Ко је на Ван Гоговом аутопортрету?

Чувени "Аутопортрет" Винсента Ван Гога заправо је портрет његовог брата Теа, показало је истраживање експерата Музеја "Ван Гог" из Амстердама. Експерти тог музеја сада сматрају да је на слици из 1887., на којој је мушкарац са шеширом свијетле боје одјевен у тамно плави капут, приказан Тео, пет година млађи од холандског мајстора. "Тај закључак заснован […]

среда, јун 22, 2011 / 22:18

Чувени "Аутопортрет" Винсента Ван Гога заправо је портрет његовог брата Теа, показало је истраживање експерата Музеја "Ван Гог" из Амстердама.

Експерти тог музеја сада сматрају да је на слици из 1887., на којој је мушкарац са шеширом свијетле боје одјевен у тамно плави капут, приказан Тео, пет година млађи од холандског мајстора.

"Тај закључак заснован је на разликама између два брата, прије свега боји браде и облику ушију, као и боја очију и стил одјевања, који иду у прилог овог новог приступа", пише у саопштењу музеја.

Музејски експерти тврде и да портрет одговара Теовим фотографијама. Тео ван Гог умро је шест месеци након што се његов брат у јулу 1890. убио у француском граду Оверу, у 38. години.Оставите одговор