Куповина канабиса путем интернета скочила 6 пута

На највећем тржишту канабиса у Канади, гдје је легализована употреба у медицинске и рекреативне сврхе, онлајн куповина је повећана за 600 одсто од почетка марта.

петак, јун 12, 2020 / 10:39

Како извјештава Блумберг, до тога је дошло јер потрошачи стварају залихе.

Податке о продаји за период када се КОВИД-19 проширио по целој земљи, дала је продавница канабиса у Онтарију (ОЦС) .

Иако је можда прерано процјењивати утицај КОВИД-19 на легалну продају канабиса у дугорочном периоду, подаци ОЦС-а пружају тачну слику о томе колико људи користе канабис током пандемије.

Број дневних онлајн поруџбина кретао се око 2.500 у првој половини фебруара, а нагло се утростручио на 6.042, 16. марта, истог дана када је премијер Џастин Трудо најавио да ће Канада ограничити кретање преко америчке границе.

Након тога, број дневних поруџбина кретао се око 5.000 до 3. априла, када је број поруџбина достигао максимум од 13.691 – истог дана када је Онтарио прогласио да продавнице канабиса не спадају у категорију неопходних сервиса. Отприлике двије недеље касније, дневна продаја је остала на нивоу од око 9.000, што је скоро пет пута више од броја наруџбина прије пандемије. Према подацима, више од трећине свих поруџбина класификовано је као нови ОЦС-ови купци.

Сви ови подаци подржавају ране хипотезе да је канабис нешто чега потрошачи нису спремни да се одрекну.

Како извјештава 420 ИНТЕЛ, званични портал и извор вијести везаних за индустрију канабиса, Онтарио је у прошлој години продао више од 35 тона легалног канабиса, према саопштењу провинцијске корпорације Цроwн, задузене за онлајн продају и дистрибуцију.

Продавница канабиса у Онтарију (ОЦС) објавила је свој почетни извјештај у коме је детаљно описано како је прва пуна фискална година продаје закључена у понедељак, показујући тачно које се врсте и производи добро продају у најнасељенијој провинцији у Канади и како је легална продаја помогла да се смањи значајан дио продаје са нелегалног тржишта.

ОЦС је у свом извјештају навео да је његова интернет продавница продала око 7,2 тоне легалне марихуане, док су 53 продавнице са лиценцама у провинцији продале 27,9 тона канабиса од априла 2019. до краја марта 2020. Према прорачунима ОЦС-а, у овом периоду продато је канабиса у вриједности од 385 милиона долара.

Коришћење марихуане у медицинске сврхе легално је у Канади још од 2001. године, док је у октобру 2018. године, Канада постала друга земља која је легализовала посједовање и употребу канабиса у рекреатвине сврхе.

Према закону, конзумација марихуане у Канади дозвољена је само пунолетним особама, па су одређене строге казне за оне који продају канабис малољетницима.

Канађани марихуану могу да наруче и путем сајтова и да је добију поштом на кућну адресу, а на јавним мјестима могу код себе да посједују до 30 грама марихуане.

Куповина марихуане није дозвољена лицима млађим од 19 година.Оставите одговор