Краљица страхује због могућег отцијепљења Шкотске

Краљица Елизабета Друга одржала је кризни састанак с Дејвидом Камероном, премијером Велике Британије, поводом плана шкотских власти да најкасније до 2015. године одрже референдум о независности Шкотске. На састанку у Бакингемској палати она је Камерону изнијела забринутост да би рефендум који планира владајућа Шкотска национална партија могао да води распаду Велике Британије, након чега би […]

уторак, 31 маја, 2011 / 14:32

Краљица Елизабета Друга одржала је кризни састанак с Дејвидом Камероном, премијером Велике Британије, поводом плана шкотских власти да најкасније до 2015. године одрже референдум о независности Шкотске.

На састанку у Бакингемској палати она је Камерону изнијела забринутост да би рефендум који планира владајућа Шкотска национална партија могао да води распаду Велике Британије, након чега би и њена титула краљице Енглеске и Шкотске изгубила смисао. Алекс Салмонд, шкотски премијер и лидер СНП, која је на изборима 5. маја освојила убједљиву већину у шкотском парламенту, раније је увјеравао краљевску породицу да ће Елизабета Друга остати краљица Шкотске чак и у случају изгласавања независности. Истом тврдњом покушавао је да смири и дио шкотске јавности која је одана британској круни. Салмонд је, иначе, познат као особа која је у добрим односима с краљицом, а хвалио се да их спаја заједничка љубав према коњима.

Краљица је, без обзира на Салмондова уверавања, очито забринута планом шкотских националиста да одрже референдум у другој половини мандата новог састава парламента – што значи у периоду између 2013. и 2015, па је на састанку с Камероном изнијела бригу за судбину Уједињеног Краљевства. Дописник италијанског листа „Ла стампа” из Лондона тврди да је краљица приликом сусрета с Камероном била мирна, али леденог погледа, када му је поставила питање о томе шта се дешава у Шкотској.

– Единбург тражи независност. Уједињено Краљевство онда више не би било оно што је сада – рекла је краљица Камерону и затражила од премијера да сазна шта може да учини да спријечи независност Шкотске.

Извор: БлицОставите одговор