Koмарица: Нема воље за повратак

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица изјавио је да је положај Хрвата и католика у БиХ незавидан, а да је основни разлог за то мањак политичке воље оних који су напустили пријератна огњишта да се врате на њих. "Оно што вриједи за остала два народа – Србе и Бошњаке – да се боре за своја права, за […]

петак, 27 априла, 2012 / 10:13

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица изјавио је да је положај Хрвата и католика у БиХ незавидан, а да је основни разлог за то мањак политичке воље оних који су напустили пријератна огњишта да се врате на њих.

"Оно што вриједи за остала два народа – Србе и Бошњаке – да се боре за своја права, за хрватски народ је мислена именица", рекао је бискуп Комарица за београдску "Политику".

Он је навео да је, према попису из 1991. године, "у БиХ било око 820.000 католика, углавном Хрвата, а да их је данас, према подацима католичке цркве, 440.000".

Према његовим ријечима, на територији данашње Републике Српске "до рата је било 220.000 Хрвата, а сада их је нешто мање од 12.000".

Он је одлуку Срба да омогуће евакуацију Хрвата из Травника и Вареша преко територије Републике Српске, када их је у љето 1993. године напала бошњачка Армија БиХ, оцијенио као гест хришћанског милосрђа.

"Био је то гест хришћанског милосрђа. Не могу ни данас довољно захвалити Србима што су тада спасили хиљаде невиних Хрвата", рекао је бискуп Комарица.