Koрупција: Највише пријава у државној управи и образовању

Пријаве пристигле у Транспаренси интернешнал БиХ током 2012. указују на то да су неправилности у запошљавању и даље највећи проблем с којим се грађани сусрећу, а највише пријава односи се на државну управу и образовање Током 2012. године Центар за пружање правне помоћи у борби против корупције ТИ БиХ, пројекат подржан од стране влада Норвешке […]

понедељак, март 25, 2013 / 14:20

Пријаве пристигле у Транспаренси интернешнал БиХ током 2012. указују на то да су неправилности у запошљавању и даље највећи проблем с којим се грађани сусрећу, а највише пријава односи се на државну управу и образовање

Током 2012. године Центар за пружање правне помоћи у борби против корупције ТИ БиХ, пројекат подржан од стране влада Норвешке и Њемачке, као и Браниоца цивилних права, примио је 972 позива путем отворене бесплатне линије за пријаву случајева корупције (0800 55555), а све већи број пријава пристиже и електронским путем, односно путем wеб странице www.ti-bih.org или путем и-мејла. На основу ових пријава, ТИ БиХ је покренуо 208 случајева према различитим институцијама у БиХ настојећи грађанима пружити правну помоћ у остваривању њихових права, те указати на појединачне случајеве корупције.

Највећи број пријава у 2012. години (19%) односи се на државну управу, затим 12% на образовање, правосуђе и имовинско правне односе (по 10%) и приступ информацијама (9%).

Као и у претходне двије године, највише пријава у свим областима односило се на неправилности и злоупотребе при запошљавању, гдје је уочљива пристрасност при избору кандидата на различите позиције. Највећи број пријава односи се на нерегуларно спроведене конкурсе за пријем државних службеника на свим нивоима власти, али и пријем запослених у јавна предузећа и јавне установе. Такође, ту су и пријаве везане за нерегуларно спроведен поступак именовања на различите функције или случајеви у којима се услови конкурса прилагођавају унапријед одабраним кандидатима.

Током претхдне године 5 пријава се односило на нерегуларности у поступцима додјеле подстицаја за пољопривреду, од којих је неопходно истаћи пријаве у вези са додјелом подстицаја од стране Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБИХ, под сумњом да су подстицаји додјељивани лицима која нису пољопривредници с циљем прибављања гласова за Народну странку радом за бољитак, против које је ТИ БиХ у току 2012. поднио и пријаву ЦИК БиХ за кршење Закона о финансирању политичких странака.

25 пријава се односило на корупцију у образовању, што је за 10 више у односу на 2011. Занимљиво је да се чак 11 пријава односи на високошколске установе и то најчешће на нетранспарентност приликом конкурсних процедура за избор асистената и осталог наставног особља, затим на нерегуларности везане за пројекте који се спроводе на појединим факултетима и сл.

ТИ БиХ је на основу поменутих пријава корупције поступао према надлежним институцијама на различитим нивоима у БиХ. Међутим, процесуирање корупције је и даље на незадовољавајућем нивоу, а препреку представља и спорост администраицје, као и неадекватна примјена закона о слободи приступа информацијама на свим нивоима.

Ипак, примијетан је пораст броја пријава грађана у односу на претходну годину, што указује на већу освијештеност грађана БиХ у борби за своја права. ТИ БиХ се нада да ће се оваква пракса наставити у будућности и поново апелује на све који су били свједоци или жртве корупције да пријаве све неправилности институцијама или путем бесплатне линије 0800 55555 или wеб странице www.ti-bih.orgОставите одговор