Стратфор цурење: Израел већ уништио иранска нуклеарна постројења

Израел је уништио сва иранска нуклерна постројења на земљи, тврди се у и-мејл поруци коју је америчка обавјештајна компанија Стратфор послала у новембру, објавио је данас Интернет сајт "Викиликс". Та порука је једна од пет милиона Стратфорових које „Викиликс“ планира да објелодани. Електронске поруке, како се чини, садрже велику количину спекулација и информација заснованих на […]

понедељак, 27 фебруара, 2012 / 11:16

Израел је уништио сва иранска нуклерна постројења на земљи, тврди се у и-мејл поруци коју је америчка обавјештајна компанија Стратфор послала у новембру, објавио је данас Интернет сајт "Викиликс".

Та порука је једна од пет милиона Стратфорових које „Викиликс“ планира да објелодани. Електронске поруке, како се чини, садрже велику количину спекулација и информација заснованих на рекла – казала.

Било како било, у поруци од 7. новембра 2011. године цитира се израелски обавјештајни агент који говори о извјештајима да Израел припрема војну офанзиву на Иран.

Међутим, израелски командоси су у сарадњи са курдским борцима већ уништили инсталације. Он одговара и на изјаву израелског министра одбране Ехуда Барака „што више то боље“, након мистериозне експлозије у којој је убијено 17 припадника иранске Револуцинарне гарде крај Техерана у новембру. У то вријеме је Иран тврдио да је то случај, а један амерички блогер је указивао да иза свега стоји Израел.

„Мислим да је то диверзија. Израелци су већ уништили иранску нуклеарну инфрасруктуру на земљи прије више недјеља“, казао је израелски извор. Он је додао да је напетост с Ираном дио европске конспирације.

„Тренутну кампању ‘хајде да бомбардујемо Иран’ наредили су лидери ЕУ да скрену пажњу јавности од својих домаћих финанасијских проблема“, навео је он.

Један аналитичар компаније Стратфор упитао је: „Када и како су Израелци уништили инфрастуктуру и може ли било ко прихватити да то може довести до тога да Европа заборави на евро кризу ? Да ли то уопште можемо сматрати вјеродостојним ? Ја чак не видим чему та дезинформација може служити ?“

Други су изразили мишљење да је Израел послао командосе у Иран, можда уз помоћ Курда или иранских Јевреја који су имигрирали у Израел, да изведу операције. Стратфор, који се бави геополитичким анализама, је у саопштењу рано јутрос констатовао да објављивање и-мејлова компаније представља покушај да се ућутка, преносе израелски медији извјештаје агенција.

У свом саопштењу „Викиликс“ наводи да је добио приступ великој количини интерне и екстерне кореспонденције те компаније са сједиштем у Остину, главном граду Тексаса, која своје анализе ради на основу повјерљивих података и то наплаћује, јавља Ројтерс.