Криза у креирању власти из дана у дан се погоршава

Сарајевска штампа објавила је данас да након новог одбијања два ХДЗ-а, један моћни међународни круг даје подршку шефовима четири странке Златку Лагумџији, Сулејману Тихићу, Звонку Јуришићу и Младену Иванковићу Лијановићу. Према тим наводима, ова четворка је добила подршку Вашингтона, Берлина и Брисела. Врло је могуће да се данас одржи хитна ванредна сједница Савјета за имплементацију […]

понедељак, март 7, 2011 / 15:11

Сарајевска штампа објавила је данас да након новог одбијања два ХДЗ-а, један моћни међународни круг даје подршку шефовима четири странке Златку Лагумџији, Сулејману Тихићу, Звонку Јуришићу и Младену Иванковићу Лијановићу. Према тим наводима, ова четворка је добила подршку Вашингтона, Берлина и Брисела.

Врло је могуће да се данас одржи хитна ванредна сједница Савјета за имплементацију мира на којој ће се искључиво расправљати о имплементацији изборних резултата. Међу страним дипломатама готово даноноћно трају разговори и консултације, објавила је сарајевска штампа.

Високи представник Валентин Инцко најавио је да ће се данас састати с представницима Хрватске демократске заједнице БиХ и Хрватске демократске заједнице 1990 у покушају да се дође до рјешење питања конституисања Дома народа Парламента Федерације БиХ, чиме би се деблокирао процес формирања власти у ФБиХ и на нивоу државе.

Са представницима ХДЗ-а БиХ И ХДЗ-а 1990. данас ће се састати и шефови дипломатија Словеније и Бугарске, Самјуел Жбогар и Николај Младенов.

Они су прије данашњих састанака у Сарајеву изјавили да је ЕУ заинтересована за приближавање БиХ Европској унији, али да БиХ треба да покаже да је спремна да изађе из садашњег статуса кво.

Према њиховим ријечима, како би се пажња ЕУ задржала на БиХ потребно је да се у БиХ формирају власти, проведе одлука Суда за људска права у предмету “Сејдић и Финци“, те да се донесу закони, у првом реду о државној помоћи и попису становништва.

У међувремену, портпарол ХДЗ-а, Мишо Релота изјавио је данас да СДА и СДП у бошњачком изборном тијелу имају око 55 до 60 посто подршке и ако желе примијенити принцип које примјењују на хрватским странкама онда треба и друге бошњачке странке да укључе у квоту за формирање власти.

“У најмању руку је уврједљиво лицитирање с хрватским квотама у власти. Два ХДЗ-а у хрватском бирачком тијелу имају скоро 90 посто подршке, а СДА и СДП у бошњачком изборном тијелу око 55 до 60 посто подршке. Ако желе примијенити начело које примјењују на хрватским странкама нека и друге бошњачке странке укључе у ту квоту“, рекао је Релота.

Он је навео да ХДЗ БиХ остаје при свом ставу да власт на свим нивоима треба да формирају легитимни представници сва три конститутивна народа који су легитимитет добили на прошлим изборима.

Релота је рекао да ће такав став заступати и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић на данашњем састанку са словеначким и бугарским министрима иностраних послова Самуелом Жбогаром Николајем Мледеновим.

“На сцени је покушај да се грубо изигра легитимна изборна воља хрватског народа у БиХ и жеља да се на противуставан и противзаконит начин формира власт кроз крњи Дом народа Федерације за који је и Централна изборна комисија рекла да је незаконит“, рекао је Релота и додао је да постоји притисак СДП-а и странака окупљених око њега на ЦИК и високог представника, али да упркос свему ХДЗ БиХ неће одустати од својих ставова.

Из СДА и СДП још јуче је саопштено да ће, након што су оба ХДЗ-а одбила понуду о принципима расподјеле хрватских позиција у извршној и законодавној власти, кренути да формирају власт у Федерацији БиХ са другим странкама потписницама платформе.

Ове странке у одвојеним саопштењима оцјењују да је то неопходно да би се "спријечиле штетне посљедице због неусвајања буџета и прекинула вишемјесечна блокада два ХДЗ-а".

"Сви грађани БиХ постали су таоци неодговорне и неуставне политике два ХДЗ-а који врше вишемјесечну блокаду формирања законодавне власти у ФБиХ тиме што не дозвољавају да се у три кантона у којима они имају скупштинску већину изаберу делегати за Дом народа федералног парламента", сматра СДП БиХ.

СДП истиче да су два ХДЗ-а одбила и приједлог предсједника СДА Сулејмана Тихића о принципима расподјеле хрватских позиција у извршној и законодавној власти према којем би два ХДЗ-а имала двије трећине, укључујући и позицију предсједавајућег и једну министарску позицију у Савјету министара БиХ, те предсједника ФБиХ и три министарске позиције у федералној Влади.

СДА такође тврди да због, како кажу, опструкција два ХДЗ-а, ФБиХ након 31. марта пријети финансијски и социјални колапс, што одговорне политичке странке никако не би смјеле да допусте.

"У ситуацији када ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 одбијају пристати на коректне политичке договоре, СДА је одлучила да крене у процес имплементације изборних резултата са другим политичким странкама потписницама Платформе.

И поред тога, у неколико наредних дана учинићемо све како би био постигнут договор који би значио укључивање оба ХДЗ-а у парламентарну већину. Међутим, не можемо и нећемо пристати на уцјене мотивисане личним интересима", став је СДА.

Према њиховом мишљењу, ЦИК није ништа учинио на деблокирању процеса изборних резултата и спречавању неуставних блокада два ХДЗ-а, иако је то њена законска обавеза.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *