Кукавички срушен споменик кукавичког злочина

Ноћу 03/04. јул 2011. године непознати починиоци су девастирали спомен обиљежје крајишким жртвама у мјесту Бравско/Јањила између Босанског Петровца и Кључа, у Унско Санском кантону, у саставу Федерације БиХ.

среда, 6 јула, 2011 / 08:48

На том мјесту 07. августа 1995. године авион хрватског ратног ваздухопловства "МИГ-21" ракетирао је избјегличку колону из РСК дубоко на подручју БиХ (тада подручје РС), којом приликом је смртно страдало девет цивила, међу којима четверо дјеце и дјевојка од двадесетједну годину, док их је педесетак рањено.

У августу 2006. године у организацији Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, на том мјесту је постављен један дрвени крст. С обзиром да поред крста није било других ознака (о жртвама и починиоцима), исти је неколико пута од стране "непознатих лица" препилаван. Због тога су 2010. године "ВЕРИТАС и пријатељи" око тога крста поставили мермерне плоче на којима су исписани подаци о жртвама, починиоцима и времену догађаја.

С обзиром на дотрајалост дрвеног крста и могућност поновног оштећења, одлучили смо да дрвени замјенимо са металним (росфрај) крстом јер је оцијењено да овај догађај заслужује монументалније обиљежје и због броја страдалих, посебно дјеце и због тога што Крајишници до сада нису били у могућности да на подручју Хрватске подижу споменике својим сународницима страдалим у рату 1991 – 1995. године.

Новац за нови метални крст обезбијеђен је у новембру 2010. године уплатом од стране грађана Републике Српске на хуманитарни телефон. Крст је требало замјенити новим крстом до 07. августа ове године, тј. до годишњице овог тужног догађаја. Управо ових дана затражено је од општине Босански Петровац одобрење за замјену дрвеног крста металним, док је израда истога у току.

Jуче су на лице мјеста изашли представници МУП-а и СИП-е и сачинили записник о увиђају. Утврђено је да је дрвени крст поново препилан и услијед његовог пада оштећене и мермерне плоче. Очекујемо да ће надлежне институтције Санско-унског кантона и Федерације БиХ овога пута пронаћи починиоце овог вандалског чина и да ће бити адекватно санкционисани.

Напомињемо да је новембра 2010. године Центар јавне безбједности Бања Лука поднио Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против три идентификована некадашња припадника војске РХ и два НН припадника ратног ваздухопловства те војске "због постојања основане сумње да су покренили, наредили и учинили напад на цивилно становништво, гранатирали цивилну колону избјеглица, што је за посљедицу имало смртно страдање 9 и рањавање 50 цивила", с тим да не располажемо информацијом да ли је по тој пријави нешто и подузето.

Саво Штрбац

Веритас0 КОМЕНТАРА

 1. Кад су бошњаци ( бал..е ) имали поштовања према било чему светом. Не треба им замјерити, јер ако узмемо у обзир да су они потомци људи који продадоше вјеру за вечеру, не би било сврсисходно данас неке од њих осуђивати за не-дјела која чине, јер сјетимо се од кога су и шта су!
  Сваком разумном србину ово треба да служи као још један подсјетник да са ЊИМА, НАМА нема живота!
  Само Слога Браћо Срби!!!

 2. bake, 06.07.2011. 23:10:39
  Idi ti,ko te sisa!
  Mislis da ce se neko iznenadtiti i uplasiti sto ste srusili neko gorblje ili krst?Pa to jedino i znate…
  Ma lekao sam ti vec jednom,kad polastes i kad uspijes slusiti makal jedan Slpski nadglobni spomenik,cika Velja ce ti da bonu…

  rixiiiiii!!!!
  Hehehe,ajd priznaj,jesi li imao prste u ovoj ujdurmi?B-)
  Ja mislio ti radis nesto korisno,studiras ovo,ono fazoni a ti pizdis na ovom sajtu i onako ispizdjen napravis belaj ko’ na slikama gore…Cccc,ne valja to rix…