Хрватска: Хапшење Младића договорено

Шпекулација да је хапшење Ратка Младића инсценирано и даље је топ тема у хрватским медијима, данас у Вечерњем листу, који тврди да је привођењу хашког бјегунца претходило годину дана преговора. Лист наводи, позивајући се на писање Дневног аваза и британски Сандеј тајмс, да су преговарали Срби, Њемци, Французи и Британци и да је Младић пристао […]

уторак, мај 31, 2011 / 14:36

Шпекулација да је хапшење Ратка Младића инсценирано и даље је топ тема у хрватским медијима, данас у Вечерњем листу, који тврди да је привођењу хашког бјегунца претходило годину дана преговора.

Лист наводи, позивајући се на писање Дневног аваза и британски Сандеј тајмс, да су преговарали Срби, Њемци, Французи и Британци и да је Младић пристао кад је добио обећање да ће његовој породици бити исплаћене заостале пензије и омогућена његова „достојанствена сахрана”.

„За разлику од акције против Бин Ладена, Младићево хапшење било је потпуно инсцениран догађај. Није то био резултат полицијског рада већ дипломатских преговора којима су целу годину договарани услови за његову предају” пише Вечерњи лист.

У преговорима су, према неименованом дипломати, учествовали Французи, Британци и Њемци, а Срби су на себе преузели разраду детаља око збрињавања фамилије, исплате Младићевих заосталих пензије, те евентуалне достојне сахране.

Лист пише и да су током 2009. , према америчким депешама, Тадићеви сарадници знали да је Младић у Србији, али за његово тачно лоцирање, а показује се и за могуће преговоре, тражили су сарадњу са страним обавјештајним службама.

„При томе им се нарочито важном чинила сарадња с руским обавјештајним службама, за које су сматрали да имају више информација о Младићу, него што их има Тадићева влада. Негде убрзо након тих америчких депеша почели су преговори о Младићевој предаји, и то у моменту кад то више неће бити за Тадића политички опасно и кад се за то може највише испословати на путу Србије према ЕУ”, пише лист.Оставите одговор