Мислећи студенти: Спали закон правниче, пред Палатом Републике!

Неформална студентска група – Мислећи студенти – најавила је акцију "Спали закон правниче" која ће се одиграти испред Палате Републике Српске 25.10. 2011. године у подне. Како је најављено, тада ће студенти Правног факултета Универзитета у Бањој Луци симболично спалити закон који се не поштује на њиховом факултету, а све због, како кажу, срамотне одлуке […]

петак, октобар 21, 2011 / 15:26

Неформална студентска група – Мислећи студенти – најавила је акцију "Спали закон правниче" која ће се одиграти испред Палате Републике Српске 25.10. 2011. године у подне.

Како је најављено, тада ће студенти Правног факултета Универзитета у Бањој Луци симболично спалити закон који се не поштује на њиховом факултету, а све због, како кажу, срамотне одлуке да се обнова године на Правном факултету плаћа 1.500 КМ.

– Одабрали смо да закон спалимо пред институцијом предсједника РС јер предсједник проглашава закон и својим ауторитетом треба да обезбједи његово поштовање – кажу Мислећи студенти и додају да ово више није само проблем студената већ је проблем институција.

У пламену би се требали наћи Закона о универзитету и Закон о високом образовању, а студенти ће позвати декана да спали закон, "када га већ не поштује".

Они позивају све дипломиране правнике да тога дана заједно са њима, у знак солидарности, спале своје дипломе са овог факултета.

Ово је устанак за поштовање закона!

Мислећи студенти су се први пут огласили у јавности у априлу ове године када су путем медија протестовали због предавања замјеника команданта НАТО штаба Сарајево Џона Андреас Олсена о теми "Нови стратешки концепт НАТО-а", које је одржано на Правном факултету у Бањој Луци.

Они кажу да је декан на Правном факултету, Витомир Поповић усменом одлуком одредио да упис обнове године за ову школску годину буде 1.500 КМ што је ван сваког закона.

– Једноставно, овакав начин рада се не може ни коментарисати јер не постоје толико ниски тонови. Обраћали смо се и представницима факултета и универзитета и сви се слажу да то није у реду и да не може то тако, али нам нико ни не може помоћи. Ова цијена је можда одговарајућа за ванредне студенте, али такав студији ове школске огдине не постоји на нашем факултету тако да о њој не може бити говора. Спаљивањем желимо да апелујемо да макар политички ауторитети искористе своја овлашћења и обезбједе поштовање закона које су донијели. Брука је да се ово ради на праву и да ми своје професоре учимо закону и људскости. Јадно нам је образовање када су тамо људи којим је само до пара а не до науке и студената.

Око 300 студената се налази у овој ситуацији, а они сумњју да их на овај начин неко тјера на приватне факултете.0 КОМЕНТАРА

 1. kako da se zapali škola ap gdje će ovi svijet izaći evo ovako se prave problem za svoj ljud i gradovi,ja ne gledam da se to desi, a da ja rom palim, ja bih išo tamo gdje je skupštna tamo sjede zakoni za sve i nema problem da se uona fontana naprjed stavi zakoni da se pale i zovu se ovi narodnji preedstavnic da poštuj zakone, s kojim je najveći zakonski organ ove republke srbske, a ne sa škole da se kreće u proljeće, od srca vam kazivam iz romku zajednicu

 2. koji crni studenti?kradu se milioni, upropastavaju se moja i njihova buducnost(malo vise njihova nego moja)nestaje citav narod a oni se bune zbog 1500km?sto bi reko onaj svabo kad su hapsili komuniste nisam se bunio nisam komunista, kad su hapsili cigane nisam se bunio nisam cigo, kad su hapsili jevreje nisam se bunio nisam jevrej, kad su dosli po mene nije se imo ko buniti.sto se mene tice podrzacu ih koliko i zasluzuju-od mene ni moralna podrska.samo jos ona narodna student prava-dupe glava.ovo su supci a ne studenti.

 3. Прво, ова организација је кукавичка, не зна се ни ко, ни шта, ни како.
  Друго, информације су нетачне, 1500км је само за оне који други пут обнављају годину, дакле трећи пут иду у исту годину студија. Ко је студент зна да је обнова јефтинија од редовне школарине, па нема смисла да се студенти који за двије године не успију дати 6 испита ( услов ( што му математички дође 3 испита по години, односно 6 испита за 8-10 испитних рокова ) ) награђују нижим школаринама, већ школарином као и ванредни студенти, да се опамете и почну да уче, или се пребаце на ванредне студије да не заузимају мјеста онима који би учили.
  Треће, најбоље да ће људи који су завршили овај факултет спаљивати дипломе са вама, та идеја ме баш насмијала :).

 4. Ментор, 21.10.2011. 19:12:08

  СРАМ ТЕ БИЛО!

  Подршка овим људима. Спаљиваћемо заједно. Ова срамна одлука се примјењује једино на Правном факултету, мимо свих законских оквира… зарађује се на студентима, прије тога се систематски свим средствима онемогућавају да заврше факултет на вријеме!

 5. Вито је Додикова ДИКТАТОРСКА школа … Ова одлука није лоша, само нема право сам да доноси овакве одлуке, студенти имају пуне двије године да положе 6/8 испита, ако желе и трећи пут у исту годину онда је ок да плаћају нешто већу школарину, само опет све преко 1000 КМ је превише …

 6. @Перо Милић НДС

  Е Перо па ти из крајности у крајност.Прво се сликао у одијелу ко Ал Паћино,па ти ја скренуо пажњу да то не приличи једном пиониру политичару пониклом из радничке класе а ти онда у другу крајност, ко фудбалер.Такав је аутфит имао само Васил Тупурковски.
  Послушај ме синак.Крсто је мој пионир а ти његов што дедукцијом и апстраховањем доводи до премисе да си ти и мој пионир.Како сам се Пере Ђокице пионира одрекао преко огласа у Плејбоју,ти си ми једини Перо за велике акције.Гледао си на филмовима како то раде Тихи и Прле.И Милка Цанић.Ја планирам да устанем из леденог гроба и поново преузмем власт.Тебе бих именовао за допредсједника Младе Владе.Само обуци нешто између.

 7. За мог вакта је било бесплатно школовање.Јој мајку ти империјалистичку,како ме прођу жмарци кад ова Дражина пионирка контрашица одбруси другу Вити који зна како треба с народом.Потребна је чврста рука.

 8. @Перо Милић НДС
  Ја причам у име партије.Питај Крста ко сам ја ако се не сјећаш.Гдје ти је нестала фотка?

  @apstrakcija
  Јес мало завидим што сте живи,ал не намећем се ја назор ником.Сами ћете тражити да устанем и заведем ред.Само сам жели да дам инпут пиониру.

 9. Г. Милићу, да ли је истина да сте ви завршили ПРОМЕТЕЈ приватну високошколску установу? Ако јесте, да ли мислите да је мало лицемјерно да пишете овакве ствари, лицитирате бројем испита и причом ко је шта у стању, а шта није, шта се може, а шта не?

  Онај ко не познаје ситуацију на ПФ БЛ не треба ни да је коментарише. За сваког од ових људи који студирају по старом програму на ПФ БЛ могу да ставим руку у ватру, за сваког појединачно, не морам чак ни да га познајем.

  Драге колеге, истрајте у борби за своја права, борите се против диктатуре којој једном мора да дође крај, самовоље појединаца, одавно нарушеног односа професор – студент који треба да се заснива на МЕЂУСОБНОМ ПОШТОВАЊУ, а не на страховлади.

  Ако неко не може да помогне, не треба ни да одмаже, поготово не да се радује туђој несрећи и велича нечију самовољу! Никада не знате шта сутра може да се деси Вама лично или вашој дјеци!

  http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/65141/cir/Zvacemo-inspekciju-ako-dekan-ne-ponisti-odluku.html

  Драж, не обраћај пажњу на провокатора!

 10. auuuu ja mislio oni protesvtvuju zbog oslobadjanja ubica raznih, ponistenja presuda privrednim kriminalcima..a oni kukaju zbog paraaaa. Oce ljudi sto prije u ovaj pljackaski sistem. DA se igraju malo kapitalizma po cijeni komunizma.
  Dzabe vam skola, kad dolazite u ovakvo okruzenje gdje se sverceri, ubice i prevaranti setkaju. Kukajte zbog toga, mani se skolarine.

 11. @anja: siguran sam da je situacija na Pravnom daleko od idealne. Zasto studenti ne protestuju protiv toga? Tako nesto bi sigurno dobilo podrsku od mene.

  Ali nakon sto neko dva puta obnovi (istu) godinu, zasto bi poreski obveznici trebalo da nastave placati njihovo skolovanje? U nekim zemljama dvostruko obnavljanje godine znaci da nikad vise ne mozes upisati fakultet iz te oblasti, na bilo kojem univerzitetu u zemlji.

 12. nepisMAN, 22.10.2011. 12:41:55

  „U nekim zemljama dvostruko obnavljanje godine znaci da nikad vise ne mozes upisati fakultet iz te oblasti, na bilo kojem univerzitetu u zemlji.“

  Исправно Ви размишљате, али ово је земља мимо било каквих нормалних стандарда. То што се дешава код нас не вјерујем да има игдје у свијету. Скоро сам од једног момка који студира право чуо да је до преимјене „Болоње“ просјек студирања био 8 година, иако факултет траје 4 године. Ранијих година, када су професори радили паралелно и на државном и на приватном, било је случајева да се намјерно обарају студенти на државном, како би прешли на приватни. Не знам како је сада. Али знам да на бањолучком универзитету постоји нешто што бих ја назвао рекетирање студената. Направе се тзв. „уска грла“ на појединим катедрама са пролазношћу мањом од 7%. Ако знамо да су у тих 7% и дјеца „угледних грађана“ која морају проћи по аутоматизму, оправдана је сумња да је циљ да се студенти приморају или да плате испит или да пређу на приватни факултет, гдје школарина за годину дана кошта колико и један испит на државном.
  На Медицинском факултету је некад постојало таквих 6-7 „уских грла“. Ја сам једном био међу 4 од 100 који су положили писмени на једном испиту, али је само једна дјевојка прошла на усменом. Касније су ми рекли да је на једном испиту изашло 80 људи и да нико није успио положити писмени дио испита. Медицински факултет уписују најбољи ђаци из Гимназије и Медицинске школе. Ако нико од 80 таквих људи није способан да положи писмени дио испита, јасно је гдје је проблем. Или неко жели рећи да су та дјеца ретардирана.
  С друге стране, сваки испит без проблема полаже доказано интелектуално ретардиран студент из Београда, којем је проф. психијатрије, др Марија Бургић-Радмановић у 26.години психо-тестом утврдила да је на интелектуалном нивоу 13-годишњака. Човјек је све исполагао без проблема, све док није дошао на испит код министра Шкрбића, који му је одузео индекс и обећао да ће се лично ангажовати да утврди како је исполагао све испите са прве 4 године. Зна се у студентским круговима колико кошта који испит. Проф. Живановић је давно причао о томе. Скоро сам чуо од једне пријатељице да је њена цимерка платила један испит чак 7000 КМ. Неки студенти су ми некад причали да им је исплативије платити 3000 КМ за испит него плаћати стан и храну у БЛ годину и више, колико им треба да регуларно положе испит на катедрама (тзв. „уска грла“). Данас се ситуација нешто мијења, али „Болоња“ нам доноси форму без садржаја. До папира се лакше стиже, али крхко је знање.

  То што појединци раде дјеци на нашем државном универзитету ја називам у хашком стилу УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ.
  Ја се шалим с Ањом често, па и овај пут. Али озбиљно је разумијем и дајем јој подршку и могу потписати све што пише по овом питању. Зато кажем ПРАВДА ЗА АЊУ. 😉

 13. Aли добро је написао Злизо: Студенти права су први требали дићи глас против насиља над правом у случајевима Гарић, МЕ,… Вјероватно је циљ ускочити у систем, доћи до добрих зарада, а не стварање бољег и праведнијег друштва.
  Имате ли Ви етику на правном факултету?

 14. anja banja luka, 22.10.2011. 00:38:56 [16985]

  Да на Прометеју сам …
  Али одлично познајем ситуацију на ПФ и добро знам да би ова одлука била сасвим ок да поједини професори на ПФ нису себи дали превише права, на првом мјесту мислим на професора Мојевића који по 10 пута обара студенте а да су при том врло добро спремили његов предмет, све под изговором како се види да они то уче али да још није довољно добро да би се положило, због оваквих као што је он ова одлука нема смисла али да професори себи нису дали превише права ова одлука би била ок … рјешење за овај проблем треба тражити код министра, мисим да се оваква одлука смије донијети само на нивоу Универзитета а не појединачно … Истрајте и пуно среће да вратите све на своје …:)

 15. anja banja luka,
  Ма коме се онемогућава завршавање факултета на вријеме? Немој, молим те, причати небулозе, толики моји пријатељи на вријеме завршили, поштено, без везе и познанстава, немој њих и њихове дипломе да деградираш због нерадника! Не кажем да је лагано завршити на вријеме, и не треба да буде, али може се, итекако може! Тих бетерских кукања ми је преко главе…

 16. Момци, организатори протеста самоспаљивања! Да ви и ја речем коју, а биће од користи. Ако и не буде, неће да шкоди…B-)

  НЕМОЈТЕ НИ ЗА ЖИВУ ГЛАВУ ДА ПАЛИТЕ ЖИВАКЕ!!! Предлажем да исте фотокопирате, па да поспаљујете копије!:D
  За сваки случај…

 17. viđu ovog biserka, aj Beograd je neupitan, ali đe nađe novi sad jeboteeee, pa tamo ti je najjevtinija diploma u bivšoj državi, ako u isto vreme između novog sada i zrenjanina otvorite cvaj prozora u autu, upadne diploma,tako mi veli čedo vuković iz kneževskog skendera, koji je već u 50 godini završio taj teški novi sad univerzalni vakultet

 18. apstrakcija

  Na privatnom fakultetima gdje god se nalazili isti je kriterijum (tri puta lakši od državnih fakulteta)i zato nije teško završiti privatni fakultet i u Banja Luci i u N.Sadu i u Beogradu. Ovdje se vodila rasprava o tome da na državnim fakultetima ima poteškoća sa pojedinim predmetima ,tačnije profesorima. A to što ti nisi skapirao o čemu se ovdje raspravlja tvoj je problem.Jebe te inteligencija bato.

 19. optimus
  Не кажем да НС није лакши од нашег, или БГ организованији, али колике су тамо школарине и колико студената је тамо на једног професора ( више професора, више студената)? Да не буде забуне, мислим да би требало повећати број професора, али то не иде преко ноћи, немамо ми још услова за то. Но и поред тога, који то предмет на праву се не може положити знањем? Заиста ме занима.

 20. Ментор, 22.10.2011. 15:04:19

  Врло је могуће да постоји група појединаца, али они су изузетак који потврђује правило и чињеницу да је просјек студирања на Правном факултету у Бањалуци, ПО СТАРОМ ПРОГРАМУ, 7 до 8 година. То је чињеница коју нико не може да негира. Зашто је то тако… свако може да извуче закључак, ја кажем да нису криви само студенти. Mоже да се положи сваки испит знањем, али је потребно вријеме и излазак на испит ВИШЕ ПУТА што се отворено каже студенту и гдје се губи вријеме.

  Моја реакција је била на твоје РАДОВАЊЕ и СМИЈЕХ туђој несрећи што је, моје лично мишљење, НЕЉУДСКИ ПОТЕЗ, али имаш право на њега. Као што имаш право да подржаваш одлуку коју је неко донио, незаконисто, једини, сам, на оба јавна универзитета у РС, 8 ДАНА прије рока за упис.

  Перо, проф. Мојовић је, мени и већини људи које знам, сјајан професор, одличан предавач, неко ко заиста поштује студента и лично мислим, али можда сам субјективна, да није могуће да се дешавају овакве ствари и да он враћа студенте без разлога. Људи не знају да уче и мислим да је то, у овом конкретном случају, највећи проблем.

  У овој ситуацији највећи проблем имају људи који нису ништа криви и који обнављају апсолвентски стаж. Њима је, не њиховом кривицом,одлуком Универзитета, тада омогућено да упишу 4. годину, иако нису имали чисту ни другу. Дакле, остало им је 3 испита из друге, по осам из треће и четврте, укупно 19 и то не може, никако, да се ријеши без обнове. Није у реду да они сносе одговорност, па и финансијски, за то што им је неко други нешто омогућио.

  Дражен је рекао суштину и одговор на констатацију коментатора са ником „nepisMAN“. Ово нису нормални услови и не можемо да се упоређујемо са неким другим земљама. Тамо никако не би могло да се деси да проценат пролазности код истог професора на приватном факултету буде готово 100 %, на јавном, подвлачим код истог професора, испод 10 % и да се нико не окрене због тога.

  Болоња је сада увела неке стандарде, да поједноставим, ОБАВЕЗУ професора да пролазност буде у одређеном проценту. Раније се дешавало да преко 150 људи изађе на писимени дио испита и да га положи мање од 10.

  Болоња је са друге стране довела до тога да већина данас завршава на вријеме, испоштује се форма, без суштине и само буквално „штанцамо“ дипломе које не значе ништа.

  Међутим, то није тема ове дискусије. Студенти треба да буду равноправни и да оно што важи за једне, важи и за друге, а не да једни плаћају школарину овако, други онако… Мислим да се и овде показало оно наше познато одсуство солидарности јер нисам чула да је било ко од студената са других факултета стао у одбрану колега. Све се своди на причу да је твој проблем само твој проблем и да мене не занима док ми се не деси исто, али онда обично буде касно.

  Будимо оптимистични! Ипак се надам да је декан Поповић разуман човјек и да ће да схвати суштину проблема.

  Што се тиче потребе да студенти права реагују на пресуде… мислим да то не би требало да се дешава. То је преширока тема и људи обично формирају мишљење на основу медијских извјештаја. Лаику и некоме ко ипак познаје суштину проблема ове ствари изгледају другачије. Ту не постоји одговорност само судија, тужилаца… већ је проблем у комплетном систему. Наш правни систем у цјелини, па и кривични поступак је комбинација, нешто се преузело са једне, нешто са друге стране, добили смо прилично конфузну ситуацију која производи већину проблема. Имамо ВСТС по којем нпр. тужиоци и адвокати именују и постављају судије што је… шта рећи… стравично! Стручна јавност треба да реагује на ово, а не студенти. Мени лично смета, раније ми је сметала, прилична апатија студената ПФ БЛ… и морам да признам да сам увијек завидјела студентима Правног у Београду. Они су много више укључени у различите ствари, организују се дебате на различите друштвене теме, без коментарисања ових пресуда, али… било би добро да се нешто слично дешава и код нас. Ето, позив и Студентском савезу ПФ да се позабави овим!

 21. Поштоване младе колеге, подржавам вашу борбу, за смањење цијена уписа на Факултету. Међутим, мислим да ви већу борбу морате водити у циљу признавања „државног Правног факултета“. На вашу жалост, имаћете грдних проблема, кад завршите, јер имате „жестоку“ конкуренцију у дипломцима Апериона, Синергије, Павловића и сл.
  Зашто, борба. Зато што у Федерацији БиХ, нико у државној управи се не може запослити ако није завршио „државни“ правни факултет. У РС је супротно.
  Е сад код плаћања, и ја се сјећам да сам крајем осамдесетих за преношење два испита у апс.року, који је тада био само да јануара, морао уплатити око 400 тадашњих ДМ. Тада се није могло преносити испит, ако ниси све положио, понављао би годину.

 22. Ања,

  сјећаш ли се кад сам писао овдје да је тај ПФ легло криминала, да на том факултету у року завршавају само дјеца професора и њихових колега? Нисам то без разлога писао, сјећам се док сам студирао да је код Браце Ковачевића испит кошато 600 марака (буквално уплатиш у Хард рок кафеу они ти дају признаницу и са њом идеш на испит), она покојна Раковићка наплаћивала је 1000марака, Бабић је био најповољнији тако што је за сношку – двије атрактивним студенткињама уписивао оцијене.

  Задржаћу се код Сњежане Савић прослављени академик РС, позната по преписивању туђе књиге Увода у право(Кошутић, Лукић – ајде куд је преписа него што она истрга реченице код преписивања и добијеш нешто што је тотално несувисло), код ње ако ако ипремјешташ редослијед речи у реченици тј. не интерпретираш онако како је она написала, она се не сналази, почиње правити гримасе и наравно обори те. Данас је она прешла у Матицу српску (иако је декларисани југоносталгичар), на њено мјесто дошао је онај њен асистент полуидиот (човјек који долази на предавање а при том не зна код кога има предавање (успут он није знао ни добар дан казати, већ извади папир и каже потписујте се! Рекох му то смо прошле године слушали, да је погријешио, он окрену се и без ријечи оде. Данас том идиоту син Сњежане Савић је асистент, да не буде превише очигледно.

  Вито Поповић, њега сам увијек дожиљавао као коњушара, који кад уђе у шталу пљесне кобилу по гузици и каже: „О Беба!“
  прије пар мјесеци сам био (случајно) на том факултету и на портирници тржио информације, фрапирао сам се кад сам видио да жена биљежи кад који професор дође и кад оде!!!!!!! Ејјјјјј човјече!!!!

  Осуђивала си ме овдје кад сам рекао да легло криминала и срамота судства почива управо на том ПФ, и да их треба излемати моткама све од реда и СУДИЈЕ и ТУЖИОЦЕ и ПРОФЕСОРЕ, јер само тако нам се неће догодити у будућности Гарић, Медицинска електроника, и она што је осуђена за двоструко убиство на казну закона 3.5 године!

 23. Optimus, nisam ti ja bato, a tebi inteligencija sjedi u brzini ne u dubini. Kada sam govorio o Novom Sadu i njiovom univerzitetu i kada sam dao onaj primjer nisam mislio na privatne fakultete, već na državni sa svojim odsjecima u futogu, zrenjaninu i ostalim zapizdinama u toj pokrajini. Kada bih ti ja mališane pokazo ko je sve tamo u zadnjih 15 godina postao profesor a ne samo dipl.ing malo bi se ti počešo po glavi i reko ko mene uči, pa đeca banjalučka od ugledijeh radnika tamo svršavaju recmo kalenić pa sin od direktora pozoršta novakvćća sve su tito već mastermagistri

 24. Ево сад, информација из прве руке:
  ова одлука није имала везе са деканом Поповићем, него је донијета у ректорату, на нивоу универзитета, што је врло лако закључити јер се средства уплаћују на рачун универзитета, и тим средствима ПФБЛ не може никако располагати. Дакле нема апсолутно никакве везе са факултетом!!! То што су медији направили причу о томе, а којекакви гласноговорници студената подигли буну и повели неинформисане студенте је нека друга прича о којој би се могло причати. Чисто да не остане неразјашњено.

 25. Средства се од ове године уплаћују на рачун факултета. Ректорат НИЈЕ ИМАО никакве везе са овим. Доказ томе је да је одлука донесена САМО на Правном факултету. Медији немају никакве везе са причом! Студенте није нико повео… него им је речено у Студентској служби ПФ БЛ да морају да плате 1500 КМ, нико их није ни организовао нити инструментализовао.

 26. Не, дефинитивно немаш право. Провјери број рачуна на који се уплаћују паре!!! То није рачун ПФБЛ-а, него Универзитета. То барем није тешко провјерити. Право НЕМА свој рачун, уопште. И ПФБЛ је једини који је примјењивао одлуку, јер нема смисла да Право не поштује одлуке.
  ПФБЛ нема могућност доношења таквих одлука јер НИЈЕ ПРАВНО ЛИЦЕ, већ је у склопу Универзитета. Толико је просто!

 27. С Т А Т У Т
  УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊОЈ ЛУЦИ
  Члан 2. став 3
  Факултети и академија у саставу Универзитета су: Академија умјетности,
  Архитектонско-грађевински факултет, Економски факултет, Електротехнички
  факултет, Машински факултет, Медицински факултет, Пољопривредни факултет,
  Правни факултет, Природно-математички факултет, Технолошки факултет, Факултет
  физичког васпитања и спорта, Филозофски факултет и Шумарски факултет
  Члан 3. став 2
  Аутономија Универзитета заснована је на:
  -утврђивању критерија за упис студената и правила студирања;
  -располагању и управљању имовином у власништву и финансијским средствима из
  својих прихода по свим основама;
  Члан 17.
  (1) Универзитет је организован на начин да интегрише више организационих јединица
  (факултете, умјетничке академије, институте, центре и друге организационе јединице
  које чине цјеловитост рада Универзитета).
  (2) Организационе јединице из става 1. овог члана немају статус правног лица и иступају у
  правном промету под називом Универзитета и под својим називом.

  укратко, шта сам слагао? ПФБЛ је у саставу Универзитета, универзитет уписује студенте и располаже средствина, ПФБЛ није правно лице и не може самостално иступати. Ко кога овдје дезинформише, питање је 😉

 28. Не треба нам Статут, покажи нам Одлуку Управног одбора Универзитета. НЕМА ЈЕ! То је суштина приче. Нема ни одлуке декана, осим усмене. Све је ово био „пробни балон“ за будуће вријеме. Ипак, позивам људе који знају о чему се ради да се јаве!

 29. anja banja luka, 23.10.2011. 01:16:09


  Дражен је рекао суштину и одговор на констатацију коментатора са ником „nepisMAN“. Ово нису нормални услови и не можемо да се упоређујемо са неким другим земљама. Тамо никако не би могло да се деси да проценат пролазности код истог професора на приватном факултету буде готово 100 %, на јавном, подвлачим код истог професора, испод 10 % и да се нико не окрене због тога.

  Evo ga dobar primjer. Ja ne znam da li je tako nesto protivzakonito, ali bi trebalo da bude. Zasto se ljudi koji se nazivaju „mislecim studentima“ ne pobune protiv toga? Jedini protesti studentskih organizacija u BL kojih se ja sjecamo odnosili su se ovijek ili na upisnu politika/broj rokova (prenijeti x ispita, jos jedan/dva/pet rokova) ili skolarine i ostale troskove (koje u pravilu NE pogadjaju one na budzetu koji u roku daju ispite). Uvijek se sjetim ovoga:

  http://www.youtube.com/watch?v=HS5saSRxowQ


  У овој ситуацији највећи проблем имају људи који нису ништа криви и који обнављају апсолвентски стаж. Њима је, не њиховом кривицом,одлуком Универзитета, тада омогућено да упишу 4. годину, иако нису имали чисту ни другу. Дакле, остало им је 3 испита из друге, по осам из треће и четврте, укупно 19 и то не може, никако, да се ријеши без обнове.

  Opet, kako je i zasto donesena odluka o bezuslovnom upisu cetvrte godine?

  http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/28729/lat/Univerzitet-udovoljio-zahtjevima-studenata.html

  Drugo, trebalo bi da je moguce da se svi ispiti iz jedne godine studija zaista i ispolazu za jednu godinu, zar ne? Ako ljudi obnavljaju apsolventski staz, to znaci da su imali dvije godine (jednu dok su slusali predmete sa 4. godine, drugu za apsolventski staz) za poloze dvije godine ispita (3. + 4. godinu). Ostaju jos tri ispita koja tu treba „ugurati“ (a ako prenose 3 ispita iz druge godine, to valjda znaci da nisu polozili NIJEDAN ispit dok su slusali 3. godinu).

  Moguce je da odluka nije legalna (ne poznajem dovoljno dobro zakon/statut). U tom slucaju je ne bi trebalo izvrsiti, ali bi trebalo poraditi na tome da se legalizuje.

 30. nepisMAN, 27.10.2011. 12:29:57

  Слажем се са Вама да захтијеви студената не треба само да се ограниче на школарине и рокове.

  Све остало сам већ написала. Не браним људе који за двије године нису могли да положе одређен број испита, АЛИ их разумијем. Погледајте шта Вам је Дражен одговорио. Услови студирања код нас нису баш најнормалнији. Напротив!

  Одлуку никако не треба легализовати за будућа времена. Самофинансирајући студенти никоме не наносе штету, осим себи, и не треба да им се ограничи нити финансијски отежава завршетак студија. Многи раде да би обезбиједили основне услове за живот, многи су засновали брак и породицу. Услови живота су данас поприлично тешки да бисмо људима постављали додатне лимите.

 31. —-
  Самофинансирајући студенти никоме не наносе штету, осим себи
  —-

  Obrazovanje bilo kojeg studenta kosta. Prvo nastavno osoblje, zatim i administracija, pa onda prostor, oprema, materijali, itd itd. Pitanje je da li cu to platiti ja (kao poreski obveznik) ili student (moguce njegovi roditelji). Za odredjen broj najboljih, koji drzava procijeni da je potreban (studenti na budzetu), placam ja. I to je OK, sa tim nemam problema. Problem je sto ispada da i za one koji drzavi nisu potrebni, opet placam ja – jer 600KM (ili koliko vec) godisnje sigurno ne pokriva troskove njegovog obrazovanja. Da parafraziram, uslovi zivota su danas poprilicno teski da bi mi neko udarao dodatne namete.

  Ali hajde, recimo da ja imam dovoljno novca da bih to i pregrmio. Drugo pitanje je kako veliki broj studenata na jeftinim fakultetima, gdje se pritom smatra sasvim normalnim da se godine obnavljaju ne jednom, vec i vise puta, da se na svaki ispit izlazi bar dvaput, utice na kvalitet znanja ljudi koji na kraju izadju sa tih fakulteta? Moj utisak je – negativno, vrlo negativno.

 32. Kakav šljam moraš biti da bi branio odluku da se školarina poveća za čitavih 1250 km.Pa jel vi uopšte možete zamisliti taj šok i nevjericu? Kako bi se vi osjećali da morate da platite takvu drastičnu razliku? Šta je to što košta toliko? Pohlepa i arogancija!To je svjesno rušenje jedinih institucija koje su garant nekom provođenju zakona u ovom propalom društvu! Javna je tajna da je na privatnim fakultetima cijena školarine tako visoka zato što uz nju ide garancija za polaganje ispita sa : nula znanjem, nula prisustvom na predavanju, nula angažovanjem. Ako si totalno retardiran,a tata ti nije to skontao,e onda možda nećeš položiti ispit na privatnom fakultetu,zato što najvjerovatnije ne možeš ni da ga pronađeš! Zbog takvih propalica,koji podržavaju takve magarce i njihove ideje imaćemo obrazovano-sposobnog kadra ko Aboridžini!

 33. @mister no: ja vec PLACAM tu razliku. Ne vidim u tome neke posebne koristi za sebe i/ili drustvo. Ne bih imao nista protiv da to pocnu placati oni koji od toga imaju koristi.

  Sta kosta toliko? Evo jedan primjer: za neke vrste vjezbi, po zakonu je predvidjeno ako se ne varam 20 studenata u jednoj grupi. Recimo da je to 20 tzv. „samofinansirajucih“ studenata. Neka je skolarina 500KM, to znaci da tih 20 studenata za godinu dana plate 10000KM. Neka slusaju 5 predmeta istovremeno. Znaci da svi oni zajedno za za godinu dana ucestvuju sa 2000KM u svim troskovima za jedan predmet. Samo plata asistenta je preko 1000KM, dakle za godinu dana samo za asistenta treba preko 12000; to je razlika od 10000KM koju neko treba pokriti.

  Sto se privatnih fakulteta kod nas tice, slazem se da su samo fabrike diploma, i da bi trebalo nesto pod hitno poduzeti da se to pitanje rijesi. Ali ne vidim vezu sa mojim komentarom.

 34. nepisMAN, 27.10.2011. 19:35:59 [17433]

  „ja vec PLACAM tu razliku.“

  Ти и твоје паре, јадни смо ми кад смо спали на људски шљам који ни својим ПИСМОМ не пише, већ неку ћелаву гајевицу!Покупи своје паре и носи тамо гдје је влада сурови капитализам. Обрадоваће ти се и пожељети добродошлицу! Школство треба да је БЕСПЛАТНО и ДОСТУПНО СВИМА!

  Сељачино!

 35. Ја бих да завршимо са овом темом јер више нема смисла! Данас је и декан објаснио неке ствари, очигледно је дошло до неспоразума…. Sве се завршило у обостраном интересу.

  nepisMAN, морам да признам да сам и ја непријатно изненађена Вашим ставом. Овим што сте написали заправо провејава став да неко студира бесплатно, а то није истина. ОБНОВА ГОДИНЕ СЕ ПЛАЋА, као и обнова апсолвентског стажа. Ништа није бесплатно и нико, никоме, није ништа поклонио. Цијене морају да буду у складу са условима живота, и јесу. Свако повећање цијене које је у нескладу са условима живота је проблематично и не смије да се дешава.

  Толико је аномалија у друштву, криминала, корупције, непотизма… толико људи прима огромне плате, а заправо само долази на посао и не ради ништа, а ви бисте да се кола сломе на студентима.

  Заиста се увијек непријатно изненадим када видим колико људи имају потребу да кажњавају друге људе.

  Дакле, они су платили трошкове и будите убијеђени да вас као пореског обвезника не оштећују на било који начин!

  Студенти, прихватите се књиге. Професори, поштујте студента, будите им од помоћи када год је затребају!

  Доста о овоме више!

 36. nepisMAN, 27.10.2011. 19:35:59 [
  „Samo plata asistenta je preko 1000KM, dakle za godinu dana samo za asistenta treba preko 12000; to je razlika od 10000KM koju neko treba pokriti.“ NEKO?? Druže,pa šta ti misliš dokle će to funkcionisati tako? A da se malo razmisli o kresanju plata? Od svih otimačina i nameta ove države sad nam smetaju studenti? Na njima treba da se slome kola?Jel treba možda da podržavamo izgradnje vjerskih objekata,da ulažemo u popove,da se vratimo u srednji vijek?? Ili nam je bolje da studentima koji nam garantuju neki kvalitetan kadar olakšamo studiranje? Ima veze,ima!Osim ako smo toliko sebični pa je ne vidimo.

 37. Да би се боље схватила ситуација на државним факултетима препоручио бих Вам да прочитате текст проф. Момира Ћелића, посвећен недавно преминулом проф. Ратку Краварушићу, гдје описује како пролази онај ко држи до морала и одбија да пропушта неког само зато што је син неког „главоње“ или „донатора“ факултета, какву голготу пролази онај ко одбије да учествује у „УДРУЖЕНОМ ЗЛОЧИНАЧКОМ ПОДУХВАТУ“, због којег и јесмо зацементирани на дну, и због којег се нећемо ни извући.

  http://www.frontal.ba/cyrl/?page=13&kat=9&vijest=56244

  Како се легализује непотизам и корупција на државним факултетима?

  Принцип је следећи. Професор је сам на катедри, односно „катедра – то сам ја“, мада не мора бити правило. Најскупље плаћен испит према оном „рекла-казала“ је на катедри гдје су испитивачи више од три професора.
  Онда тај „КАТЕДРА – ТО САМ ЈА“ чини услуге тзв. угледним грађанима овог града, уписујући бјанко оцјене њиховој дјеци, па чак и да их не виде. Такве услуге се чине моћним политичарима, судијама, тужиоцима, адвокатима, директорима, јаким тајкунима, и тиме се осигурава ИМУНИТЕТ ОД ПРОГОНА. Како ће неки судија осудити профа за криминал и корупцију, кад је и сам учествовао у корупцији!? И онда је вријеме да ОТПОЧМА ШИИИИИИИИИИЗ. Летвица се диже на ниво скоро свјетског рекорда, тако да је потребно знати колико и професор да би се положило испит. Пролазност је 0-10%, а ако знамо да су међу тих 0-10% управо дјеца угледних грађана, закључићемо да је готово немогуће положити испит искључиво знањем, бар у неком разумном року, краћем од пола године. Ипак, и они имају душу па пропусте студенте након 5-17 излазака (17 излазака на испит је рекорд за који сам ја чуо).

  Студентима који плаћају смјештај у БЛ је лакше искеширати 1000-3000 КМ за испит, него плаћати смјештај годину до двије колико им је потребно да добију пролаз. Зато пристају да буду дио корупције. Како се повећава потражња за куповином испита, тако расте и цијена.
  Професор „катедра – то сам ја“ без икаквог страха од казнених санкција скоро па јавно продаје испите, добро њему, добро студентима који купују. Доњи су само студенти који поштено уче или они који би купили, али немају новац. Знам да су неки дизали и кредите. Све је јавно све се зна, али нико није никад санкционисан.
  Студентски парламент је радио неку акцију против корупције на Универзитету, али како се могло и претпоставити „дрмала се гора, родио се миш“. Врана врани очи не вади.

  ОВА ПРИЧА СЕ ОДНОСИ НА МАЊИНУ ПРОФЕСОРА КОЈИ СУ НА УНИВЕРЗИТЕТУ НАПРАВИЛИ БИЗНИС. јЕДНАК БРОЈ ЈЕ И ОНИХ ПОШТЕНИХ ЉУДИ, ПОПУТ ПРОФ. ћЕЛИЋА КОЈИ НИКАД НЕ ПРИХВАТАЈУ ДА ПОСТАНУ ДИО „УДРУЖЕНОГ ЗЛОЧИНАЧКОГ ПОДУХВАТА“. Оних 50-80% који су у средини су конформисти и они се прилагођавају ситуацији. Када им с врха дође депеша да дијете „угледног грађанина“ мора проћи, они ће га и пустити. Све ће гледати својим очима и никад с енеће побунити против одсуства здравог разума или морала, али неће узимати ни новац.
  Стање на државним универзитетима се уоште не разликује од других области у друштву. Зато је тешко очекивати да ће некад бити боље. Просто, великој већини одговара овакав систем.

 38. Што се тиче Краварушића нису ствари ту чисте. Није нормално кад неко обара студента 7 пута. Моја комшиница се на 5 години медицине ОБЈЕСИЛА јер је пала 6-7 пут! Нико од наставног кадра не одговара за твоје знање и твој рад! Ако зајебеш бићеш кривично гоњен.

  А опет са друге стране, мора постојати МИНИМУМ знања за 6, поента је да професор нађе ЗНАЊЕ, незнање ће увијек НАЋИ! Казнити дијете је најлакше, исјећи га, глумити величину па то раде само МАЛОУМНИ људи! Тражио 6 да му упише, па упиши јеботе неће стати живот за једну пишљиву шестицу. Немојте ме погрешно разумјети, не одобравам то што се издешавало са Краварушићем, далеко од тога. То је чисто иживљавање! Мислим зашто није тај моћник преписао сина на сарајевски универитет, тамо положио математику па вратио га поново овамо? Могло се то одрадити мало софитицираније, нпр. да Краварушића повуку из наставе и додијеле му да се бави научно-истраживачким радом, овако сви су изгубили, и сви смо поторили!

 39. buddha, 27.10.2011. 20:22:37

  „Школство треба да је БЕСПЛАТНО и ДОСТУПНО СВИМА“!

  To je oно за шта се треба борити. Највећи ресурс једног друштва су људи са знањем. Треба смањити обим оног што треба учити, растеретити неких детаља, али инсистирати да се зна суштина.

  nepisMAN, 27.10.2011. 19:35:59

  „Evo jedan primjer: za neke vrste vjezbi, po zakonu je predvidjeno ako se ne varam 20 studenata u jednoj grupi. Recimo da je to 20 tzv. „samofinansirajucih“ studenata. Neka je skolarina 500KM, to znaci da tih 20 studenata za godinu dana plate 10000KM. Neka slusaju 5 predmeta istovremeno. Znaci da svi oni zajedno za za godinu dana ucestvuju sa 2000KM u svim troskovima za jedan predmet. Samo plata asistenta je preko 1000KM, dakle za godinu dana samo za asistenta treba preko 12000; to je razlika od 10000KM koju neko treba pokriti.“

  Није Вам добра рачуница. На Медицинском факултету је 200 људи на општем смјеру слушало предмете са једним професором и једним асистентом, а школарине су биле и 850 КМ за самофинансирајуће. Школарину плаћају и они који обнављају, а уопште се не појављују осим када полажу испите. Тако да је приход по години неких 200 000 – 250 000 КМ био, а на првој години нпр. укупно 10-15 професора и асистената. Логично је да држава суфинансира образовање.

  А ПРОБЛЕМ ВЕЛИКОГ БРОЈА ИЗЛАЗАКА НА ИСПИТ НИКО НИЈЕ ХТИО РЕАЛНО ДА САГЛЕДА. Када бих ја био професор и видио да неко из два пута не може да положи мој испит, ја бих га позвао на разговор да всагледам у чему је проблем. То би било ЉУДСКИ И НОРМАЛНО. Можда професор има високе ритерије, можда је студент неспособан да достигне тај ниво знања, можда има неких приватних проблема (сиромаштво, болест родитеља, студира уз рад). Професор и студент би требали заједно радити на томе да студент савлада градиво.

  Мени покојни проф. Калушевић у јунском року није могао наћи незнање, па ми је рекао: „Видим ја да си ти то научио, али хајде још понављај преко љета, па ћеш положити у септембру.“
  У септембру ми је поставио потпуно идентична питања (осим задњег) и дао ми 6, иако сам знао за 10, а 10 сам имао и из практичног дијела испита. Шестица уопште нисам добијао из значајних испита, само још из социологије и енглеског језика. Дакле, различити монструми су се иживљавали над дјецом на бањолучком универзитету. Доживио сам још на двије-три катедре непријатности и неправду другог карактера. Ја бих таквим монструмима забранио да приђу дјеци. Па Душан Вујошевић је полуписменим спортистима рецитовао поезији, да од лопата направи људе, а неки професори немају ништа педагосшко у свом раду, већ понижавају студенте, користе позицију моћи, и истресају своје фрустрације.

  Морам рећи да сам имао и неке дивне људе као асистенте, нпр. др Симо Билбија на Хирургији, скоро као отац својој дјеци нам је несебично преносио своје знање, проф. Александар Лазаревић је диван човјек, асистент на интерној пулмолог Младен Дуроњић такође диван, и још неки.

 40. anja banja luka, 27.10.2011. 20:24:17
  ,,Ја бих да завршимо са овом темом јер више нема смисла! Данас је и декан објаснио неке ствари, очигледно је дошло до неспоразума“

  Дезинформисах ли ја кога јуче? B-) Како је лако да се не мисли главом, него слијепо вјерује анонимним самопрокламованим вођама студената и медијским лешинарима…

 41. Skolstvo nije i ne moze da bude besplatno, osim ako nastavnici ne odluce da rade dzabe, i ako se nastava ne odrzava na livadi. Troskovi postoji, i mogu ih pokriti ili ucenici/studenti (odnosno roditelji), ili drzava. Kod nas nazalost uvijek postoji taj mentalitet da je drzava „neko drugi“, „mi“ protiv „njih“. Ako ikad shvatimo da smo drzava mi, i da, kad uzimamo od drzave, od sebe uzimamo, bice nam mnogo bolje. Pri tom svaki poreski obveznik, pa tako valjda i ja, ima pravo da iskaze stav o tome sta zeli ili ne zeli da se finansira njegovim novcima.

  @drazen78bl: U potpunosti se slazem da drzava treba da sufinansiranje obrazovanje, i to i radi. Osnovno i srednje obrazovanje je gotovo u potpunosti pokriveno od strane drzave, a visoko za jedan broj studenata (mislim za oko 1000 brucosa u BL?). Ja nisam ekonomski strucnjak, da bih mogao reci da li je to dovoljan broj za potrebe drustva, doduse za ovaj broj nezaposlenih je vjerovatno i previse (ne kazem da bi trenutna situacija trebalo da bude parametar). Ali nisam za to da se finansira obrazovanje ljudima koji za 2 godine ne mogu ispolagati ispite iz jedne godine. Ako postoje objektivni problemi (tvoji primjeri o „kartelima“ – ne ljutis se nadam se na „ti“), treba traziti da se oni rijese. Takve proteste bih srdacno podrzao, ali ne i placanje troskova obnavljaca do u besvijest. Trebalo bi valjda lijeciti bolest, a ne simptome?

  Sto se racunice tice, ne znam kada je to bilo, ali ako je vas bilo 200 studenata u jednoj grupi, na vjezbama (predavanja jos i razumijem), na MEDICINI, to je malo zastrasujuce? Koliko sam ja upoznat (neka me neko ispravi ako grijesim), sada je norma oko 20 studenata po grupi (za laboratorijske vjezbe), sto je po meni mnogo prihvatljivije. Plus nisam siguran ni da tvoja racunica stima, ispade da je po tvom „najcrnjem“ scenariju bilo 235 ljudi na godini koji su svi placali po 850KM.

  —–
  @mister no: A da se malo razmisli o kresanju plata?

  Mislis li da je 1000 (ili koliko vec) KM mjesecno previse za nekoga ko bi barem trebalo da predstavlja la creme de la creme drustva? Mislim da nam je obrazovni sistem dovoljno los, da nema potrebe da dalje rastjerujemo kvalitetne ljude dodatnim snizenjem plata.

  —–
  @anja banja luka: svjestan sam da se obnova placa, samo smatram da trenutna cijena ne pokriva ukupne troskove studiranja. To sto u drustvu postoje anomalije, nepotizam, korupcija znaci da treba da nemam stav ni o cemu? Tako necemo nigdje.

  —–
  Bijah besposlen veceras, pa pogledah budzet RS za 2011. Budzet Univerziteta u BL je 30 miliona KM. Nece biti da se sve to pokriva samo od „samofinansiranja“.

 42. nepisMAN, 28.10.2011. 00:11:53

  Није 200 студената у једној групи било, већ 200 студената на једног асистента (нпр. физика, хемија, биохемија, биологија,…, а групе су биле по 15-20 и свака је имала свој термин.

  „Plus nisam siguran ni da tvoja racunica stima, ispade da je po tvom „najcrnjem“ scenariju bilo 235 ljudi na godini koji su svi placali po 850KM.“

  850 КМ су плаћали они што су самофинансирајући, а њих је било 120/200, али су плаћали школарину и они који су обнављали и то 850/3+40+40 КМ (трећину цијене самофинансирајућих и по 40 КМ по семестру).

  Кад би здрав био образовни систем, када би једини параметар било знање, када се идиоти(појединци) залутали у просвјету не би могли иживљавати над студентима, свакако да би обнова исте године два пута била резултат нерада или неспособности студента. Овако, ствар је мало комплексна.

 43. Ментор, 27.10.2011. 22:44:57

  Ко је вјеровао медијима и самопрокламованим вођама? ЉУДИ У СТУДЕНТСКОЈ СЛУЖБИ СУ СТУДЕНТИМА РЕКЛИ ДА ОВО КОШТА 1500 МАРАКА И НИСУ ДОЗВОЛИЛИ УПИС ДОК СЕ ОВО ПИТАЊЕ НИЈЕ РИЈЕШИЛО У ПОНЕДЕЉАК ПОСЛИЈЕ ПОДНЕ. Према томе, проблем је постојао и НИЈЕ потекао од студената, нису људи сами измислили проблем, упис им се није дозволио, тражило се 1500 марака и речено им је да је то одлука декана… Невјероватно колико су људи у стању да се баве изокретањем чињеница.

  Драж, свака част. Ово је тачно оно што се дешава!

Оставите одговор