03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Koмарица: Нема воље за повратак

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица изјавио је да је положај Хрвата и католика у БиХ незавидан, а да је основни разлог за то мањак политичке воље оних који су напустили пријератна огњишта да се врате на њих. "Оно што вриједи за остала два народа – Србе и Бошњаке – да се боре за своја права, за […]

петак, 27 априла, 2012 / 10:13

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица изјавио је да је положај Хрвата и католика у БиХ незавидан, а да је основни разлог за то мањак политичке воље оних који су напустили пријератна огњишта да се врате на њих.

"Оно што вриједи за остала два народа – Србе и Бошњаке – да се боре за своја права, за хрватски народ је мислена именица", рекао је бискуп Комарица за београдску "Политику".

Он је навео да је, према попису из 1991. године, "у БиХ било око 820.000 католика, углавном Хрвата, а да их је данас, према подацима католичке цркве, 440.000".

Према његовим ријечима, на територији данашње Републике Српске "до рата је било 220.000 Хрвата, а сада их је нешто мање од 12.000".

Он је одлуку Срба да омогуће евакуацију Хрвата из Травника и Вареша преко територије Републике Српске, када их је у љето 1993. године напала бошњачка Армија БиХ, оцијенио као гест хришћанског милосрђа.

"Био је то гест хришћанског милосрђа. Не могу ни данас довољно захвалити Србима што су тада спасили хиљаде невиних Хрвата", рекао је бискуп Комарица.