Kустурица: Млада Босна је била патриотска организација

Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да је "бесмислено и тупо" још вјеровати да је Гаврило Принцип покренуо Први свјетски рат, те додао да је Млада Босна била организација која је дјеловала на патриотиским основама. "Године 2014. ће бити стогодишњица Првог свјетског рата, односно његовог формалног почетка. Највеће искушење које нас чека је како […]

субота, 31 децембра, 2011 / 12:15

Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да је "бесмислено и тупо" још вјеровати да је Гаврило Принцип покренуо Први свјетски рат, те додао да је Млада Босна била организација која је дјеловала на патриотиским основама.

"Године 2014. ће бити стогодишњица Првог свјетског рата, односно његовог формалног почетка. Највеће искушење које нас чека је како да одбранимо оно што се да одбранити, а то је да је Млада Босна била организација која је дјеловала на патриотским основама", рекао је Кустурица за "Блиц".

Он је навео да је Гаврило Принцип убио Франца Фердинанда на окупираној територији и "није ишао у Беч да би неког убио".

Напомињући да је и српски нобеловац Иво Андрић био припадник Младе Босне и да је чак због тога и робијао, Кустурица је упитао "зашто би тако племенит човјек био дио једног концепта по којем је одбрана од пропале монархије била одбрана националних циљева".

"Наравно, не бих себе лако видио како пуцам у некога. Као што, уосталом ни том Гаврилу Принципу тај пиштољ и бомба нису стајали. Ту бомбу и тај пиштољ њему је ставила у руку велика невоља у којој је читав народ био. Па је то касније искориштено као окидач свјетског рата", навео је Кустурица.

Он је оцијенио да је "свијет у веома лошој форми", и да се "вриједносни систем поломио под теретом опстанка идеје да је тржиште главна мјера ствари".

"То је један нови фараонски период гдје је циљ да двадесетак фамилија влада свијетом и пониште наш идентитет и да нас увјере у то да то није бесмислено. Јер, ако је Анђелина Џоли стварно номинована за Златни глобус, онда то мора да је нека велика нова естетика", каже Кустурица.

Према његовим ријечима, то је стварање идеолошке и митске слике, што је врло слично било и за вријеме Тита, када су неки ходали и причали како је "Тито велики, паметан, лијеп, зеленооки".

"Тако и данас ходају под новом управом и хвале Анђелину. Дошло је вријеме да на мјесто Франка Капре сједа Анђелина Џоли!? То је стварно као када би на Фелинијево мјесто у његово вријеме сјела За-За Габор, она дама са позамашним грудима", навео је Кустурица.0 КОМЕНТАРА

 1. Па жалосно би било другачије речи. Знам да има оних који данас јавно и без икаквог знања кажу да је Принцип био терориста, такве особе су углавном оне које се залажу за стопостотну БиХ, као државу три народа… а како такву БиХ замислити у којој је Принцип терориста, Андрић фашиста а Селимовић шовиниста, а да не говорим о Шантићу, који је чак написао и пјесму оним који га данас оспоравају, и Дучићу, Кочићу… Даћу себи за право да напишем да ови људи чине темељ Босне, али праве Босне а не оне које заговарају и Лагумџија и Тихић, Церић… без тих људи БиХ није могућа као држава и све ће бити не могућа док год се ти људи оспоравају!

 2. jahac, 31.12.2011. 15:42:49 [24155]
  Nisam, zamisli ponudio mi je dedo da pustim bradu i skratim pantalone, kaže daće mi 300 eura svakog prvog. Gle paradoksa…
  Inače, ja se ne bih hvalio svojim neznanjem, Gavrilov grob je u najboljem redu i mislim da je njegova grobnica jedna od najpristojnijih na Starom groblju, jer hvala dobrom Bogu o njemu još uvijek ima ko da brine. Riječ je o čitavoj kapeli evo ti link pa da vidiš http://www.svevesti.com/images/sr/207768.jpg
  Mislim da je aposolutno pogrešno razmišljati o tome da se njegov grob premjesti bilo gdje jer je on sahranjen tamo gdje je rođen, Principovi su stara sarajevska familija a ti kao dobar poznavalac istorije bi trebao znati i o njemu i o njegovom rođaku inače narodnom heroju Slobodanu Principu Selju kao i o ostalim članovima njihove porodice. Oni su zadužili Sarajevo, svaki u svom vremenu, prema tome oni su u Sarajevu na svojoj teritoriji i ovdje još uvijek niko nije oskrnavio njegov spomenik čak su počeli i turiste da dovode da sve to vide, prema tome pst.

 3. Mislim da sam te razumio baš onako kako treba, samo mi nije jasno što mjesto gdje je sahranjen nije slobodna teritorija po tebi?! To znači da trebamo preseliti cijelo Staro groblje u Lukavicu. Sami sebi da zatremo tragove, ko će svjedočiti o našem postojanju u Sarajevu, ako već nema nas pa još i ako grobove sami sebi porušimo…
  Znaš onaj stih Alekse Šantića: I KAD NAM MUŠKE UZMETE ŽIVOTE GROBOVI NAŠI BORIĆE SE S VAMA!
  Tačno više neću ništa komentarisati na frontalu… Pozzdrav i sretna nova!

 4. vuk, 31.12.2011. 16:45:00
  Jedna stara poslovica kaze;
  Ako me obmanes jednom…sram te bilo…
  Ako me obmanes drugi put…sram mene da bude…

  Mi smo bili nazalost obmanuti i po treci put zarad nekih “visih ideala“ i mogu samo reci da bi trebali propasti u zemlju od srama zbog toga.

  Mozda u tome i jeste kljuc mrznje prema Serbima jer nijedan neprijatelj ne moze podnijeti toliku naivnost zrtve i toliku predanost Hriscanskom pravilu;“Ko tebe kamenom ti njega hljebom“

  “И сви ће вас омрзнути мојега имена ради“, рекао је Спаситељ својим апостолима. То се наравно и збило на апостолима. Али се буквално збило и над Србима, као главним носиоцима крста Христова на Балкану и у Аустрији. Иноверна Турска и кривоверна Аустрија мрзеле су Србе више од свих осталих народа у својим границама. И Србима је било тешко и претешко. И да нису гледали на Христову судбину као на своју сопствену не би се одржали. Али су они гледали у страдању Христовом своје страдање, у смрти Христовој своју смрт, и у Васкресењу његовом своје васкресење и обратно. Веровали су да сам Христос понавља своју судбу кроз србски народ. Та визија чинила им је вековно страдање подношљивим и ненаситу смрт лаком.
  СВ. Вл. Николај Велимировић

 5. “Kустурица: Млада Босна је била патриотска организација“

  Хвала на обавјештењу!

  jahac, 31.12.2011. 16:20:19

  “Stvar je u tome da se mosti prenesu na slobodnu teritoriju.“

  Ваљда си мислио на посмртне остатке (или кости).
  Мошти од светаца.

  Срећна Нова година!

 6. Симо П. Ороз, 31.12.2011. 18:28:29 .
  Znam Simela sta sam rekao.Principa bi trebalo proglasiti svecom.

  vuk, 31.12.2011. 18:00:01
  Ko bi rekao sta sarajstan X-com prenosi…
  “Dragutin Dimitrijevic Apis…celnik terorosticke organizacije “Crna ruka““
  “Čin „Mlade Bosne“ organizovali su članovi terorističke organizacije „Crna ruka“ i po svim elementima spada u teroristički akt. “

  Sto se tice Vladike Nikolaja koji je vjerovatno u tvojoj glavi nesto poput Apisa,samo cu reci da je steta da nemamo makar jednog Nikolaja danas a Pravoslavlje nije obicna “vjera“,nego je poseban nacin zivota.
  Licno nijesam ni religiozan u tom smislu koji danasnji obican svijet poima,medjutim univerzum je zasnovan na dualitetu dobra i zla.Do tebe je koji ces put izabrati.
  Onaj “laksi“(pod pritiskom okolnosti) ili onaj tezi…put prekriven trnjem i patnjom ali oslobodjen zla ljudskog.

 7. jahac, 31.12.2011. 18:47:15 [24170]
  Zašto si tako kivan na Sarajevo? Što se tiče vladike Nikolaja, ja zaista cijenim i poštujem ono što je on napravio, dugo vremena sam čak bio opsjednut njegovom ličnošću pa sam čak i proučavao njegove dolaske u BIH i ono što nam je on poručivao… Ako te već zanima kakvo je njegovo mjesto u mojoj glavi – posvetio sam mu posebnu moždanu vijugu, i ne poredim ga ni sa jedim drugim likom a u mojoj bibiloteci nalaze se sva njegova djela, čak pratim na fejsbuku grupu koja mu je posvećena. Al’ isto tako pored njega ja na posebno mjesto stavljam sveštenomučenika Platona banjalučkog i sveštenomučenika Petra mitropolita sarajevskog… Elem, KAKO SU VELIČANSTVENA DJELA TVOJA GOSPODE, SVE SI PREMUDROŠĆU STVORIO, ja se smijem usuditi i kazati za sebe da sam vjerujući, ako ti nešto znači ujutru, dakle 1. januara ću biti na Liturgiji u 9h i nisam propustio niti jednu liturgiju unazad deset godina (ovo se odnosi na Nedelju, praznike ne računam) tako da se večeras neću opijati i jesti mesište nego se pripremam za pričešće! Pozdrav

 8. Sto se tice sarajevskog atentata, to znaju i sami Austrijanci, da je on bio samo izgovor za napad na Srbiju i pocetak rata. Dakle i da nije bilo tog atentata i Gavrila Principa rat bi poceo. Neki drugi povod – izgovor bi se vec nasao… Dakle ako su toga svjesni Austrijanci onda je besmisleno optuzivati Gavrila i Srbe za pocetak rata.
  I ja se slazem da je Mlada Bosna bila patriotska organizacija, jer u najmanju ruku nije prirodno da mi kao slovenski narod budemo dio germanske tvorevine. Posebna je prica sto nas niko nije pitao da li mi mozda zelimo biti slobodni, nego su nas iz jedne okupacije Berlinskim kongresom premjestili u drugu. Sasvim je dakle prirodno da postoji pokret za oslobodjenje koji ima svoje djelovanje. Necu komentarisati da li je sam atentat bio pametan potez ili nije. Smatram da nije, jer ubijen je jedan covjek a carstvo nije uzdrmano, nego je jos jedva docekalo da napadne.

 9. Иницијатива Емира Кустурице о потреби да се о Младој Босни данас раѕмишља као о патриотској органиѕацији само овлаш гледано не даје ниста ново. Уствари,ову иницијативу би требако да, понајприје,прихвате историчари и већ сада отворе расправу кроз научне скупове о томе како је и зашто фактички дошло до Другог свјетског рата те да укључе и друга битања која су с тим ратом у веѕи.н а пр. да ли је стварање прве Југославије био императив великих сила или једна нереална амбиција краља Александра који је још за очева живота водио главну ријеч не само у војним већ и у државним питањима! Шта је био смисао излазаска српске војске на Сочу на позив Словенаца с обзиром да Словенци нису били у директној вези са корпусом Срба?! Колико је била реална шанса да се Краљ и Влада Србије одлуче за стварање Србије у оквиру у коме су живјели Срби умјесто за Краљевину Срб, Хрвата и Словенаца? Да ли је преименовање те краљевине 1928. године био гест усаглашен међу државама побједницама Првог свјетског рата или самовољна Александрова одлука!? Сматрам да је коцкање с државом насталом послије свјетског рата, ма ко да је стајао иза тога, касније девалвирало и жртве и побједу у том рату као и значај Младе Босне као једне родољубиве организације.

 10. неки историчари тврде да је прави узрок 1. свјетског рата тзв. багдадска пруга која је преко Турске требала да повеже Берлин са Перзијским заљевом и на тај начин обезбједи Њемачкој властито снабдјевање нафтом и јаку позицију на свијетском тржишту.. то није одоговарало неколико земаља.. знајући за уговоре потписане прије рата између различитих држава знало се тачно које ће бити увучене у рат конфликтом између Аустроугарске и Србије.. а Принцип је, наравно, био патриота и идеалиста и то може само будалама бити упитно. Млада Босна је једна од организација основана са циљем рушења империја.. постојале су и Млада Италија, Млада Њемачка, Младотурци, итд све патриотске, национално либералне орјентације…..