ПДП поздравља Фонд здравства: Било би боље кад би чешће слушали наше приједлоге

Партија демократског прогреса поздравља одлуку Фонда здравственог осигурања Републике Српске да коначно почне да уважава добре иницијативе које долазе од опозиционих предлагача.

петак, август 3, 2018 / 13:34

Захваљујући усвајању Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјштавања о цијенама који је иницирао ПДП на нивоу Савјета министара БиХ, на "А" листу је уврштено 20 нових лијекова о трошку Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Осигураници ће моћи да од 15 августа у апотекама на рецепт подигну више од 20 нових лијекова о трошку Фонда, између осталог, за дијабетес, кардиоваскуларна, плућна и бубрежна обољења.

То значи да ће осигураници за ове лијекове плаћати партиципацију у износу од 10 одсто или је неће плаћати, уколико су ослобођени плаћања. На ову листу, између осталих, уврштено је неколико инсулина за обољеле од дијабетеса, лијекови за аутоимуне болести, бубрежну инсуфицијенцију, астму и други.

Из ПДП је прије два дана апеловано да вишкови средстава настале на тржишту лијекова усљед примјене поменутог Правилника буду усмјерни у нове терапије, првенствено намијењене лијечењу дјеце и ријетких болести.

Такође, уштеде од примјене Правилника, а чији носилац је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ процијењују се на око 60 милиона КМ годишње.Оставите одговор