДРОЊАК ИСКРЕНИ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ РЕВОЛУЦИОНАР. А И САМ САМ (Р)ЕВОЛУЦИОНАР. B-)

 18. mimikrija, 18.06.2013. 20:31:54

  „Ok,saglasan sam sa Vašim stavovima.Samo jedno nedostaje….IME….bilo stranke bilo pokreta ili ti VOŽDA.“

  Не треба нама вожд, већ добри менаџери, који ће да организују тимски рад. Чак не би било лоше платити 3-4 Јапанца или Швабе по милион КМ мјесечно да уведу рад, ред и дисциплину, да организују ово друштво. Или чак још више по учинку. Потписати уговоре, па складно привредном расту повећавати проценат за те људе. А у репрезентацију селектовати нове, млађе људе, који имају формално и суштинско образовање, придржавају се моралних норми и истински су родољуби. У СДС-у имате Александра Савановића са ФПН или нпр. младог Мила Аљетића, који је тек закорачио у двадесете, а овдје смо читали његове врхунске текстове. Из ПДП-а овдје се појављује Бранислав Поповић, дипломирани економиста. Проф. Ђорђе Вуковић је један од оних који су бољи од ових до сада виђених. Данијел Симић и Небојша Вукановић би сигурно били бољи од Додика. Имате овдје сјајне интелектуалце чије текстове читате. Углавном су то људи које лично познајем, а који нису били до сада значајна имена у политици. Вјерујем да и ви у свом окружењу имате људе који би могли и знали боље. Могао бих Вам набројати још много имена, али суштина је да се створи тим од јаких имена, а не вожд.

 19. „Obavještenje 1
  Iz nekoliko „izvora“ obaviješten sam da stojim iza Nikole Dronjka. I to zajedno sa Željkom Kopanjom. Nije istina da stojim iza Nikole Dronjka; ja sa njim sjedim najmanje jednom u sedam dana i ispijam kafe u slastičarni. Što se tiče Nikolinih odnosa sa Kopanjom (pod uslovom da oni postoje), prepuštam im da sami, ukoliko to žele, objasne njihovu prirodu.

  Obavještenje 2
  Iz nekoliko „izvora“ obaviješten sam da „dejstvujem“ zajedno sa Željkom Kopanjom po mnogim pitanjima, te da čak zajedno sa njim radim na rušenju Milorada Dodika. Istina je da kritikujem Dodika, ali ne radim na njegovom rušenju, jer ja nisam Džo Bagerista, već novinar/bloger. Da li kritiku dogovaram sa Kopanjom? Mislite šta hoćete.“

  http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2013/07/tri-laka-snsd-komada-dvije-pero-lake.html?spref=fb