Змијањски вез кандидат за УНЕСКО

Комисија за сарадњу БиХ са Унеском једногласно је одобрила на данашњој сједници кандидатуру змијањског веза за Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа. Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић рекао је новинарима у Бањалуци након сједнице да је веома битно да БиХ са цијеле своје територије номинује неколико културних добара нематеријалне баштине за Унескову репрезентативну листу. […]

понедељак, 25 марта, 2013 / 14:26

Комисија за сарадњу БиХ са Унеском једногласно је одобрила на данашњој сједници кандидатуру змијањског веза за Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа.

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић рекао је новинарима у Бањалуци након сједнице да је веома битно да БиХ са цијеле своје територије номинује неколико културних добара нематеријалне баштине за Унескову репрезентативну листу.

"За номинацију змијањског веза урађена је сјајна презентација након које су чланови Комисије за сарадњу БиХ са Унеском једногласно одобрили његову кандидатуру", додао је Новић.

Он је истакао да је на данашњој сједници усвојен и приједлог да се историјски документ "Хагада", важан за БиХ, номинује за регистар Памћење свијета, у којем БиХ до сада није имала ниједан документ, што је веома важно за културу једне земље.

Помоћник министра за културу Републике Српске Ирена Солдат-Вујановић рекла је да се одговор Унеска може очекивати кроз 14 мјесеци.

"Обрадили смо нематеријално насљеђе прво ради себе, а ако нас Унеско уврсти на репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа, то је још један показатељ да имамо шта да понудимо свијету", истакла је Вујановићева.

Према њеним ријечима, прелиминарна листа нематеријалног културног насљеђа Републике Српске формирана је 2011. године и њу сачињавају крсна слава, паљење жежнице, Невесињска олимпијада, змијањски вез, мркоњићки ковачи, осећански језик и брање траве иве на Озрену.

Виши кустос етнолог Музеја Републике Српске Владимир Ђукановић рекао је да је Одјељење за нематеријално културно насљеђе овог музеја припремило први номинацијски документ о змијањском везу за Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа, те да га сутра шаље у Париз.

"Процедура израде документације била је дуготрајна, од промјене закона, до снимања промотивног филма, фотографисања, покретања иницијативе код локалне заједнице и много других ствари", појаснио је Ђукановић.

Он је додао да је змијањски вез кандидован јер је од средине 19. вијека, од када се врше истраживања, задржао исту елементрану форму, увијек је тамноплаве боје, увијек су се користиле одређене технике, али и због специфичности у самој изради.

Организација за образовање, науку и културу УН /УНЕСКО/ усвојила је 2003. године Конвенцију о заштити нематеријалног културног насљеђа, коју је 2009. године ратификовала БиХ, односно Република Српска, и преузела обавезе о њеном провођењу.

Једна од обавеза је и припремање прелиминарне и репрезентативне листе нематеријалног културног насљеђа Српске, која је формирана 2011. године и даље се попуњава.Змијањски вез кандидат за УНЕСКО

Етнолошко одјељење Музеја Републике Српске ускоро би требало номиновати "Змијањски вез" на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног насљеђа.

недеља, 17 марта, 2013 / 12:05

Етнолошко одјељење Музеја Републике Српске ускоро би требало номиновати "Змијањски вез" на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног насљеђа. Continue reading "Змијањски вез кандидат за УНЕСКО"