Kризни план Човића и Љубића

САРАЈЕВО – Лидери ХДЗ БиХ Драган Човић и ХДЗ 1990 Божо Љубић заокружили су кризни план политичког дјеловања у случају да се четири странке окупљене око СДП-ове "програмске платформе" усуде формирати власт без учешћа легитимних представника хрватског народа. Човић и Љубић јавно су запријетили да неће признати "нелегално успостављену власт", а иза ове пријетње, према […]

петак, 11 марта, 2011 / 09:49

САРАЈЕВО – Лидери ХДЗ БиХ Драган Човић и ХДЗ 1990 Божо Љубић заокружили су кризни план политичког дјеловања у случају да се четири странке окупљене око СДП-ове "програмске платформе" усуде формирати власт без учешћа легитимних представника хрватског народа.

Човић и Љубић јавно су запријетили да неће признати "нелегално успостављену власт", а иза ове пријетње, према информацијама "Слободне Босне", стоји детаљно разрађен кризни план челника два ХДЗ-а који се "платформашима" намјеравају супротставити примјеном "пасивног отпора".

Они су својим званичницима на свим нивоима власти наредили да наставе да раде у институцијама система и да одбију било какву сарадњу са новоизабраним званичницима из редова "платформаша".

Према овом плану, званичници два ХДЗ-а неће допустити "примопредају власти", а у случају насилног покушаја дужни су против "платформаша" поднијети кривичну пријаву због "покушаја рушења уставноправног поретка".

Према информацијама "Слободне Босне", челници два ХДЗ-а одлучили су деблокирати конституисање скупштина у преостала четири кантона и избор делегата у Дом народа Парламента ФБиХ. Ванредна сједница скупштине Херцеговачко-неретванског кантона заказана је за 14. март, а у наредних неколико дана одржаће се сједнице и преостала три кантона.

Челници два ХДЗ-а прихватили су препоруке Савјета за имплементацију мира, али немају намјеру одустати од захтјева да на равноправној основи учествују у конституисању законодавне и извршне власти на нивоу Федерације БиХ и БиХ./крај/љч/спОставите одговор