Корона вирус = Двије милијарде отказаних летова и 252 милјарди $ губитка

До краја јуна у свјету је, због пандемије корона вируса, отказано више од два милиона летова, што ће нанијети губитке од око 252 милијарде долара, наводи се на сајту Међународне асоцијације за ваздушни саобраћај (ИАТА).

петак, април 3, 2020 / 13:03

Отказивање летова једна је од мјера на коју су међународне агенције за ваздушни саобраћај биле принуђене због пандемије корона вируса, а предузеле су и друге, како би заштитиле своје запослене и путнике.

Међународња асоцијација за ваздушни саобраћај (ИАТА), објавила је на свом сајту који су аеродроми у свијету затворени и који летови су све обустављени, али и смјернице путницима како да се понашају, ако већ морају да путују.

Наводи се и да ИАТА прати сва дешавања везана за развој болести заједно са Свјетском здравственом организацијом и да ће у складу са тим издавати даља саопштења.

"Останите јаки. Пребродићемо ову кризу и наставити да повезујемо свијет", изјавио је главни извршни директор (ЦЕО) ИАТА Александар де Јуниак.

Европска агенција за безбједност ваздушног саобраћаја (ЕАСА) отказала је све планиране посјете и састанке својих запослених, а ангажовано је надлежно особље које је у сталном контакту са колегама како не би дошло до ризика за безбједност ваздушног саобраћаја.

ЕАСА-е наводи и да је направљена листа аеродрома који се налазе у најризичнијим областима, гдје је могућност трансмисије вируса веома висока.

На тој листи су означени сви аеродроми у Ирану, Јужној Кореји, Турској, кинеској провинцији Хубеи, као и аеродроми из најугроженијих регија Италије, Шпаније, Аустрије, Француске, Њемачке и неколико америчких савезних држава.

Такође, на сајту се наводи и како би особље авиона требало да се понаша током и послије љета.Оставите одговор