Котоварошке трупце намјештају бившем директору ШГ "Романија"

Док се дрвопрерађивачи са подручја Котор Варош жале на Шуме Српске због недостатка обловине, Шумско газдинство "Врбања" тражи одобрење да испоручи стотине кубних метара дрвних сортимената на други крај Републике Српске, у Соколац, приватном предузећу бившег вд директора ШГ "Романија" Влајка Секулића који је осумњичен управо због криминалне подјеле обловине, открива портал МојЧелинац.

среда, 6 новембра, 2019 / 20:29

Вршилац дужности директора ШГ "Врбања" из Котор Вароша Игор Андрић (ДЕМОС) тражио је од управе "Шума Републике Српске" да одобри овом газдинству испоруку неколико стотина кубних метара шумских дрвних сортимената предузећу "Столарија Подроманија" са Сокоца, породично и кривичним дјелима повезано са бившим директором ШГ "Романија".

Поред тога што дрвопрерађивачи у Котор Вароши не могу обезбиједити довољно трупаца за несметану производњу, јер им недостаје више од половине потребних сировина, захтјев који је поднио ДЕМОС-ов директор ШГ "Врбања" Игор Андрић је скандалозан јер тражи испоруку особи која ће се због сличних ствари ускоро наћи на оптуженичкој клупи.

Министарство унутрашњих послова РС је поднијело кривичну пријаву против донедавног в. д. директора ШГ "Романија" са Сокоца Влајка Секулића због незаконитог давања погодности привредним субјектима међу којима је управо и предузеће "Столарија Подроманија" у којем је његова супруга Криста Секулић лице овлашћено за заступање.

Управа "Шума РС" је потврдила за портал МојЧелинац.инфо да су добили овај захтјев од Андрића, али првом човјеку ШГ "Врбања" није удовољено зато што се "морају обезбиједити количине за дрвопрерађиваче са подручја Котор Вароша". У "Шумама" не знају да је против Секулића поднесена кривична пријава иако су медији о томе писали прије неколико дана.

Андрић, са друге стране, сматра да није овлашћен да говори о овоме иако је в. д. директора ШГ "Врбања".

– За све изјаве постоји дирекција Шумског газдинства и портпарол. Немам овлашћење да дајем изјаве. Пошаљите питања и добићете одговоре – кратко је рекао Андрић, не објашњавајући да ли има овлашћења да ускраћује домаће дрвопрерађиваче, отпремајући трупце на Соколац.

Породични прорез

Управа криминалистичке полиције МУП РС поднијела је Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву извјештај против Секулића због несавјесног рада у служби. Њему се ставља на терет да је од 5. јуна прошле до 17. септембра ове године искористио свој положај и овлашћења у давању погодности, преузимању и уговарању посла.

Секулић је то радио тако што је привредна друштва "Столарија" и "Пајо комерц" са Сокоца, као и друга предузећа са којима је интересно повезан, ставио у повољнији положај када је ријеч о испоруци шумских дрвних сортимената у односу на друга привредна друштва, међу којима су и четири од стратешког значаја за ово шумско газдинство. Секулић је на овај начин ШГ "Романија" нанио материјалну штету у износу од 102.641 КМ.

Двије фирме у власништву Секулићевих синова Петра и Павла и фирма чија је директорица њихова мајка Криста од 1. јануара до 15. августа ове године од ШГ "Романија" добиле су 11.209 кубних метара трупаца, док су четири фирме које имају статус стратешких купаца у истом периоду добиле 9.527 кубика.

Далеко највише трупаца, чак 9.548 кубика, испоручено је фирми "Столарија Подроманија” у власништву Милорада Ерића, у којој је, према подацима из АПИФ-а, лице овлашћено за заступање Криста Секулић. Фирми "Пајо", у власништву Петра Секулића, испоручен је 1.661 кубик, док је фирма "Комерц Пајо" његовог брата Павла са "Романијом" имала уговор о испоруци 400 кубика трупаца.

Дрвоприређивачи из Котор Вароша одржали су недавно састанак са руководством ове општине и са помоћником министра за шумарство Гораном Зубићем на којем су изразили незадовољство Андрићевим радом и пословањем ШГ "Врбања". Међу њима је и власник компаније "Брио" Средо Богданић.

– Мислио сам да ће бити боље, али није. Не можемо ништа да добијемо. Ни робу, ни паре. Резултати су никакви. Имамо уговоре са Шумским газдинством, али нису сви реализовани, далеко од тога – казао је Богданић.



1 КОМЕНТАР

  1. И жале се како држава не ваља а ове криминалце не пријављују и не хапсе! Него су и прошле и садашње власти дозволиле да се овакав кукољ размножи и прави талове на локалном нивоу! Држава кад би се усудила да „поспреми“ ова говна прво би морала сваког ко има родбину и ради у талу да отпусти и тужи појединачно!