Грађани Требиња протествовали против хапшења Вучуревића

Неколико стотина грађана источне Херцеговине данас је мирним окупљањем на централном тргу у Требињу изразило протест против хапшења Божидара Вучуревића и позвало власти Српске да Вучуревићу пруже пуну правну и законску заштиту како би се вратио као слободан и частан човјек. Вукота Говедарица, потпредсједник СДС-а и посланик у Народној скупштини РС, изразио је огорчење због […]

уторак, 5 априла, 2011 / 22:43

Неколико стотина грађана источне Херцеговине данас је мирним окупљањем на централном тргу у Требињу изразило протест против хапшења Божидара Вучуревића и позвало власти Српске да Вучуревићу пруже пуну правну и законску заштиту како би се вратио као слободан и частан човјек.

Вукота Говедарица, потпредсједник СДС-а и посланик у Народној скупштини РС, изразио је огорчење због јучерашњег хапшења и истакао подршку Херцеговаца Вучуревићу.

Боривоје Нинковић, предсједник Општинског одбора СДС-а Требиње, истакао је да Вучуревић није злочинац него поштен и частан човјек, искрени патриота који је бранио српски народ од хрватске војске.

Са скупа је затражено да се престане прогон и понижавање Срба, док се други ратни злочинци слободно крећу овом државом.

Грађанима се обратио и генерални секретар СДС-а Драган Ћузулан и предсједник општинске Борачке организације Недељко Мићановић.

На Тргу Слободе, грађани су носили транспаренте – "Слобода Вучуревићу", "Стоп хапшењу честитих Срба", "Божидар није крив" и друге.

Након мирног окупљања, грађани су се разишли, а на протестном скупу од општинског руководства био је замјеник начелника општине Требиње Зоран Сорајић.

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је хапшење Божидара Вучуревића у Србији по потјерници Хрватске "изненађујуће и неприхватљиво".

Додик сматра да оптужнице које су подигле и "Хрватска и Србија и БиХ не доприносе никаквој стабилизацији, ни успостављању помирења".

Предсједник Народне Скупштина РС Игор Радојичић изјавио је да очекује да органи власти БиХ и Амбасада БиХ у Београду покажу интерес за Вучуревића као што су показивали у неким другим случајевима хапшења држављана БиХ.

ВУЧУРЕВИЋ НИЈЕ ДОБИО ДРЖАВЉАНСТВО СРБИЈЕ

Божидар Вучуревић нема држављанство Србије, потврдио је за Срну његов бранилац Светозар Вујачић.

Вучуревић има држављанство БиХ, а захтјев за држављанство Србије поднио је 2009. године. Информацију о томе да на Вучуревићев захтјев није позитивно одговорено, адвокат Вујачић добио је данас.

Вујачић рекао је да ће то унеколико промијенити концепцију одбране, јер према споразуму о међународној правној сарадњи између Србије и Хрватске, земља у којој је извршен злочин може тражити изручење за дјело за које терете Вучуревића.

Међутим, адвокат је нагласио да је у процесу одлучујући фактор мјесто извршења, јер, како је објаснио, Вучуревић "гранатирање није извршио, али и ако би се и узело да јесте, то није учињено из Хрватске".

Министар правде Србије Снежана Маловић изјавила је да очекује да ће Хрватска доставити захтјев за екстрадицију Вучуревића, те да ће предмет бити достављен суду на изјашњење.

Министарство правосуђа Хрватске, како је саопштено, припрема документацију потребну за подношење захтјева за изручење Вучуревића.



0 КОМЕНТАРА

Коментариши