Ненад Стевандић

Ненад Стевандић: Централна банка БиХ служи ММФ, а не потребама народа

Централна банка БиХ је јавно саопштила да има 2,8 милијарди конвертибилних марака вишка новца изнад обавезне резерве, изван и изнад 2,7 милијарди конвертибилних марака које су такође на рачуну Централне банке БиХ и представљају обавезну резерву.

петак, април 3, 2020 / 12:58

Привреда у БиХ грца у проблемима, а банкрот се намеће многим предузећима и малим и самосталним привредницима као једина опција. Радници масовно остају без посла а број гладних се повећава на дневној основи.

Србија која има око 13,5 милијарди евра девизних резерви, сваком пунољетном становнику ће уплатити 100 евра или преко 500 милиона евра. За социјална давања Србија ће дати још 700 милиона евра за становништво и око 1 милијарду евра за хитна поступања око медицинског и сваког другог снабдијевања и збрињавања. И још прави пакет од 5 милијарди евра за привреду ради очувања радних мјеста и производње.

Дакле, то је 7,2 милијарде евра које Србија активира и још поред тога помаже остале, поготову нас. И то је више од пола њихових девизних резерви.

А ви, господо из Централне банке БиХ који, да извинете, паразитирате већ 20 година и даље сте спремни да умјесто потребама свога народа, служите само ММФ-у а да савјете и поруке легитимно изабраних представника народа, али и самог народа на рубу очаја, игноришете. Тиме сте се уписали на листу могућих саучесника за свако зло које ескалира и за све смрти од короне или њених посљедица, јер у борби свих институција и грађана Републике Српске, Федерације БиХ и Дистрикта Брчко, дакле свих у БиХ, ви очигледно не учествујете.

Америка, горњи дом Конгреса је одобрио помоћ – читај штампање 2 000 милијарди долара, а ЕУ преко своје Централне банке 750 милијарди евра.

А вама је, господо, изгледа покриће то што вам ММФ не да сагласност, иако та сагласност суштински није потребна, да у држави распоредите вишак, понављам ВИШАК од 2,8 милијарди евра који вам је слободан на рачуну и тако спасите, док још има времена и могућности, властити народ и привреду. Представници ММФ-а које ви за разлику од свога народа и институција уважавате, сматрају да, цитирам:

"Уколико се компромитује аранжман валутног одбора, ММФ неће пружити финансијску помоћ БиХ у оквиру инструмента за брзо финансирањеˮ. То је у име ММФ изјавио Ендрју Џуел, резидентни представник ММФ у БиХ. Ендрју Џуел је такође изјавио да разматрају да у другој половини априла понуде аранжман од 165 милиона евра да "помогну властима да повећају потрошњу за здравство и финансирају мјере за стабилизацију економијеˮ.

Дакле, да будемо кристално јасни.

ММФ нам без правне могућности да блокира, пријети и уцјењује нас да не смијемо употријебити вишак својих 2,8 милијарди марака да спасавамо здравље и привреду, значи физички и економски опстанак народа, али ће размотрити да нам да кредит од 325 милиона конвертибилних марака. Ово је, нажалост, тачно и апсурдно. И потпуно другачије него у Америци и ЕУ којој тежимо а која је претходних мјесеци показала сав парадокс у односу на прокламоване вриједости које су нам и биле подстицај за европски пут.

Сви ми у Републици Српској, Федерацији БиХ, свим кантонима и Брчко Дистрикту до сада смо успјели да обуздавамо пандемију на нашем простору готово искључиво због властите способности да се мобилишемо на бази солидарности, хуманизма и организованости иснтитуција и сваког грађанина. И такви од ЕУ иснтитуција третирани, на почетку пандемије, као грађани другог реда смо успјели да држимо пандемију на најмањем могућем проценту ширења у односу на околне земље и регион, а богами и најбогатије земље свијета. То ће по престанку овог зла, нажалост, плаћати наши грађани и привреда, подносећи тешке и несагледиве посљедице.

Јасно је да нам се нуде мрвице за пуко преживљавање да бисмо доживјели потпуни економски слом и били лак плијен за будуће поробљавање и преузимање свих наших природних богатстава, ресурса и привредних субјеката.

Принуђен сам да се на овај начин обратим вама и јавности, али и да на темељу свега наведеног позовем све посланике, чланове Савјета министара Владе Републике Српске и Владе ФБиХ да што прије у законодавној процедури учинимо потребне кораке да би располагали и усмјеравали властита средства у интересу спасавања свога народа, његове привреде и ресурса. Дакле, морамо вам ставити до знања да нам је важнији властити опстанак од било чијих малих појединачних или великих интереса међународних бордова капитала, упркос настојању ММФ-а и његових извршиоца да се понашамо управо обрнуто.

Господо, нисмо глупи!2 КОМЕНТАРА

 1. Морам да кажем како је ово накнадна памет Стевандића, чак није ни памет, него једноставно праћење онога шта Додик прича.

  Кад већ Стевандић предлаже рјешења по питању коришћења вишка новца из Цетралне банке, морам да кажем како је та рјешења требао предлагати прије састављања СМ и тражити као одговоран и писмен посланик подршку од наше преговарачке екипе.

  Овако је то данас јођш један сигуран српски пуцањ у празно, што на крају крајева зна и Стевандић, али као Вишљушка из ЛЕПА СЕЛА ЛЕПО ГОРЕ хоће нешто за дневник да каже.

  Наиме, после прошлих избора одговорна национална политика никако није смјела ићи смјером којим су се током 2019 године кретали бивши и садашњи српски представници у СМ, нити су смјели овако „наивно“ српски изабрани представници ући у састављање СМ.

  Предлагао сам у писменој форми побједницима и губитницима избора још у новембру 2018 године да се за Сарајево све договори, па онда, све са гаранцијама међународне заједнице да се састави СМ.

  Нажалост, договора не би, како у Српској, тако и за тзв.државни ниво,за шта су свакако много више криви додиковци који су радили на уништењу СДС, умјесто да су радили стратешки на заједничком раду у Сарајеву, односно, да су одговорили на прави начин бремену времена.

  Да буде још већа несрећа, крајем прошле године бивши чланови СМ направише (не)намјерну глупост везану за промјену пословника о раду СМ, а додиковци видјевши да ће тиме остати стари СМ до идућих парламентарних избора улетише у минско поље и саставише СМ без било какве српске платформе и јасног договора са бошњацима.

  Сад је господо нажалост готово, све до новог састављања СМ после идућих парламентарних избора за посланике и чланове предсједништва.

  Ово написах тек да се види како су се током 2019 године неки бавили политиканством и како данас серу бавећи се посљедицама такве политике, тачка.

Оставите одговор