14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Добре вијести за коралне спрудове

Избјељивање корала настаје због многих фактора, као што је претјерана количина хемикалија, а научници најављују да ће спрудови, који су годинама били угрожени од избјељивања – ове године бити у бољем стању. У најновијој климатској прогнози коју издаје америчка Национална администрација за океане и атмосферу најзад има и добрих вијести. Готово три деценије поморски биолози […]

среда, 22 јуна, 2011 / 22:09

Избјељивање корала настаје због многих фактора, као што је претјерана количина хемикалија, а научници најављују да ће спрудови, који су годинама били угрожени од избјељивања – ове године бити у бољем стању.

У најновијој климатској прогнози коју издаје америчка Национална администрација за океане и атмосферу најзад има и добрих вијести.

Готово три деценије поморски биолози и еколози "звоне на узбуну" и упозоравају да су корални спрудови свуда у свијету у озбиљној опасности.

Ипак, ове године избјељивање корала вјероватно неће бити настављено. Марк Икин је координатор програма за осматрање коралних спрудова.

"Ово је колор шема прогнозе или предвиђања колико очекујемо да ће бити термички стрес овога љета. Иако ће га бити он неће бити претјеран па овогодишња прогноза уопште није тако лоша", каже Икин.

Избјељивање корала настаје због многих фактора, као што су претјерана количина хемикалија из хранљивих материја, пестицида и других загађивача које ријеке доносе у мора.

Већина тих фактора су локалног карактера. У глобалном смислу на избјељивање корала највише утиче пораст температуре океана, што је директна посљедица климатских промјена изазваних угљен-диоксидом, односно ефектом стаклене баште. Топлија вода угрожава, па може и да убије колоније корала.

"Избјељивање корала настаје када они изгубе микроскопске алге које живе у њима и које им дају боју", каже Икин.

Директор Националне администрације за океане и атмосферу Џејн Лубченко истиче да је "приближно 75 одсто коралних спрудова у свијету тренутно угрожено комбинацијом локалних и глобалних фактора".

У извјештају се предвиђа да ће, ако међународна заједница не умањи те факторе, до 2030. године 90 одсто коралних спрудова у свијету бити озбиљно угрожено, док ће за мање од 40 година практично свима запријетити изумирање.
 Оставите одговор