Ko ће добити Нобела за мир\’?

Међу 231 појединцем и организацијом који су ове године предложени за Нобелову награду за мир су и Европска унија, бивши амерички предсједник Бил Клинтон, бивши њемачки канцелар Хелмут Кол и бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко, саопштено је у Ослу. „Као и увијек, има оних који су редовно номиновани и неких ‘придошлица’, славних и непознатих особа […]

понедељак, 27 фебруара, 2012 / 11:28

Међу 231 појединцем и организацијом који су ове године предложени за Нобелову награду за мир су и Европска унија, бивши амерички предсједник Бил Клинтон, бивши њемачки канцелар Хелмут Кол и бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко, саопштено је у Ослу.

„Као и увијек, има оних који су редовно номиновани и неких ‘придошлица’, славних и непознатих особа из свих дијелова свијета“, рекао је директор Нобеловог института Геир Лундестад.

Међу кандидатима за Нобелову награду за мир је и амерички војник Бредли Менинг, који се сумњичи за предају повјерљивих докумената веб сајту „Викиликс“, пренио је Франс прес.

Номиновани су и доктор из Конга Денис Муквеге, кубански дисиденти Освалдо Паја и Јоани Санчез, као и руска група за људска права „Меморијал“ и њен оснивач Светлана Ганушкина.

Ове године су предложени и предсједник Туниса Монсеф Марзуки, који је дошао на власт послије револуције у тој земљи, затим ТВ станица „Ал Џазира“, као и амерички научник Џин Шарп, познат по својој теорији о ненасилном пружању отпора за коју се вјерује да је инспирисала кључне фигуре које стоје иза револуција у арапским земљама.

Број од 188 појединаца и 43 организације приближан је рекорду од прошле године када је од 241 кандидата награда додјељена либеријској предсједници Елен Џонсон Серлиф, активисткињи из те земље Лејмах Гбове, и јеменској активисткињи Тавакол Карман.

На хиљада људи широм свијета може да учествује у номинацијама, укључујући посланике, министре, бивше лауреате и неколико међународних института, који су до 1. фебруара могли да предложе кандидате.

Нобелов институт традиционално држи имена кандидата у тајности 50 година, али организације и појединци који предлажу могу имена својих кандидата да саопште јавности.

Име или имена добитника Нобелове награде за мир биће саопштена у октобру, а награда се уручује 10. децембра, на годишњицу смрти шведског научника Алфреда Нобела.