Коначну одлуку о Кукићу донијеће посланици

Трочлани Колегијум Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није успио постићи сагласност у вези са потврђивањем именовања Славе Кукића за предсједавајућег Савјета министара БиХ, тако да ће коначну одлуку о овом питању у новом кругу гласања донијети посланици. Кукић је синоћ добио потребну просту већину гласова у Представничком дому, али не и ентитетску посланика из Републике […]

четвртак, 30 јуна, 2011 / 19:08

Трочлани Колегијум Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није успио постићи сагласност у вези са потврђивањем именовања Славе Кукића за предсједавајућег Савјета министара БиХ, тако да ће коначну одлуку о овом питању у новом кругу гласања донијети посланици.

Кукић је синоћ добио потребну просту већину гласова у Представничком дому, али не и ентитетску посланика из Републике Српске, због чега је његово именовање за предсједавајућег Савјета министара упућено на услаглашавање Колегијуму Дома.

Иако Колегијум, према Пословнику Представничког дома, има три дана за усаглашавање, чланови Колегијума Денис Бећировић, Милорад Живковић и Божо Љубић састали су се синоћ, непосредно након завршетка сједнице овог дома.

Њих тројица нису успјели да постигну сагласност и данас би требало да потпишу извјештај о томе, сазнаје Срна у Парламентарној скупштини.

Датум сједнице на којој ће посланици у другом кругу гласати о Кукићевом именовању још није познат, али је предсједавајући Дома Денис Бећировић, закључујући јучерашњу сједницу, најавио да ће јавност бити благовремено обавијештена.

Да би било која одлука у Представничком дому била усвојена, осим просте већине гласова, потребно је да за њу гласа најмање једна трећина посланика са територије сваког ентитета.

За потврђивање Кукићевог именовања за предсједавајућег Савјета министара БиХ у првом кругу гласања изјаснио се 21 посланик из Федерације БиХ, против 14 и један је био уздржан.

Против потврђивања Кукићевог именовања гласали су посланици СНСД,СДС, ХДЗ, ХДЗ 1990 и Странке за БиХ, а удржана је била посланица ПДП Весна Крстовић-Спремо.

Кукића је за предсједавајућег предложило Предсједсједништво БиХ прегласавањем српског члана Небојше Радмановића.

Уколико Кукић не добије потребан број гласова, Предсједништво БиХ дужно је да Парламентарној скупштини БиХ достави име новог кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ.Коментариши