Самоа прескочила дан и дочекала Нову годину

Новогодишње забаве почеле су дан раније на острву Самоа него претходних година, након што је пацифичка острвска држава промјеном временске зоне директно из четвртка, 29. прешла на суботу, 31. децембар. Самоанци, који су први на свијету ушли у нову годину, почели су славља ватрометом у дугиним бојама у поноћ у четвртак 29. децембра, јавља агенција […]

субота, 31 децембра, 2011 / 12:11

Новогодишње забаве почеле су дан раније на острву Самоа него претходних година, након што је пацифичка острвска држава промјеном временске зоне директно из четвртка, 29. прешла на суботу, 31. децембар.

Самоанци, који су први на свијету ушли у нову годину, почели су славља ватрометом у дугиним бојама у поноћ у четвртак 29. децембра, јавља агенција АП.

Самоа је до сада је била у временској зони гдје се вријеме рачунало по Гриничу плус 11 часова. Овим ће пословна сарадња са кључним партнерским земљама – Аустралијом и Новим Зеландом бити знатно олакшана, а Самоа ће тако имати исти датум и слично вријеме као сусједне пацифичке државе.

На другим крајевима свијета људи се припремају да дочекају нову, а опросте се од старе године, коју су обиљежили масовни протести у неколико арапских земаља, економске кризе и природне катастрофе.

У Аустралији, људи су почели да се окупљају на обалама сиднејског залива рано јутрос како би нашли најбоље мјесто да гледају ватромет изнад луке.

На великом дисплеју исписана је тема овогодишњег дочека – "Вријеме за снове".

"Важно је дати људима могућност да сањају о години пред нама и надамо се да ће наредна година бити боља од претходне", рекао је Анеурин Кофи, организатор новогодишњих прослава у Сиднеју.

Што се тиче Јапана, година 2011. била је година великог цунамија и земљотреса који је уништио приобаље, и у коме је погинуло или нестало скоро 20.000 људи, као и хаварије нуклеарке Фукушима.

Људи у Јапану ће данас посјетити храмове и светилишта гдје ће се молити први пут за наредну годину. Џиновско звоно у храмовима звониће 108 пута да очисти свијет од зла и донесе срећу.

У јужном филипинском граду Кагајан де Оро људи се још увијек опорављају од поплава изазваних тропском олујом "Ваши". У налету ове олује погинуло је више од 1.200 људи.

У Хонг Конгу, више од 400.000 људи посматраће четвороминутни ватромет, који је коштао милион долара, са 10 облакодера.Оставите одговор