ПДП појашњава да је БДП Српске најнижи у Европи

Информација Републичког завода за статистику да је бруто домаћи производ по глави становника у Републици Српској 5.035 долара, иако формално тачна, не говори цијелу слику те не представља никакав разлог за честитање самом себи, као што очекујемо да ће Влада Жељке Цвијановић да уради.

уторак, септембар 4, 2018 / 10:51
Напомињемо да је овај ниво БДП-а по глави становника убједљиво најнижи у Европи и окружењу, те да су испред нас и Србија са 5.9 долара, Македонија са 5.5 долара, Бугарска са 8.6 долара, Хрватска са 13.1 долара, Румунија са 10.7 долара, а да су земље бившег Источног блока одмакле предалеко на 20 долара, колико износи БДП по глави становника у Чешкој или 17.7 у Словачкој.
Износ БДП-а од 10 милијарди се могао достићи још прије 5 година, да је влада повукла економски разумне потезе. Будући да влада Жељке Цвијановић зна само да се задужује, а не да планира економију, тај раст нисмо постигли на вријеме.
Стога ће ПДП након октобарских избора инсистирати на мјерама из свог Програма обнове Републике Српске, а чија примјена ће гарантовати стопе раста БДП-а од минимално 5% на годишњем нивоу и значајнији раст животног стандарда становништва у Републици Српској.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *