Културна катастрофа, у Бразилу изгорио музеј стар 200 година

Пожар је ноћас захватио 200 година стар Национални музеј у Рио де Жанеиру, један од најстаријих у Бразилу, а ватрогасци и запослени у музеју су се борили да спасу умјетнине.

уторак, септембар 4, 2018 / 15:05

Музеј у коме се налази колекција из Египта, грчко-римски артефакти и неки од првих фосила пронађених у Бразилу био је затворен за јавност када је избио пожар јуче у 19.30 по локалном времену (00.30 у понедељак по централноевропском времену).

„За сада нема жртава. Пожар се проширио јако брзо, има пуно запаљивих ствари у музеју“, рекао је за Франс прес портпарол ватрогасаца Рио де Жанеира.

Снимци из ваздуха телевизије Глобо показују импозантну зграду, површине од 13.000 квадратних метара како је сатима „гута“ пламен. Иако су ватрогасци брзо стигли пожар се проширио на стотине сала музеја уништавајући све на свом путу.

Портпарол ватрогасаца Роберто Робадеј рекао је да се 80 ватрогасаца боре с ватром и да је до поноћи по локалном времену она скоро под контролом а да се очекује да ће бити савладана за неколико сати.

Бразилски предсједник Мишел Темер рекао је да је ово „тужан дан за све Бразилце“.

„200 година рада, истраживања и знања је изгубљено“, навео је Темер у саопштењу.

Портпарол ватрогасаца је рекао да су неки експонати из музеја спасени, а да су ватрогасци уз помоћ запослених у музеју успјели да склоне много ствари из тог здања.

Национални музеј је отворен 1818. и спада у најстарије и најпрестижније музеје у Бразилу. Та културна и научна институција има више од 20 милиона вриједних предмета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *