Преминуо Маријан Бенеш

Маријан Бенеш, један од најбољих европских боксера свих времена, преминуо је данас у Бањој Луци у 67. години.

уторак, септембар 4, 2018 / 15:11

Бенеш је преминуо након дуге и тешке болести.

„Јутрос је престало да куца срце нашег великог шампиона. Умрла је легенда бокса“, наведено је на интернет страници Боксерског клуба Славија Бања Лука.

Маријан Бенеш је рођен у Београду 11. јуна 1951. године, а већ са девет година улази у ринг и бори се против осамнаестогодишњака и побјеђује.

Са само седамнаест година потписује за „Славију“, боксерски клуб из Бање Луке, гдје и остаје током читаве своје аматерске каријере.

Био је првак Медитерана, првак Балкана, најбољи спортиста Југославије, освојио је „Златну рукавицу“, „Златни гонг“, „Челичну песницу“. Врхунац своје аматерске каријере доживљава 1973. године када је у Београду освојио титулу аматерског првака Европе у лако-велтер категорији. Тада се борио против Руса Камњева.

Након аматерске каријере прешао је у професионалце и освојио титулу европског првака у верзији Европске боксерске уније (ЕБУ) у лако-велтер категорији 1979. године.

Бенеш је имао укупно 39 професионалних мечева, од којих је 32 пута из ринга изашао као побједник, 21 меч побиједио је нокаутом, а шест је изгубио (три нокаутом) и један меч је боксовао неријешено.

Бенеш се повукао из бокса 1983. године и боксовао је још два егзибициона меча током деведесетих година прошлог вијека. Из бокса се повукао због тешке повреде и губитка ока.3 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *