Комора љекара: Потребан закон да је напад на љекара, напад на службено лице

Комора доктора медицине Републике Српске најоштрије је осудила напад родбине пацијента на екипу бањалучке Хитне помоћи који се десио у моменту пружања љекарске помоћи и тражи од надлежних институција да измјенама законске регулативе заштите љекаре и медицинско особље.

петак, 3 августа, 2018 / 16:37

"Тражимо од надлежних да предузму све законске мјере с циљем заштите љекара и медицинског особља и да се покрене инцијатива за измјену закона, према којем ће се напад на медицинско особље на радном мјесту третирати као напад на службено лице и тиме нам омогућити да достојанствено бринемо о пацијентима", рекао је предсједник Коморе доктора медицине Саша Вујновић.

Он је истакао да су, нажалост, већ дуже доктори свакодневно изложени разним врстама притисака, пријетњи, вербалним, па чак и физичким нападима појединих пацијената, што се до сада толерисало и прећутно прелазило преко тога.

Вујновић је подсјетио да љекари и друго медицинско особље током цијеле године брину о здрављу становника Републике Српске, те да овакво понашање угрожава не само љекаре, него и све грађане којима је потребна њихова помоћ.

"Питамо се какву поруку овакви примјери шаљу младим нараштајима који желе да се баве овим узвишеним послом", наводи се у саопштењу Коморе.

Инцидент се догодио у почетком седмице у кафићу у насељу Обилићево, када је Хитна помоћ била мета напада родитеља младића због кога је екипа изашла на терен.

Отац пацијента полио је водом љекара, док је медицинског техничара одгурнуо, а медицинској сестри је јако заврнуо руку због чега јој је стављена гипс лонгета.2 КОМЕНТАРА

 1. Skoro sam bio na hitnoj.
  Svaka im čast,jednu noć na onom poslu ja nebi radio ni za 500 maraka.
  Dovozi otac sina od 20 tak godina i na rampi za hitne traži kolica i pomoć sin mu kaže pao sa bicikla a 1 noću.
  Doktoru opet sin kaže da je bio u kući i da se ničega nesjeća a dobro pretučen vidi se.
  Zatim dolaze neki kriminalci i pitaju Jasmina čega se sjeća i tako ukrug opet spominju biciklo.
  Doktor i tehničar ne smiju pozvati policiju iako su svjesni da su povrede sumnjive.
  Ukratko čitave ludačko kriminalne porodice dolaze u čoporima na 1 pacijenta 5-6 pratilaca.
  Takođe sam primjetio da je dežurni hirurg umjetnik za kriminalni šljam.
  U svakom slučaju podrška za doktore i medicinske i zaštiti ih od ludačkih porodica.

 2. Све је ова крканска политичко-тајкунска багра уништила и срозала до темеља.
  Више нико нема повјерења ни поштовања ни у кога, ни према чему. Ни у учитеља, ни у професора, ни доктора, ни полицајца, ни свештеника ни научника…,

  Они и њихови се овдје нити лијече нити имају намјеру да овдје живе, нити граде болнице због народа и пацијената.
  Ко је јуче иоле нормалан, видио онај кретенски и подли смијех-подсмијех у И Сарајеву на градилишту болнице требало би да му је штошта више него јасно.