Холандија пушта Србију до ССП

Одбор за европске послове холандског парламента одобрио је данас покретање процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом, сазнаје РТС. Из кабинета предсједника Комитета за спољне послове холандског парламента Хенка Јана Ормела РТС је потврђено да је Одбор за европске послове прихватио приједлог о отпочињању процедуре ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом. […]

четвртак, 30 јуна, 2011 / 18:57

Одбор за европске послове холандског парламента одобрио је данас покретање процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом, сазнаје РТС.

Из кабинета предсједника Комитета за спољне послове холандског парламента Хенка Јана Ормела РТС је потврђено да је Одбор за европске послове прихватио приједлог о отпочињању процедуре ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом.

Очекује се да ће парламент у Хагу о ратификацији расправљати у септембру, на пленарној сједници.

Закон о ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању већ је у парламенту, а партије ће до септембра доставити писане ставове о том акту.

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић поздравио је покретање процеса рафикације ССП.

"Надам се да је ово само почетак јасне и недвосмислене подршке коју ће Холандија у годинама које долазе пружати Србији на њеном путу ка ЕУ", навео је Ђелић.

Потпредсједник Владе је рекао да је "веома задовољан због чињенице да је и Холандија одобрила покретање поступка ратификације ССП-а".

Почетком јуна, Одбор за европске послове био је одбио Ормелов предлог да на дневни ред парламента стави ратификацију Споразума, уз образложење да је потребно додатно вријеме за проучавање извјештаја главног тужиоца Сержа Брамерца о сарадњи Србије с Трибуналом.

Холандија је дуго сваки корак у приближавању Србије Европској унији условљавала пуном сарадњом Београда са Трибуналом, подразумијевајући хапшење генерала Ратка Младића.

Пошто је Србија, крајем маја, ухапсила и изручила у Хаг генерала Младића, шеф холандске дипломатије Ури Розентал је оцијенио да је Србија начинила корак ка ЕУ.

Тужилац Брамерц је, почетком јуна, у извјештају Савјету безбједности УН нагласио да је Србија тиме испунила једну од својих најважњих међународних обавеза.

Споразум о стабилизацији и придруживању са Србијом, до сада је ратификовало 18 од 27 држава чланица ЕУ.Оставите одговор