Конгресмен Тарнер : Вријеме је за други Дејтон

САРАЈЕВО – Конгресмен Мајкл Тарнер рекао је током сусрета са предсједником СДП-а БиХ Златком Лагумџијом у Вашингтону да је дошло вријеме да САД организују „Дејтон 2“ – саопштено је из СДП-а. Тарнер је рекао да би то била међународна конференција на којој би међународна заједница изашла са конкретним приједлогом побољшаног уставног оквира који би омогућио […]

уторак, 5 априла, 2011 / 21:10

САРАЈЕВО – Конгресмен Мајкл Тарнер рекао је током сусрета са предсједником СДП-а БиХ Златком Лагумџијом у Вашингтону да је дошло вријеме да САД организују „Дејтон 2“ – саопштено је из СДП-а.

Тарнер је рекао да би то била међународна конференција на којој би међународна заједница изашла са конкретним приједлогом побољшаног уставног оквира који би омогућио да БиХ испуни своје циљеве као функционална држава – наводи се у саопштењу.

Амерички конгресмен је рекао да је улога САД у БиХ да обезбиједи међународну подршку за уставне промјене које би омогућиле да БиХ прво постане чланица НАТО, а онда и ЕУ.

Предсједник СДП-а информисао је Тарнера о дешавањима у постизборном периоду, од објављивања резултата до, како се наводи у саопштењу, тренутка када су два ХДЗ-а одбили понуду међународне заједнице да постану дио парламентарне већине.

Лагумџија је рекао да БиХ у наредне четири године мора у свој устав да угради механизме арбитраже, које данас једино посједује ОХР, и да примијени одлуку суда у Стразбуру у случају Сејдић-Финци на свим нивоима гдје је примјењива.

Предсједник СДП-а БиХ је рекао да ће БиХ такође "морати да институционализује могућност државе да обезбиједи јединство и сама испуни критеријуме за НАТО и ЕУ чланство".

Лагумџија се у САД састао и са бившим републиканским кандидатом за предсједника САД Бобом Дојлом и предсједником Националног демократског института Кеном Волаком. Оставите одговор