Клинтон: Смрт Гадафија представља почетак нове ере за либијски народ

Амерички државни секретар Хилари Клинтон оцијенила је да вијест о смрти свргнутог либијског лидера Моамера Гадафија представља почетак нове ере за либијски народ. Клинтонова је на конференцији за новинаре у Исламабаду поздравила вољу Либијаца да изграде ново демократско друштво. Она је напоменула да ће САД остати ангажована и да ће бити уз њих на том […]

петак, 21 октобра, 2011 / 13:35

Амерички државни секретар Хилари Клинтон оцијенила је да вијест о смрти свргнутог либијског лидера Моамера Гадафија представља почетак нове ере за либијски народ.

Клинтонова је на конференцији за новинаре у Исламабаду поздравила вољу Либијаца да изграде ново демократско друштво.

Она је напоменула да ће САД остати ангажована и да ће бити уз њих на том путу.

Хилари Клинтон, која се налази на челу високе америчке делегације, допутовала је синоћ у 48-часовну посјету Исламабаду.

Клинтонова је допутовала у Пакистан након састанка са авганистанским предсједником Хамидом Карзаијем у Кабулу.

Турска поздравила пад аутократског режима

Турско министарство иностраних послова честитало је на коначној побједи либијском народу, која је оличена смрћу Моамера Гадафија, који је био "болна лекција" за аутократске режиме у региону.

"Премијер Реџеп Тајип Ердоган разговарао је са предсједником либијског Националног прелазног савјета Мустафом Абделом Џалилом и изразио задовољство због коначне побједе у легитимној борби либијског народа за слободу, правду и слободу ", наводи се у саопштењу Министарства које је објављено касно синоћ.

У саопштењу се додаје да пад аутократског режима Моамера Гадафија представља болну лекцију и да је треба узети у свим њеним димензијама у контексту актуелних промјена и демократизације у региону.

УН тражи да се проведе истрага како је Гадафи убијен

Високи комесаријат УН за људска права позвао је данас да се проведе истрага о условима под којим је умро бивши либијски вођа Моамер Гадафи.

"Иако је јуче објављена информација о смрти Гадафија још нису јасне околности. Оцјењујемо да је неопходна истрага", изјавио је новинарима портпарол Високог комесаријата Руперт Колвил, коментаришући бројне видео снимке који су јуче објављивани у медијима.

Он је оцијенио да су два видео снимка на којима је приказана смрт Гадафија врло забрињавајућа.

Колвил је оцијенио да је смрћу Гадафија окончано велико осмомјесечно насиље и патње либијског народа.

"Почиње нова ера у Либији током које морају да се испуне очекивања народа, посебно у погледу људских права", додао је Колвил.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изјавио је да вијест о смрти Моамера Гадафија означава историјску транзицију у Либији и позвао присталице два табора да положе оружје.

Шездесетдеветогодишњи бивши либијски лидер јуче је ухваћен у близини родног града Сирта, 360 километара источно до Триполија, и недуго након хапшења је убијен.

Гадафи је први арапски лидер који је убијен од почетка "арапског прољећа", протеста против ауторитарних режима у Тунису, Египту, Либији, Сирији, Јемену и Бахреину.