Протест бораца ВРС: Бунт поштењака

Око двије хиљаде демобилисаних бораца Војске Републике Српске окупило се данас у парку Младен Стојановић, а затим мирно прошетало до бањолучког трга Крајине. Током окупљања и шетње није било инцидената, на чему су инсистирали организатори протеста, ако се не рачунају спорадични повици "Лопови, лопови" приликом проласка поред зграде Владе РС. Приватно обезбјеђење као предострожност Организатори […]

петак, 28 фебруара, 2014 / 14:30

Око двије хиљаде демобилисаних бораца Војске Републике Српске окупило се данас у парку Младен Стојановић, а затим мирно прошетало до бањолучког трга Крајине.

Током окупљања и шетње није било инцидената, на чему су инсистирали организатори протеста, ако се не рачунају спорадични повици "Лопови, лопови" приликом проласка поред зграде Владе РС.

Приватно обезбјеђење као предострожност

Организатори протеста унајмили су приватно обезбјеђење агенције за заштиту, уз упутство да свакога ко чини инциденте изведе из колоне. Разлог томе је страх организатора да се међу демонстранте не пошаљу људи са намјером да изазову инциденте.

До те мјере наглашено су организатори протеста инсистирали на томе да су против рушилачке дјелатности.

И најмалициознијем коментатору није могло промаћи да је то бунт обичних људи који су жељни правде и изашли су на позив организације Ветерани Републике Српске и окупили се у протестној шетњи. Никаквих ту страних организација или слогана против Републике Српске није било.

Непрегледна колона

У једном тренутку колона је била непрегледна. Након што су дошли испред Владе Републике Српске, неки су већ дошли до Народног позоришта, или бар колико је репортер могао да види са своје позиције, а неки још нису ни кренули.

Није то, дакако, био збијени строј заставног вода, већ више несређена колона бораца који су се одазвали на позив Ветерана РС.

Скуп у парку је започео пјевањем химне Боже правде, а настављен говором мајке погинулог борца, 21-годишњег сина јединца. Она је рекла да јој неколико година нису рекли да има право на пензију, али да никад не би рушила Српску, за коју је њен син дао живот.

Скупу су се обратили учесници акције септембар 93, који су говорили како су се успротивили против шверца и продаје територија.

Ревизија борачких права

Борци су затражили ревизију борачких права и одвајање бораца и дезертера. Затражили су да њихов статус постане уставна категорија. Поновљени су захтјеви за смјену руководства БОРС, којем је дат рок од 15 дана да поднесе оставку. Ту су и остали социјални захтјеви које сасвим сигурно подржава већина становништва Републике Српске, као што је запошљавање породица бораца, стамбено збрињавање њихових породица и слично.

Од политичких захтјева, тражи се ревизија приватизације и закон о испитивању поријекла имовине, мада и то не би требало да су неки претјерано политички захтјеви, обзиром да су то евидентно проблеми друштва и демократски захтјев већине, на којем Александар Вучић задобија масе по Србији.

Ово је напросто протест аутентичних припадника борачке популације, а не професионалних сликача за федералне медије у виду неких активиста, аналитичара, хуманиста, орнитолога и слично. Тим више иде и онај персонални нејасан захтјев за смјену некадашњег министра здравља, а садашњег амбасадора БиХ у Србији, Ранка Шкрбића; којег су овај пут замјенили јасни захтјеви опште популације.

Обични људи из народа, који су у овим захтјевима видјели довољан разлог да изађу на протесте, у неформалним разговорима кажу да би "они смијенили све "Шкрбиће", за које се докаже да су отимали народни новац кроз ненамјенско трошење буџета".

Борци су са огорчењем коментарисали јучерашње наводе предсједника Додика да су њихова окупљања усмјерена на рушење Српске, и повезивање датума протеста са догађајима прије 22 године, и то тако што су одговорили:

"Приликом догађаја који су се десили прије и након 1. марта 1992. године, ми смо тада одговорили тако што смо узели оружје у руке и створили Републику Српску!"0 КОМЕНТАРА

 1. Плетер јел’прпа хвата а?

  Видим да је СНСД Фронтал означио као рушилачки фактор Републике Српске.

  http://www.snsd.org/images/dokumenti/Publikacije/rusenje_republike_srpske.pdf

  Ако се ви бојите нас коментатора, и ако нас проглашавате издајница, отишли сте дебело у пизду материну…

 2. Друг Додик се „провалио“ за ГУМЕ, а свака част што је ово протекло достојанствено. Не треба нам дивљање и треба бити опрезан. Октобар је близу, али у међувремену су нам подигли дуг за нових 300 милиона КМ. Плашим се да ће до октобра још да нас укопају.

 3. Borci su dobili prvu rundu.Protivnik je prestrašen i dezorjentisan.Drago mi je da je sve proteklo bez incidenata.Da nije ništa rušeno i da su natovarene gume na kamione spremne za palenje bio sam krik očajnika koji se i za slamku hvata da bih se spasio.Gledam onog jadnika sa ofarbanim brkovima čija se smjena traži reče da jedva sprečava borce koji hoće kontramiting.Ako u tome imalo ima istine onda bih to mogli biti one „borčine“ koji slijepo podržavaju Dodika,Pavića i osale vlastodršce.Sa njihovom glavom neko drugi misli,oni sigurno ne.Mene su duboko razočarali borci Sarajevsko-Romanijske regije i Zvornika.Za ove prijedorske borce sam znao da neće učestvovati.Njih Pavić drži pod strogom kontrolom.Moja podrška Vukotiću i ostalima i poruka da istraju do kraja.

 4. Primecujem da je jedino nick /nika/ iskazao zavidnu dozu inteligencije i kako tako pravilno iscitao ovu redakcijinu poluozbiljnu zajebanciju tipa more bit bidne, al ne mora da znaci.
  Time je /nika/ potvrdila da je dostojna NED-Adenauer donacija glede euroatlantskih naprezanja.
  Ovo ostalo, trina i kucina lajavih krelaca.:)))DZaba redakcija zamastila zadnju recenicu, dzaba sakrila da je jedan od vidjenijih ?organizatora? organizator cuvenog Septembra 93 u BL.. Jednom kompleksas, vazda kompleksas rekli bismo u struci.

  jahac, 28.02.2014. 18:49:14

  Dace Bog i sreca junacka pa cemo iz matice gledati blago lice Glisicevo i slusati cestitog Obradovica a ne ove kurve radikalskodemonkratskoliberalne mozekakogazdakaze reciklaze!

 5. буда,

  немој их звати молим те!

  Ако треба да се иде масовно на протесте, онда њих треба да организују сви борци, обесправљени радници,пензионери, еколози, спортисти и сва друга удружења против свих власти задњих 20 година.

  Значи Додик, Босић, Иванић, Чавић, Радмановић,Радојичић,од ових мањих партија Крсмановић, Михаљица, Хаџијован,Павић, Ђокић, Шаровић, сви предсједници влада, сви министри и директори јавних предузећа, сви директори уништених фирми, сви директори фондова, власници приватних факултета и њихови професори који су продали душу ђаволу и многи други да не набрајам.

  Сви они би требали бити једнако мета протеста, хапшења и забране бављења политиком и државним пословима, требало би њима и странкама које су водили или их воде забранити трајно рад.

  Сви су они као појединци и њихове партије криви мање или више, углавном нема невиних да би тој најмање хиљади људи више дали на чување једну козу а не државу.

  Тако је урадио Хавел у Чешкој,забранио кандидовање свим политичарима и бившим руководиоцима, дошли нови неоптерећени људи и погледај резултат.

  Забранити им кандидовање би били протести са великом поруком и спас за Српску.

  Видиш такви протести не одговарају твојим пуленима, једнако као властима и странцима, зато не изазивај, на други, подмуклији начин ће твоји на власт умјесто да неки иду у затвор, а други на маргине српске историје у најбољем случају.

  Зар није тако „буда“и остали позициони и опозициони коментатори?

 6. Нико да помене да је на овај дан 28.2.1992. скројен први Устав тадашње Републике Српке Босне и Херцеговине, претече овог што смо имали, све док се лопови уз страну помоћ нису инсталирали на чело РС-а. Толико о његовом знању и схватању РС-а, тако важног датума се Додик није пробао ни сјетити, али је њему 28. фебруар мирисао на први март?
  Бједно.
  Све што тај човјек каже, испостави се као најобичнија лаж. Вријеме показује своје, а вријеме нас гази, људи мислимо својом главом и мислимо на будућност наше дјеце. Свако треба да одговара за све оно што каже или учини, а он би имао итекако за шта одговарати до краја свог живота, у сваком случају не бих му ја био у кожи. Вјероватно се вечерас још бједније осјећа са својим савјетницима, а против себе има народ, поштен, гладан, разочаран и милион пута преварен, народ.

 7. “Она је рекла да јој неколико година нису рекли да има право на пензију, али да никад не би рушила Српску, за коју је њен син дао живот.“

  Није тачно. Није рекла неколико година, него је жена рекла десет година. Па ви онда израчунајте ко је био власт у моменту када је ова жена стекла право на пензију. Она припада категорији породица погинулих бораца и ја се залажем да такви добију заслужене принадлежности. А за то вријеме док ова жена није добијала ништа, хиљаде здравих надбораца је добијало незаслужене привилегије. То су ови који могу коњу реп ишчупати.

 8. “Скупу су се обратили учесници акције септембар 93, који су говорили како су се успротивили против шверца и продаје територија.“

  А што господин није рекао ко су били шверцери и ко је продавао територије. У септембру ’93 је то свима било јасно. Не знам је ли јасно данас?

 9. Какве ће резултате изродити овај протест – не знам, али оно што сигурно знам јесте, да су протести протекли достојанствено и у миру и да ће тако и наставити, додајући да је „Сутјеска“ у праву кад кежа да би било добро да се борцима придруже, на првом мјесту – незапослени и остали. Међутим, повећање броја учесника, носи и ризик од „потурања гума“, а то би значило легализовање постојеће диктатуре локалних марионета, лојалних Западу. Сачекајмо шта ће урадити Запад више од његове суптилне и немоћне изјаве „… руска окупација Украјине је нелегална акција…“ Његова слабост, кад су у питању ‘озбиљан противник’, била би вјетар у леђа правди и смислу борбе, уопште.

 10. Једна слабост: Прелевић је пропали приватник и он тражи начина да се „извади“, злоупотребљавајући борце. Покварено до бола и то треба хитно ‘санкционисати’ од стране организатора!

 11. Nema sumnje da su borci koji protestuju u parku pošteni i zaslužni borci, da su časno branili teritoriju Republike i da su bili na usluzi odbrane republike zajedno sa svima nama kada je bilo najteže. Međutim pitanje je koliko je ovaj protest realan dva,tri mjeseca kada Boračka organizacija treba da sprovede izbore za novo rukovodstvo, kada sam u masi ljudi vidio „neborce“ nego bivše zatvorenike koji su bili u zatvoru zbog privrednog kriminala, kada se daju izjave koje su jako kontradiktorne gdje guraju ženu za mikrofon koja kaže da 10 godina ima pravo na penziju i niko joj ne kaže a prije deset godina boračku je vodio drugi čovjek a državu drugi političari, zatim protestuje se ispred zgrade državnih organa a traži se smjena boračke organizacije itd itd. Sve mi ovo miriše na politiku a kako je vođa ovih protesta bivši političar Vukotić pa možda bi trebalo malo u tom smijeru voditi raspravu da li Vukotić protestuje zbog boraca ili zbog ambicija za nove političke funkcije koje bi mogao da dobije podrškom velikog broja boraca. Zašto se naskupu nije pojavilo 10000 ili 20000 boraca i to treba da bude polazna tačka za raspravu.

 12. 1. marta 1992. godine održan je referendum o otcjepljenju BiH (tako ga ja tumačim), a samo dva dana nakon toga (doduše, kao dobrovoljci JNA) moja jedinica je postavila jednu od prvih barikada u ovoj zemlji i kazala: „To vaše ne važi iza naših leđa!“ – dakle na prostoru Srpske. Dakle, da se ne zaboravi, u rat nismo ušli sa ciljem stvaranja Republike Srpske kao države, nego samo kao političkog instrumenta ostanka u bivšoj nam državi (odnosno našeg ostanka u Jugoslaviji).

  Zbog čega to pominjem? Čovječanstvo počiva na principima, tako da je valjda shvatljivo kako je današnja pozicija Srpske i BiH uopšte samo puka posljedica gaženja principa mešunarodnog prava, principa na kavima je bitisala bivša nam država i civilizacijskih principa uopšte. U svim pojavnim oblicima Jugoslavije (od Kraljevine SHS do SFRJ) osnovni princip na kom je država stvorena i bitisala bio je KONSTITUTIVNOST NARODA! Osnovno polazište u percepciji te države bilo je da su južnoslavenski narodi viševjekovnom borbom stekli pravo da formiraju vlastitu državu, a to je i ostatak čovječanstva prihvatio, te priznao tu državu kao suverenu. Dakle, narodi su bili ustavno-politički pozicionirani kao osnovni konstituensi države i društva, pa time i JEDINI nosioci prava na samoopredjeljenje (do otcjepljenja).

  Međutim, u nekom trenutku i u okviru jednog šireg (globalnog) projekta razbijanja Istočnog (socijalističkog) bloka ovdje je izazvan rat i nasilno razbijanje države. U tom globalnom projektu Zapada i neka naša bivša „južnoslovenska braća“ uočila su priliku i „uortačila“ se sa novim okupatorima, te razorila vlastitu državu. No, osnovno pitanje je tumačenje modela razbijanja te naše države!

  Dragi moji sunarodnjaci i saborci, nedavno je Narodna skupština RS-e, na prijedlog „veleumnog“ stručnjaka Pantelije Ćurguza i BORS-a, donijela Deklaraciju o karakteru rata u BiH (potenciram „rata u BiH“). Tom deklaracijom je ovaj rat okvalifikovan kao „GRAĐANSKI RAT“, sa određenim obilježjima etničkog sukoba i uz umiješanost stranoh faktora. To je nešto šta ne mogu objasniti racionalnim postupcima, nego moram nazvati umobolnim ponašanjem. Aloooo!

  Da bih se suprostavio takvoj budaleštini od „deklaracije“ prvo moram istaći da nije postojao nikakav „unutrašnji sukob“ u BiH kakav bi se mogao nazvati „građanskim ratom“. Ovdje se dogodio „udruženi zločinački poduhvat“ stranih i unutrašnih faktora u razbijanju jedne suverene države. Taj poduhvat je započeo krajem 1990. godine, a završio bombardovanjem SRJ iz 1999. godine. Dakle, ovdje je vođen samo jedan devetogodišnji rat u kom je srpski narod kroz očuvanje bivše države pokušavao da sačuva teritorije kakve je vijekovima branuio i oslobađao od raznih okupatora, za kakve je samo u prošlom vijeku položio višemilionske žtrve i kakve je oružano branio od novog okupatora (SAD i NATO) i njegovih „satelita“ u vidu domaćih izdajnika. To što je ovaj rat tako drugo trajao i odvijao se u različitim etapama, pa i sa različitiom „protivnicima“, ma sve to nije prepreka da ga tumačimo kao jedinstven rat protiv jednog naroda i države kakvu je taj narod prethodno stvorio višemilionskim žrtvama.

  Ako taj rat posmatramo sa geopolitičkog stanovišta onda ga jedostavno možemo tumačiti kao američki „primjer“ ostalim istočnoevropskim narodima i državama šta ih čeka ako ne izvrše SAMOPOROBLJAVANJE. Srpski narod se odupro tom monstruoznom globalnom napadu i platio cijenu kakvu je platio. Većina drugih naroda je jednostavno počinila samoporobljavanje i tako izbjegla sudbinu našeg naroda. Sad, možemo raspravljati da li je bilo pametnije ovo ili ono, ali bilo je šta je bilo i to samo treba nazvati pravim imenom! Dakle, Sjedinjene Države i njihovi saveznici su, prvo preko svojih „saveznika“ iz reda naše lažne braće, a potom i direktnim oružanim učešćem u više navrata RAZARALI bivšu državu i od srpskoh naroda otimale etničke teritorije (čak monstruoznim genocidnim metodama i sredstvima). SAD su to učinile i zbog vlastitog pozicioniranja na ovoj važnoj geostrateškoj lokaciji, ali i kao „primjer“ drugima koji nisu bili spremni da izvrše „samoporobljavanje“.

  Dalje, američki „saveznici“ su za svoje izdajničko ponašanje nagrađivani „samostalnim državama“, etnički očišćenim i „samodovoljnima“. Tek danas građani tih država polako (malo presporo) shvataju da nisu dobili nikakve „suverene države“, nego tek puke američke kolonije, kakve je i sam kolonizator pomalo zaboravio, ali „otom-potom“. Ono šta Srbi nikako ne smiju prihvatiti jesu „tumačenja“ o nekakvim „unutrašnjim građanskim sukobima“ kakvi se nameću od strane idejnih kreatora ovog našeg nesrećnog rata.

  Dalje, sa aspekta našeg unutrašnjeg etničkog sukobljavanja, ovaj naš rat treba tumačiti kao grubo gaženje srpskih ETNIČKIH PRAVA i otimanje ETNIČKIH TEROTORIJA. Naša „lažna braća“ su se svojevremeno lažno zaklela da ćemo „zajedno“ stvarati i braniti zajedinčku državu, a onda prvom prilikom „zakletvu“ pogazila i otimala teritorije, imovinu i stečena prava, te „krvavo pirovala“ onako kako jeste. To što smo svojevremeno pogrešno vjerovali takvima i dalje ne znači da danas trebamo nasjedati na jevtine podvale. Treba jasno reći – Srbi su vijekovina na ovim prostorima krvavo sticali ETNIČKA PRAVA na pojedine TERITORIJE, a ta prava su im grubo pogažena i teritorije otimane.

  Dakle, da rezimiramo, to što je svojevremeno ovaj rat nazvan „tragičnim oružanim sukobom“ jeste tek puka posljedica srpske nemoći da rat okvalifikuju kao AGRESIJU stranog okupatora udruženog sa „domaćim izdajnicima“. No, vrijeme teče i geopolitički odnosi se polagano mijenjaju, pa time polako dolazimo u poziciju da stvari nazovemo pravim imenom. Prva pretpostavka takvom „kvalifikovanja“ jeste da Rusija dešavanja iz 90-ih godina nazove napadom na sopstvenu teritoriju, narod i interese. Tu Vladimir Putin ne „srlja“, nego čeka pogodan trenutak i to primarno u odnosu na odvagivanje vlastite snage. Ukoliko ova ukupna dešavanja iz posljednjih 20-ak godina okončaju se onako kako ja to predviđam – dakle, slomom Sjedinjenih Država i „vraćanjem“ istih na njihov kontinent od strane nekoliko udruženih regionalnih sila (Rusija, Kina, Njemačka i dr.), onda će „pobjedici napisati istoriju“ i ono šta se dogodilo nazvati pravim nazivom – udruženim zločinačkim poduhvatom protiv čovječanstva. U tom kontekstu će o ovaj naš devetogodišnji rat biti okvalifikovan kao samo dio tog „širokog zločinačkog napada“ u kom je jedan narod teško postradao i kom je protivpravno i nasilno oteto ono šta je vijekovima branio – teritorije.

  Sad, dolazimo do jedostavnog pitanja zbog čega BORS i NS RS izvode kojekakve ćerestije sa pomenutim „deklaracijama“ u trenutku kad ni veće sile od nas nisu u poziciji da „stvari nazovu pravim imenima“ (no, rade na tome da stvore takvu poziciju)? Možda je tome cilj kalše uvođenje BiH u NATO ili je u pitanju tek puko lupetanje neznalice? Ne znam, ali smatram da je to jedno od VAŽNIJIH PITANJA o kakvima se borci trebaju ODREDITI. Hajde da jednom, ono kao boračka populacija, PRINCIPIJELNO odredimo zbog čega i za šta smo ratovali. Rekoh, čovječanstvo počiva na PRINCIPIMA, pa hajde da i mi PRINCIPIJELNO zauzmemo stav o svojoj borbi. Ovako, bojim se da ćemo i dalje lutati oko pitanja šta smo činili, zbog čega i sa kakvim CILJEVIMA. Ako nam nije jasno kakvi su nam bili ciljevi u prošlosti, a kako da postavimo CILJEVE ZA BUDUĆNOST?

  Inače, ovo „nadmudrivanje“ Vukotića i Ćurguza meni samo liči na borbu za „stolicu“ predsjednika BORS-a i privilegije koje taj položaj nosi. Svjestan sam dobrano svih nedaća kakve danas nosi boračka populacija 8i sam to dijelim), ali ne možemo svoju borbu svesti samo na pitanje naših „privilegija“, prava na zapošljavanje, invalidnina, boračkih naknada i ino. Po meni jedan od prioritetnih zadataka jeste da se odredimo o karakteru rata u kakvom smo učestvovali, a to primarno podrazumijeva da tražimo poništavanje te skaradne „deklaracije“ kakvu je donio naš parlament. Potom slijedi pitanje prava naših saboraca iz RSK, a konkretno šta se danas dešava sa tom populacijom. Dakle, nužno je povezivanje sa boračkom organizacijom Srbije, pa i Crne Gore (ako ne postoji u toj zemlji, pa hajde da promovišemo njeno osnivanje). Potom, treba da kao jedinstvena boračka populacija tražimno da RS i Srbija našim saborcima iz RSK priznaju puna prava kakva i mi imamo. Dakle, ako smo zajedno ratovali u obrani vlastitog naroda, onda hajde da se i udružimo u zaštiti i našh prava, ali i u štićenju naroda kom pripadamo.

  Nešto nisam čuo ni od Vukotića, a od Ćurguza nisam ni očekivao, da se bavi takvim pitanjima. On je zapeo za smjenu Ćurguza i nametanje percepcije – „ma čim ja zasjednem na njegovo mjesto, ima da teče med i mlijeko“. Dakle, srpske boračke organizacije treba, na prvom koraku, da se zabave međusobnim udruživanjem/ujedinjavanjem, pa određivanjem karaktera naše borbe u odnosu na prošlost, pa određivanjem ciljeva za budućnost. Pri tom, to je bar moje mišljenje, borački aktivisti na prvom koraku treba da odbiju bilokakva primanja od vlasti, nego da svoje angažovanje svedu na volonterizam. Srpska boračka populacija ukupno broji možda i milion boraca (ukupno exJu), a šta stvara dobar osnov i za razmišljanje o samofinanciranju. Sve opcije su prihvatljivije od „profesionalnih boračkih predstavnika“ kakvo neminovno vode kao sluganskom položaju.

  Iako teško živim, ipak sam se spreman odreći godišnjeg boračkog dodatka (I kategorja) u korist aktivnosti boračke organizacije i pomoći boračkoj populaciji. Ne trebaju mi nikakve „naknade“ za moju borbu, pa sam spreman tih 100-tinjak maraka donirati za pomoć onima koji su u gorem položaju od mene, ali i za prekomponovanje djelovanja boračke populacije kakvo sam prednje pominjao.

  Eh da, nisam protivnik toga da borci izađu na ulice i iskažu svoj bunt prema ovakvoj situaciji, ali pitam se šta nam to donosi. Eto vičemo: „Lopovi, lopovi!“, a onda čekamo da ti isti smisle kako će popraviti naš status, ili da će se „popraviti“ u ponašanju. Ma ništa od toga. Po meni, borci treba da se masivno druže u svojim mjesnim organizacijama, da sagledavaju probleme u kakvoj se nalazi naša populacija, da OSMIŠLJVAJU mogućnosti poboljšanja i vlastitog uticaja i vlastite situacije. Međutim, najvažnije je da se OKUPLJMO, družimo, pomažemo i OBJEDINJAVAMO (kako rekoh i sa drugim boračkim organizacijama). Alooo, pa mi smo ratni drugovi i zasigurno imamo štošta zajedničkog oko čega ćemo se okupljati, i za to nam nisu potrebni ni Vukotić, ni Ćurguz. Bivši ratni drugovi treba da se trude da se i njihove supruge međusobno upoznaju (iako su se davno upoznale dijeleći iste muke), ali još važnije – da im se i djeca upoznaju, druže i njeguju TRADICIJU kakvu su im stvarali očevi, đedovi, prađedovi…. Od te naše djece zavisi i naša lična budućnost, pa opstanak naroda, a ZAJEDNIŠTVO je jedna od najvažnijih pretpostavki naše budućnosti.

  Toliko od mene i pozdrav svim saborcima „SRPKOG OBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA“ (dalke, jednog jedinog kakav smo svi zajedno vodili)!

 13. Sve dok narod konačno ne shvati da nema ništa od onoga „srbuj makar slamu jeo“, dotle će režimski trolovi poput sime, pletera i drugih zadovoljno trljati ruke i ismijavati se ludom narodu… Ne treba dozvoliti da nam oni mažu oči i težite problema prebacuju sa teške socijalne situacije na teren šuplje nacionalističke priče.

 14. Метла, немој да једеш говна! Зашто се ја исмијавам лудом народу? Ја само постављам логична питања.

  Жена је прије десет година, када је Мићо Мићић био борачки министар, стекла услове за пензију и није је добила. Онда када је Ђокић постао министар она је добила пензију.

  И сад би ми борци требали казнити Ђокића и гласати за Мићу Мићића и његов СДС.

  Чини ми се да си пролупао пријатељу?

 15. inteligencija sopstvenog naroda je negdje na nivou između amebe i voluharice, tako da politika mrkve i štapa najefikasnije dolazi do moždanih vijuga prosječnog građanina (ili, ‘građanina’).

  u tom smislu, politika vladajuće koalicije je izvrsno pogodila želje prosječnog birača, imajući u vidu rezultate na izborima.

 16. Њихово србовање је оно преждеравање под шатором, лажи и обмане. Неко пита за ону госпођу, што је прије десет година стекла право за пензију? Па колико то година имамо Додика на власти? 8 зар не? Шта је он урадио за тих осам у вези ње и њој сличних, ако се за те остале двије није успјело спровести све то што је законом зацртано. Некад је за спровођење и имплементацију закона потребан рок и од неколико година, али све те касније Додикове године које су скаквци појели, иду на терет тих категорија као што је та госпођа мајка погинулог борца! Жалосно.

 17. Dodik je personifikacija, slika i prilika prosječnog građanina RS – zatucani primitivac, patološki lažov, posjetitelj zborova i konzument kiča i šunda, švercer i lažni patriota

  niko u istoriji RS nije uspio tako uspješno proniknuti u misli srpskog novokomponovanog ‘građanina’ i na tako perfidan način mu se dodvoriti – a to je formula za politički uspjeh, sa svim posljedicama koje se očitavaju u zadnjih x ili xx godina

 18. Inspektore – dobro, tako je, ali tako ne treba da bude…i, evo, taj, kako kažeš, “novokomponovani građanin“ je konačno prozreo tu, prije svega, auto-destruktivnu politiku…auto-destruktivnu za narod, a i te kako “konstruktivnu“ za lopovčine….

  Njihova politika se doslovno može svesti na slijedeće: Ako je neko 1993 švercovao, hoćemo sad malo da švercujemo (ovaj put sa prirodnim resursima) i mi…

  Oni doslovno kažu – lopovluk je legitiman…

  Ovi sada su dotakli dno, a najgore od svega je što je “zamjena“ za iste, po svemu sudeći, identična…

  A ove tzv. alternative – smiješne…

  Kakogod – zahebano…

 19. Не улазим у абиције вођа овог нити било којих других протеста у будућноси.

  Знам да ће ти људи бити нека ми опросте само тзв.“корисни идиоти“ неким партијама који имају менторе да на изборима узјашу опет народ за нове четири године.

  Ево погледајте јуче, као случајно СДС,ПДП и НДП нису у Бањојлуци, поручују у Вишеграду како је Дрина њихова, како они не дају природне ресурсе.

  Зар то није политиканство и превара народа,видите они исти који су 2005 године дали преко 70 концесија сад кажу да ће то штитити.

  Крсмановић је задњу годину мијењао више пута изјаве, те је против градње, те је за градњу, имају став свака част.

  Исаша,има алтернативе,има неко ко није анерички, енглески, чак ни руски пион.

  Имају људи који честито иду путем нашег заједничког интереса,има неко ко је ставио вето на природне ресурсе,народ то у свом интересу треба да подржи, иначе ће им за двије године одузети будућност дјеце и унучади,као што су уништили људима средње доби и старим.

  Има неко ко је са еколозима зауставио пет централа да не униште НП „Сутјеска“, неко ко је зауставио са другим који виде унапријед пакао који доноси рудник никла на истоку Српске, ко ће поништити све концесије и вратити народно благо у руке државе, ко ће то благо чувати, обнављати и контреолисано користити да се народ запосли, буди поштен па то напиши, заслужили су то Лазаревић и његови.

 20. Stigao nam,izgleda, i puhalčic. Dosadilo mu na onom pustom frontalu da sam sebi piše I da tera svoje poznanike da ga lajkuju.

  Došao nam psiholog i analitičar za sve i svašta,po potrebi stranih gazda i bošnjačkih medija, a najviše “renesansni stručnjak” za psihološke i genetske deformacije kod Srba. A sve to u opsesvinoj potrebi da bude nešto drugo, pa makar i jalijaš iz Kalesije, a ne Srbin iz Kalinovika. Gde baš njega da zapadne takva karma, njega koji tako umiljato europski prede. Ni ime tog neukrotivog naroda ne može izgovoriti,a da svoju frustraciju ne ublaži prefiksom građ(ž)anski. Ali ima nauke leka i za takve primerke. Lobotomija, i to nad samim sobom.Tako će zaboraviti sve što su mu preci preneli,što mu dolazi u košmarima, a od čega on panično beži i čega se gnuša. Jedino tako ima šanse da bude novi Bosanac,tj Europljanin. Doduše i dalje će ostati krpa za jednokratnu upotrebu. Ali tu već nema leka.

 21. Ја све могу разумјети, да је режим окорелих бандита самозадовољан и спреман на све да би остао на власти, али не могу да разумијем лоботомиране присталице режима, који се буне само зато што неко протествује?
  Како ли се та појава зове у савременој психологији?

  Добро ти је, задовољан си стањем, онда ћути, нећеш протествовати, зар не? Међутим да браниш неком другом да протествује зато што је теби добро, а њему није, али је теби важније само то да теби остане статус Q добро и зато си спреман и оружје употребити само да би незадовољног ућуткао?

  Зар није очигледан примјер тај Ћургуз, која то мрцина може бити да га се не тиче што имаш масу незадовољних из популације коју квази представљаш, ти гледаш себе и своје дупе и још се љутиш што се они љуте?

  Тако исто овдје режимски коментатори на Фронталу, дивљају на сваки помен незадовољства, мада и сами све више увиђају да је ђаво однио шалу и да вам људи отворено пријете за све ово што сте им учинили за ових ваших 8 година које су скаквци појели.

 22. harper, 01.03.2014. 16:39:33
  Polako prijatelju…
  Niko(ili vecina)ljudi koji razmisljaju svojom glavom ne poricu tesko ekonomsko stanje u kojem se nalazimo svi mi na podrucju bivse SFRJ.Medjutim treba razumjeti nekoliko stvari prije nego uopste zapocnemo bilo kakvu konverzaciju…
  Jedna stvar je pitanje neophodnosti ocuvanja autonomnosti Srpske koju su ugrozavali i ovi(koje ti nazivas rezim),kao i oni prije toga u vecoj ili manjoj mjeri.

  Ako gledamo globalno,ne prizeljkujes valjda scenario koji sada vidimo u Ukrajini?…
  Problem je izmedju ostalog “tempiranje“ dogardjaja.
  No,na kraju,nije ni to problem ako uzmemo generalno,problem je u tome da elementi ucijenjeni proevropolitikom (bilo da se nalaze u poziciji ili opoziciji),cak da se sruse i na taj nacin i nestanu…nemaju adekvatnu ideolosk-ekonomsku politiku zasada…

  Sta hocu da kazem?Pitanje je sta je alternativa?
  Ako je alternativa eu-ropstvo i definitivno i potpuno unistenje domace privrede i egzodus naroda u tu EU,onda mogu reci svima koji propagiraju tako nesto da su neprijatelji vlastite zemlje i naroda.

 23. Alternativa je rješavanje problema unutar sopstvene kuće…ako već imamo toliko “spoljnih neprijatelja“, nije li za očekivati da nam upravo to bude motiv da zbijemo sopstvene redove i da ne dozvolimo da se ni jedna jedina marka ne ukrade…valjda ćemo se lakše braniti od tih silnih neprijatelja ako nam je ekonomija zdrava, a ne izjedena lopovlukom i javašlukom…

 24. Citamknjige, 01.03.2014. 17:15:32
  Cuj…mene ne interesuju poltroni.Oni su odlika svakog drustva,razvijenog i nerazvijenog podjednako.

  Ja govorim da je nama potrebno distanciarnje od prozapadne “ideologije“ (ako to mogu tako nazvati) i to u srzi svijesti ljudi,grupacija itd.
  Zasto?
  Pa dok god robujemo toj igri stapa i mrkve i nekoj “presvijetloj“buducnosti u EU-ropskoj uniji…mi smo osudjeni na robovanje poltronima koji su poltroni tih ideja.

  Upravo iz tog razloga govorim o Dverima kao osvjezenju na politickoj sceni Republike Srpske.
  Ta opcija alternative “evroputu“ moze ako nista drugo biti dobra protivteza i opozicija ovoj gomili retoricara i demagoga koji su na vlasti ili u opoziciji.

 25. jahac, 01.03.2014. 17:33:34

  Slazem se ja sa tobom,narocito za odnose sa EU/NATO/MMF/SB i sl.,ali se razocaram kad vidim koliko su ljudi zaslijepljeni

  pogledaj recimo ovu sliku

  http://www.republikasrpska.net/wp-content/uploads/2012/09/SNSD-1001-685×320.jpg

  pa ti nece nikad biti protiv EU i MMF jer kako kaze vodja stranke oni tako glasaju,ta vecina i odlucuje ko ce nas predstavljati.Zato ih treba pokusati razuvijeriti.

 26. Citamknjige, 01.03.2014. 17:38:42

  Pa o cemu ti ja pricam?
  Zar mislis da je “opozicija“ drugacija?
  Kao prvo,ovi “crvendaci“ se sastoje uglavnom od slicnih poltrona i kraijerista koji su bili zastupljeni i tamo i vamo…ali jedna im je zajednicka odlika(pored pomenute) a to je kurs koji nam je ukinuo drzavne banke,trzisna ekonomija(citaj …nepravedna privatizacija) i tako redom.

  Zato ja pricam o potrebi potpuno nove elternative i zato sam Lazarevica u par navrata pitao za njihovo odredjenje prema tim “trendovima“….
  No,ja iskreno vjerujem da u Oktobru mozemo da izmijenimo stanje svijesti i kurs nasih teznji i ciljeva…

  Kamo srece da u fbh postoji slicna alternativa,onda bi naravno bilo mnogo lakse ali nazalost takvo nesto ne postoji ni pod razno i stoga je prica o pucevima i prevratima bespredmetna ukoliko se nema jasan cilj.

 27. Приглупо је поредити овај и овакав протест обесправљених бораца РС са Украјином, то су два различита свијета, двије супротности и ниђе везе.
  Ако је ишта јасно од овог јуче, онда је то самоорганизовање народа, то се најјасније могло видјети, спонтаност и огорчење које окупља људе. Да је постојао било ко као организатор онда би ти протести имали сасвим други ток и сасвим јасан план дјеловања и кретања масе.
  Због свега што није, треба још више похвалити те људе, који су реаговали на неправду, као што је некад Че Гевара рекао „ако задрхтиш на сваку неправду, онда си мој друг“ ето тако и ја видим ову поруку народа.

  Додиков режим се овде понаша ко Кличкова „опозиција“ или Десни сектор, у фазону причајте ви шта хоћете, нас штити америка и НАТО. Зар није тако? Да је обрнуто, па све би овдје одавно било другачије, зато не падај на те форе режима. Знамо их ко злу пару, слуге су свачије, само се понашају као господари над својим властитим народом.

 28. јахач,

  знам ко си и што ме питаш?

  Захвалан сам што разумијеш и поштујеш већину мојих ставова и ставова наше партије.

  Колико сам разумио кажеш да нема алтернативе зато што нико неће јавно да каже оцјепљење, нема ЕУ, и ми идемо са Русима.

  Ниси једини који каже да нема алтернативе, Исаша исто тврди, нисам знао ко је, али сам прочитао коментар плетера овдје.

  Њему нисмо алтернатива зато што не припадамо никоме,што нећемо да се опредјелимо, предпостављам, неким сметамо што имамо став и видимо годинама унапријед, што нећемо да будемо као неки наши аналитичари, политичари и вође покрета, неким сметамо што нам је назив Еколошка партија Републике Српске, што се не зовемо само Еколошка партија, или зелени.

  Сви побројани добро знају ко смо и да смо позитивно другачији, сви они мање више имају задатак од домаћих и страних ментора да се не развије права алтернатива у Српској.

  Видите господо, ваше је да мудрујете, наше је да стојимо чврсто на основама програма у интересу Српског народа и осталих грађана Републике Српске, што ће итекако имати позитивне последице у Федерацији.

  Наше је да докажемо да смо чврсти и доследни,да смо људи са јасним програмом, да смо организација остварених некомпромитованих родољуба.

  Дане,

  ево ти неколико питања и констатација као одговор који тражиш.

  Да ли би сматрао ову власт за алтернативу да за два мјесеца каже оцјепљење, њет ЕУ, ми смо са Русима?

  Да ли би такав потез одобрио протектор, да ли би искористио своја Бонска(царска) овлашћења за смијеном свих политичара у Српској увођењем ванредног стања?

  Да ли би НАТО интервенисао на позив протектора због опирања наших политичара, који би позвали народ да их заштити, што би се и десило?

  Да ли би НАТО дозволио муслиманима из армије БиХ и вехабијама које би они легализовали кроз своје јединице, да нас сви као смире у заједничкој акцији под плаштом заштите Уставног поретка?

  Немој сумњати да би се у тим заједничким снагама нашло нешто Срба и много Хрвата, што би дало свијету привид мултиетничности и борбе за људска права и демократију.

  Да ли би Русија због нас почела трећи свијетски рат, или би ми завршили као Срби у Хрватској?

  Да ли би ти да си на Миловом мјесту то урадио знајући за последице?

  Поздрав.

 29. harper, 01.03.2014. 21:16:26

  “Додиков режим се овде понаша ко Кличкова „опозиција“ или Десни сектор, у фазону причајте ви шта хоћете, нас штити америка и НАТО. Зар није тако?“

  Јесте, тако је. Баш је неки дан амерички амбасадор посјетио и похвалио Додикову ТВ-Бастиљу, а истовремено осудио извјештавање ТВБН.

 30. Ево један коментар који потврђује да Еколошка партија РС није оганизација за једнократну употребу, да је то организација која размишља веома одговорно и мудро по питању опстанка РС и по питању економског развоја.

  Сад гледам на РТРС емисију са Јахорине.

  Видим сви коначно констатују да Јахорина мора бити само дио туристичке понуде, да сезона мора трајати током цијеле године, да се мора повезати Јахорина са понудом у регији, са Тјентиштем, рафтингом на Тари и Дрини, са Вишеградом, са Борикама, легендарним Старином Новаком са Романије, са чаршијом у Сарајеву и ……………………..

  Кад смо формирани 2009-те године имали смо визију шта урадити у економско-еколошким цјелинама РС, или регијама.

  Тај смо програм понудили на изборима 2010. године гдје смо изашли самостално,за њега смо добили подршку струке,симпатије јавности и медија.

  Безочно смо покрадени највише у Српском Сарајеву и тој регији,нисмо ушли у парламент Српске, а добили смо минимум у двије изборне јединице по посланика, што је значило и трећег на компензацији.

  Због тога смо изгубили за ове четири године десетине милиона марака улагања из фондова за екологију, пољопривреду и туризам у ту регију и пар стотина милиона у цијелу Српску.

  Данас после дебакла зимске сезоне сви у емисији причају причу из моје колумне објављене на овом порталу у децембру 2013-те године под називом:“НИКОЛА ЛАЗАРЕВИЋ-КО ТО ТАМО НА ИСТОКУ СРПСКЕ НЕЋЕ ИЛИ НЕ ЗНА?

  Да напоменем читаоце да сам много прије него сам са пријатељима формирао партију, као обични грађанин, предсједник Еколошког Удружења и послован човјек предлагао властима у Палама и Српском Сарајеву да то ураде.

  Тада и данас је тамо на власти био СДС и ПДП, само што су тада били власт и у Републици Српској, замислите те могућности, а било више пара и посла пет пута него сада.

  Нису хтјели да чују,говорили су да ће то само по себи, било је то вријеме кад се још могло украсти и постати богат за двије до четири године.

  Ово само као прилог томе има ли праве алтернативе у Српској, да ли треба ићи главом кроз зид, или извршити унутра радикалну тзрансформацију пазећи на оне који раде 24 часа како би нестало Српске.

  Наш рад, понашање и промишљање нас је обиљежило задњих година,нисмо ми алтернатива власти и опозицији како ја то видим.

  Ми смо алтернатива досадашњем пословном понашању владе и лихварском и слуганском понашању појединаца и партија, које немају нити могу имати кредибилитет пред народом због прошлости.

  Једно је бити нарцис, бити туђи слуга, хтјети бити неко макар после такве будале био потоп, друго је остати усправљени реформатор и мало савити кичму због интереса свог народа кад нам је угрожен опстанак.

  Очекујем одговор Исаше и Јахача, такође коментаре осталих, тема су оправдани протести бораца због економске ситуације у Српској, има се шта рећи поводом тога, 20 година лоше власти није мало.

  Поздрав Никола Лазаревић

 31. Politika.rs
  O čemu je reč?
  Američki i evropski analitičari ističu da je „verbalni napad” egipatskog generala na SAD unapred dogovoren. „Sisijeva kritika Amerike ima unutrašnjopolitičku (egipatsku) pozadinu”, kaže se u komentaru američkog stručnjaka za bliskoistočna pitanja Marka Linča koji se u SAD smatra „vladinim čovekom”….Navodno, egipatski državni i vojni aparat šire u saradnji s lokalnim medijima „virtuelni antiamerikanizam”, ne bi li tako stekli poverenje masa koje se u sve većem broju okreću islamistima. „Taktika podrazumeva satanizaciju Amerike i radikalnog islama, a paralelno i dizanje nivoa nacionalističke euforije”, kaže Linč.

  Simo i kompanija, opet se pravite nevješti….

  http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Generalov-samar-SAD.lt.html

 32. Исаша,

  знам да волиш да мудрујеш са Симом јер знаш ко је, од тог вашег мудровања неће бити никакве користи.

  Јеси прочитао горњи коментар и колумну коју сам препоручио, ако јеси онда ти је јасно да код нас нема само теорије, ту је пракса.

  Има ли алтернативе у Српској?

  Можда су то по теби ипак они које не поштујеш, али их твоји ментори подржавају, па не смијеш да напишеш да нису бољи од оних које нападаш, успут наносећи и правој алтернативи штету.

 33. Исаша-Пухало,

  извини нико те није ни звао код нас, нити је рекао да си члан неке партије.

  Знаш ти добро ко је Никола Лазаревић и шта и како жели Еколошка партија.

  Разумијем ја тебе,ти си плаћен да мудрујеш,дођеш са дјецом на протесте,желиш промјене, то поштујем.

  Сигуран сам да желиш добро, видиш,то добро по здравље, безбиједност, нормалан живот наше дјеце и нас, неко мора постићи.

  Неко мора нешто урадити да твоја и наша дјеца живе у складу са новим временом, поштујућу своју историју и традицију.

  То можемо ми постићи са програмским партнерима,то је алтернатива досадашњем раду од рата до данас.

  То су еколози које ти не знаш, мада коментаришеш моје текстове задњих мјесеци.

 34. Што се неки овдје воле правити мутави и изигравати француске собарице, а свако зна да је Додик, шатро близак Израелу који је апсолутна филијала САД-а, на крају крајева Додика су те западњачке фукаре и довеле на власт тенковима, него како, исто као што покушавају Кличка, само како видимо тамо се Кличку војска отима контроли. Нико није луд да гине за те клошаре који су снајперима заузели власт, а онда да их третирају исто као што сад овдје Додик третира бивше војнике РС.

 35. Лсаша-Исаша

  не пишем латиницом од 06.03.1978.године, због тога што сам се на чековној картици потписао ћирилицом, па ме је муслиманка Селвета радница у банци, питала зашто ћирилицом?

  Питам је, зашто не? Каже да ћитав свијет пише латиницом.

  Одговорио сам јој да од сада ја више никад нећу написати слово латиницом, ријеч сам одржао, ево за четири дана 36 година прође.

  Сјећају се Паљани плаката Еколошког друштва на ћирилици осамдесетих година, није било право комуњарама, шта ћеш,важно је да ничије дијете није заплакало зато што је Никола писао ћирилицом.

  Карактер, ријеч и став је алтернатива овом несрећном животу што су нам други напаковали, мој Срђане.

  миро,

  има рјешење да се сви запослимо за четири године,видјећеш шта ћемо ја, Бранко Драгаш и екипа направити од наше привреде ако Еколошка партија добије шансу, замисли колико ће се народ осјећати поново достојанствено.

  Дужан сам то највише свим родитељима који сад имају средње године, дјецу велику и стиде се свог живота због своје немоћи у коју су их довеле све власти задњих 20 година.

  Мало је миро хвалити на порталима, треба причати на свим мјестима, позитивно треба ширити, зло маму му јебем се само шири.

  Хвала и поздрав.

 36. Читав његов политички ангажман је обиљежен као рад корисног идиота, у ту сврху након почетне пробосанштине којом се китио Додик деведесетих, па губио изборе 2000. године, промјенили су му шифру а задржали исту намјену. Тада је почео са наступом шатро патриоте за једнократну употребу, демагодија и шатрологија, резултат тог рада је много погубнији него када је био пробосанац из круга 99.

 37. Наравно, јер систем управљања са стране се увијек дорађује да би давао резултате колонијалним управитељима.

  Ево када погледамо данас Србију, сва политичка Србија личи на Чеду и Вука, потпуно исти концепт код свих, са изузетком остатка радикала, помало сада пробуђеног Коштуничиног ДСС-а и Двери, све остало је иста политика коју су упорно заступали Вук и Чеда иако су на сва звона одбијани од власти, њихов зацртани програм се проводи. Увијек је Вук ту некако близу власти, јер он даје тај додатни тон свакој тој проеуропској политици. Само признање Вучића, да мора у коалицију са њим, да би му обезбједио неке позиције код страних амбасадора јасно говори о свему томе.

  Код нас су исто тако прво лансирали пилот пројекат, Додика и Сејфудина Токића некад деведесетих и према њима креирају политику РС и ФБиХ. Мање је битно са каквом причом ће Додик држати власт у РС под контролом, може понека сепаратно-популистичка фраза да се одапне у датом моменту, али политички курс се битно не мијења.
  Када нисмо имали директно Додика на власти, опет је запад условљавао све те тадашње политичаре на челу РС, да се понашају онако како Додик предлаже и да тако и раде на свим нивоима власти, иначе пријети суспензија од стране високог представника, каквих је итекако било.

  Сваки онај изнуђени уступак, гласио је тако, господо ако ви ово не прихватате, летите са власти, а ми ту имамо ко запета пушка спремног Додика. Тако ће бити и убудуће, осим да се неке околности драстично промјене и потпуно ослаби утицај западњачке политике према истоку.

 38. Harper
  Hajde da pokušamo da budemo pošteni prema prešjedniku. Tako je kako si napisao – moguće je da griješim.

  Meni se čini da je on – prešjednik – što se “visoke“ politike tiče, pokušao u jednom trenutku, vjerovatno i sada to pokušava, da se vodi nekom novom politikom “nesvrstanih“. Malo Amerika, malo Evropa, malo Rusija. To, u jednu ruku, nije ni loše – maleni smo – koliko god da smo kurčeviti, moramo kalkulisati, inače – potop.

  Ali, ne mogu da razumijem zašto sve pokradoše?

  Hajde, možda on nešto zna što mi ne znamo – to je u redu. Ali, činjenica je da za nas nikako, ni u jednoj “visoko“ političkoj kalkulaciji, ne može biti dobro unutrašnje bezakonje i lopovluk – potpuno odsustvo pravde – u koje nas je doveo.

  Evo, staviću u zagrade međunarodne odnose. Nije važno kako stvari stoje na globalnopolitičkoj sceni. Opet, kako god da stoje, ni u jednoj računici za nas ne može biti dobro ovo što se dešava na unutrašnjem ekonomskom planu.

  Za “visoku“ politiku ne znam…možda prešjednik i zna šta radi, ali što se lopovluka tiče, činjenica je da su nas ukopali za sva vremena.

 39. SNSD SNAGA SRPSKE I APSOLUTNI POBJEDNIK…A OVO SU LJUDI KOJI SU STVORILI REPUBLIKU SRPSKU I U TESKOM SU POLOZAJU ALI GOSPODIN VUKOTIC NIJE U TAKVOJ SITUACI I ON JE TAJ KOJI MANIPULISE I PRIMA DIREKTIVE OD OPOZICIJE I POKUSAVA DA DESTABILIZUJE VLADU ISKORISTAVA SLABOST TIH LJUDI I NJIHOVU MATERIJALNU SITUACIJU DOK ON IMA PREGRST IMOVINE U SRBIJI I PRIMORIJU U CRNOJ GORI TACNIJE U BIJELOJ A TO CE BITI I DOKAZANO JAVNO…

 40. Саша, тврдим да ми нисмо имали право на грешку. У рат смо гурнути не својом вољом, то добро знамо, не може нико кривити национални осјећај у току распада једне државе за коју смо ми Срби некако највише жртви поднијели. Тражили смо излаз, није га било лако наћи и тадашње руководство са доктором Караџићем није имало ни близу јасну ситуацију ни поуздане партнере у свијету. Русија у распаду, Јељцин и Горбачов од два зла не зна се које је горе, а да зло буде веће они у неком сукобу, уставно-правном јер распадом СССР-а, Горбачов губи сваку функцију не својом вољом, али тако је како је.

  Тадашња политика је била само унутрашња мотивација, нико није смио дозволити пад морала, зато што се не зна и не може наслутити позитиван исход рата. Та ствар је опет хтјели признати или не, одлично одрађена, пропусти око криминала, ратног профитерства и дезертерства нажалост нису исправљени.

  Када се кренуло у промјене, ваљда се ишло са том намјером да се баш те девијације поправе, а као што данас нажалост видимо, не да нису поправљене, него су још више сачињене и довеле су нас још у три пута гору ситуацију.

  Ту шансу нисмо имали право пропустити, али у том моменту су се појавили погрешни ликови и све је пропало тако како је и пропало.

  Срамота је погледати около да су и афричке земље задњих двадесет година напредовале, а само ми назадовали. Да се неки тамо Таџикистан, Туркменистан, Азербејџан опоравио потпуно и да рецимо њихово становништво не плаћа воду и струју, јер се то сматра за опште национално добро на које сви имају подједнака права, а погледај гдје смо ми и шта смо то ми постали за ових двадесет година? Пропадали још више и јадније.

 41. ribar, 02.03.2014. 00:18:05

  Kako ja ovo shvatih,znaci oko cega se mi lomimo ovdje ako imamo protektorat,tj.okupirani smo…?

  U prevodu sjasi kurta da uzjase murta.

  I tako,mi se nesto lomimo,kurta i murta nas zaduzuju i dalje,lobiji rade a mi moramo izvrsavati bojkot Ruskog trzista…

  Pa ne mogu da se slozim.Ako smo jedinstveni(a trebali bi biti),nas glavni interesni fokus bi trebao biti upravo istok a sa zapadom,samo u onoj mjeri dokle se ne kosi sa nasim interesima.

  Jel’valja ovako?

Оставите одговор