Лагумџија од међународне заједнице очекује креативнији приступ БиХ

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија изјавио је да од међународне заједнице, која има двоструке стандарде када је ријеч о БиХ, очекује креативнији и паметнији приступ. "Раније сам предложио да ЕУ рјешава питање `Сејдић–Финци`, али да направи креативнији приступ БиХ који ће, прије свега, омогућити рјешавање стварних проблема – економских, социјалних питања и владавине права […]

петак, 28 фебруара, 2014 / 14:59

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија изјавио је да од међународне заједнице, која има двоструке стандарде када је ријеч о БиХ, очекује креативнији и паметнији приступ.

"Раније сам предложио да ЕУ рјешава питање `Сејдић–Финци`, али да направи креативнији приступ БиХ који ће, прије свега, омогућити рјешавање стварних проблема – економских, социјалних питања и владавине права у смислу борбе против корупције и криминала", рекао је Лагумџија и додао да је након конференције ЕБРД у Лондону охрабрен наговјештајима новог приступа Уније БиХ.

Он је истакао да ово није вријеме да се БиХ фокусира на питање "Сејдић-Финци", оцијенивши да је БиХ превише времена и енергије посветила рјешавању овог проблема.

Наводећи да се дупли стандарди међународне заједнице виде и кроз то питање, Лагумџија је подсјетио да је 2008. године БиХ обећано да ће, након усвајања реформе полиције, добити Споразум о стабилизацији и придруживању.

"Тада сам био против тих закона, јер сам сматрао да неће дати резултате. Након посљедњих дешавања види се да ту све `шкрипи`, да се не зна ко је за шта задужен, `ко пије и ко плаћа", рекао је Лагумџија новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да је та лоша реформа ипак имплементирана, а да шест година послије тога овај споразум још није верификован. "Бирократе ЕУ су се понашале као да је у питању Швајцарска. Ако БиХ није специјалан случај у Европи – онда не знам ко је", рекао је Лагумџија.

Он је напоменуо да не тражи нову реформу полиције, јер то није реално.

"Међутим, евидентно је од случаја ‘Јашаревић’, преко дешавања у парламенту БиХ, па до паљења зграде Предсједништва БиХ, да у том ланцу не постоје уходани механизми координације и да се све сводило на то ко је крив и ко је одговоран. Нажалост, не постоји ни механизам да се утврди ко је одговоран", закључио је Лагумџија.

Он је оцијенио да су безбједносне агенције далеко од "уиграног тима" и да политички није вријеме за реформе, али да јесте да се координирају агенције и да се зна ко је за шта одговоран.

Према његовим ријечима, на јучерашњој сједници Савјета министара БиХ са представницима агенција за безбједност "много тога се видјело".

"Савјет министара БиХ мора ући у узроке проблема због којих је дошло до демонстрација и направити активности у оквиру својих надлежности. Морамо се фокусирати на то да се безбједносне агенције баве својим пословима, јер оне не требају да бране власт, већ институције БиХ, правни поредак и сигурност имовине грађана и земље", рекао је министар иностраних послова БиХ.

На питање да ли се тужбе Србије и Хрватске могу одразити на односе у БиХ, Лагумџија је рекао да "није продуктивно" коментарисати те односе, посебно не ситуацију у којој се они не слажу. "Надам се да ће то ријешити тако да нема негативне рефлексије на њихов однос, па и на БиХ", истакао је Лагумџија.

Коментаришући стање у Министарству иностраних послова БиХ, он је рекао да су у задњих неколико година направљене огромне уштеде у згради Министарства и дипломатској мрежи.

"За трошкове превоза у овој згради утрошено је дупло мање средстава него годину прије него сам преузео ову дужност. Дванаест људи је имало службене аутомобиле које је користило као своје. Смањили смо трошкове у дипломатској мрежи, гдје се нису сви понашали домаћински", навео је Лагумџија.

Он је напоменуо да су смањени и трошкови репрезентације. "За годину дана потрошио сам колико мој претходник за мјесец дана", рекао је Лагумџија и навео да су уштеде постигнуте и на мобилним телефонима.

Он је истакао да ће сви шефови мисија који су потрошили за презентацију више него што је планирано морати сами да сносе трошкове прекорачења, додајући да је незадовољан растрошношћу у овом министарству.

Истичући да није задовољан ни свим дипломатским активностима, Лагумџија је рекао да БиХ има врхунских амбасадора, али и катастрофалних.

На питање зашто се у поједним амабасадама БиХ обиљежава 1. март као "дан независности", иако то није празник, Лагумџија је рекао да се "одвија пракса каква се годинама примјењује" и да се ту "ништа није промијенило".0 КОМЕНТАРА