(Б)логовање

Марко Шикуљак се потрудио да каже коју ријеч о ‘модерном’ феномену који је у наше крајеве, на брдовитом Балкану, донио интернет. У медијима се напрасно актуелизовала прича о блоговима и блогерима. Фасцинирано, површно, и као и обично, касно. Пише: Марко Шикуљак Блог данас није никакав феномен, а још мање је актуелан. Данас се то име […]

петак, март 11, 2011 / 10:27

Марко Шикуљак се потрудио да каже коју ријеч о ‘модерном’ феномену који је у наше крајеве, на брдовитом Балкану, донио интернет.

У медијима се напрасно актуелизовала прича о блоговима и блогерима. Фасцинирано, површно, и као и обично, касно.

Пише: Марко Шикуљак

Блог данас није никакав феномен, а још мање је актуелан. Данас се то име често користи само као млађахнији израз за оно што се некад звало колумном, мада то није једнозначно. Блог је чак и у нашој непосредној близини био феномен, али то више није. Средином деценије изузетно популаран је био сервис blogger.ba на коме су се ројили блогови.

Писало се о свему, од озбиљних тема, па до трачања цурица из 5б. школе у Живиницама. У Хрватској је најпопуларнији блог.хр, а међу Србљима блогери су се качили на неколико различитих сервиса.

Како су се блогови ројили, тако је квалитет остао у сјенци масе, а онда се појавио егзекутор који је неозбиљне блогере повукао себи. Испоставило се да људи више воле да раде квизове, покају се, форвардују захтјеве за холдем покер и фармвил, учлањују у групе, четују, на клик дијеле линкове, слике и видео снимке, умјесто да их линкују пјешке на блогу.

Појавио се Фејсбук

Помало блогујући и пратећи феномен блога, кроз несуђену тему за дипломски рад који је остао на нивоу анализе, изрекао сам оно што је тад изгледало очекивано, али је испало недалековидо: "Већ сада је јасно да блог није пролазни феномен. Он је ту да траје".

Блог је био први велики корак друге генерације мреже, гдје је свакоме пружена прилика да ствара садржај. Пружио је шансу за ослобађање мисли, али се толико нагнојио, да је настало загушење. Данас је блог привилегија активнијих, који имају времена да се дуже посвете тексту и откуцају више од 160 карактера.

Они јутјубују видео снимке, користе више друштвених мрежа истовремено, линкују и прате више сајтова.

Ако сте прескочили вријем бујања блогова, о њему се можете распитати у одломсцима мог текста.

Шта је то блог?

Ако питање из наслова укуцате у претраживач или сасвим случајно наиђете на ову тему у новинама, прича ће готово обавезно почети овако: Блог је врста онлајн дневника, чији назив је настао скраћењем ријечи веблог (web-интернет мрежа и log-дневник). Исувише мало да се стекне права слика о глобалном феномену чије је учеснике амерички магазин Тајм прогласио личношћу 2006. године.

Најпростије објашњење би било да је блог једноставна интернет страница са унапријед дефинисаном формом, на којој се хронолошким редом, од најновијег ка старијим, приказују текстови које пише његов аутор. Садржај блогова је различит од аутора до аутора: неки пишу шта су шта су радили тај дан, неки коментаришу актуелне теме, неки пишу о областима које их занимају…или се најчешће комбинује све то.

Развојем технологије настају блогови на којима се налазе искључиво фотографије, анимације или краћи видео снимци, које блогер (аутор блога) жели приказати широј публици. Уз све то, блог омогућује посјетиоцима да оставе коментар на садржај блога, чиме се омогућује да блогер добије повратну информацију о томе како његови посјетиоци виде његов рад.

Блог заједница

У западним земљама које имају изузетно бројне блог заједнице, блогери имају снажан утицај на јавно мнијење. Блог све више постаје значајна алтернатива традиционалним медијима, који немају времена ни ресурса да покрију све теме.

Блогери могу попунити празнину и писати о темама које су професионални новинари из било ког разлога прескочили. У сваком случају треба имати у виду да квалитет текстова и одабир тема зависи искључиво од блогера. Ако неки блог узимате као извор свог информисања, морате имати повјерење у његовог аутора.

Неки од блогера су у својим земљама од анонимуса постали познати и популарни ликови. Понеки блогови који су одскакали литералним квалитетом и занимљивошћу су преточени у књиге.. Небројено много блогова су мање или више узбуркали јавност, нарочито од када класични медији све више прате блогове и послуже се њиховом ексклузивом.

Слобода без граница

Писање ослобођено цензуре и друге контроле је свима занимљиво, али са друге стране „слободни стил“ у писању и масовност су уједно и основна слабост блогова. Ако свако може да пише свашта, неминовна је појава велике количине „смећа“. Већ се може наћи доста блогова на којим пише више блогера, (такозвани колаборативни блогови) чиме се добија ширина ставова, информација…

Ипак, очекује се да се временом ситуација у блогосфери „избистри“, и да овај вид интернет комуникације постане значајан вид грађанског новинарства.0 КОМЕНТАРА

  1. Evo ja već dugo oklijevam da li da blogujem ili ne, baš iz razloga koje Marko navodi. Da ne budem samo još jedan “naprđivač“. Dijelim mišljenje da je blog tu da traje, i da će se tek sada učvrstiti neki blogeri čija riječ se poštuje i prati…

  2. Да, има тих пуно примјера у Америци гдје су неки људи преко блога постали веома утицајни. Али то су људи који су то радили дуги низ година и под својим именом.

  3. Када сам ја писао текст, постојала је велика еуфорија око блога. Данас је ипак јасно да неће бити масован како се очекивало (тј какав је фејсбук данас) али да ће имати утицаја. По мени, познати људи ће лакше допремати своје ставове преко блога, и остваривати комуникацију са читаоцима. Мање познати неће лако доћи до популарности блогујући, како су можда неки успјели, већ ће морати истрајно радити, писати, бити занимљиви, и слично

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *