Може ли глупље: Дејтонка увози 73 одсто хране?!

У БиХ је око 72 одсто хране коју конзумирају грађани увезено, речено је данас на презентацији спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом у првом полугодишту.

петак, август 3, 2018 / 14:48

Када је ријеч о агроиндустрији, стручни сарадник Сектора за макроекономију при Спољнотрговинској комори БиХ Амила Шехић рекла је да је у првих шест мјесеци из БиХ извезено робе у вриједности од 414.727.986 КМ, што је мање за 11,76 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз износио 1.505.657.642 КМ, што је за 0,42 одсто више у односу на прво полугодиште 2017.

"Размјена је резултирала дефицитом од скоро 1,1 милијарду КМ. Покривеност увоза извозом износи 28 одсто, а када посматрамо цјелокупну спољнотрговинску размјену, видимо да је око 72 одсто хране коју конзумирамо увезено", истакла је Шехићева у Сарајеву на презентацији за новинаре.

Према њеним ријечима, у анализираном периоду извезено је меса у вриједности од 52,2 милиона КМ, а увезена вриједност од 149,5 милиона КМ, тако да покривеност увоза извозом износи 39,6 одсто.

Шехићева је оцијенила да на овакве показатеље утиче и Споразум о стабилизацији и придруживању, јер је укидањем царина тржиште БиХ "преплављено" увозном робом која је знатно угрозила домаће призвођаче.

БиХ је у првом полугодишту извезла млијека у вриједности од 39,5 милиона КМ, од чега се 67 одсто или 26,5 милиона КМ односи на стерилизовано млијеко које има најнижу тржишну вриједност, а увезено је млијека и млијечних производа у вриједности од 71,5 милиона КМ, од чега је 60 одсто млијечних прерађевина са већом додатом вриједношћу.

Она сматра да је млијечна индустрија БиХ такође оштећена примјеном овог споразума, јер је ово тржиште "преплављено" млијеком и његовим производима из ЕУ, те додаје да је домаћим произвођачима једино преостало да своје производе пласирају на алтернативна тржишта, као што је регион.

Шехићева је навела да је за шест мјесеци ове године извезено воћа и поврћа у вриједности од 60,3 милиона КМ, док увезена вриједност ове робе износи 286,5 милиона КМ.

"Дефицит у овом сектору износи 226,2 милиона и повећан је у односу на прошлу годину", нагласила је Шехићева и подсјетила да је почела испорука јабука из БиХ у Русију, те да је, од како је извоз одблокиран, већ извезено више од 300 тона новог рода јабуке.

Директор Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ Момир Тошић рекао је да БиХ има значајан економски потенцијал, те да земља постаје све интересантнија за робе и услуге из ЕУ, чиме постаје дио "европског ланца вриједности".

"Због структурних слабости, ограниченог приступа финансијама, сложеног регулаторног окружења, имамо ниску конкурентност, високу незапосленост, присутност сиве економије, и тренутне стопе економског раста још су далеко од потребних да би се смањио јаз у односу на развијене економије", истакао је Тошић.Оставите одговор