Незамисливо изручење Дивјака Србији

Аустрија сматра „незамисливим“ да испоручи Србији некадашњег генерала Армије БиХ Јована Дивјака, који је ухапшен у Бечу због оптужби да је починио ратни злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, рекао је аустријски шеф дипломатије Михаел Шпинделегер. "Према мишљењу наших експерата за међународно право, изручење Јована Дивјака Србији је незамисливо", рекао је Шпинделегер […]

понедељак, март 7, 2011 / 15:21

Аустрија сматра „незамисливим“ да испоручи Србији некадашњег генерала Армије БиХ Јована Дивјака, који је ухапшен у Бечу због оптужби да је починио ратни злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, рекао је аустријски шеф дипломатије Михаел Шпинделегер.

"Према мишљењу наших експерата за међународно право, изручење Јована Дивјака Србији је незамисливо", рекао је Шпинделегер за данашњи бечки лист "Курир".

Дивјак је ухапшен на аеродрому у Бечу у четвртак, 3. марта, на путу из Сарајева у правцу за Болоњу у Италији гдје је требало да се састане са хуманитарним радницима.

Дивјак би могао остати неколико седмица у притвору док Аустрија прибави и анализира документе који поткрепљују захтјев Србије за изручењем, рекао је портпарол тужилаштва Фридрих Кел /Friedrich Koehl/ Франс пресу.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је у петак да је Дивјак учествовао и руководио ратним злочинима. Он је додао да је за Србе, бивши генерал "дефинитивно одговоран".

У писму, које је амбасадор БиХ у Аустрији Харис Хрле прочитао на Федералној ТВ, Дивјак је навео да се не осјећа кривим.

"Дјеловао сам тако да избјегне озбиљнију трагедију. Увјеравам вас да ће истина и правда овај пут побиједити", рекао је он.

Неколико француских и француско-босанских организација затражиле су ослобађање Дивјака.

Генерал (74) добитник је награде Француске легије части 2001. године, највеће награде Француске за "грађански осјећај, одбијање предрасуда и етничке дискриминације".

Некадашњи генерал ЈНА, а потом и генерал такозване Армије БиХ Јован Дивјак ухапшен је 3. марта на аеродрому у Бечу на основу потјернице коју је за њим расписала Србија због кривичног дјела ратни злочин против рањеника и заробљеника.

Оптужен је за ратне злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године, када су у нападу на колону ЈНА која се повлачила из града убијена 42 припадника ЈНА, 73 су рањена, док је 215 заробљено.

Министарство правде Србије најавило је раније да ће у случају Дивјакa поступити у складу са надлежностима. Тужилаштво БиХ упутило је приједлог аустријским властима за доношење молбе за изручење Јована Дивјака правосуђу БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *