Кишињев: Демонстранти заузели парламент

Током протеста у Кишњеву 15 људи је повријеђено, од којих су девет полицајаца, након што су демонстранти упали у зграду парламента Молдавије, јавили су локални медији. Свим повријеђеним указана је прва помоћ и утврђено је да нико није задобио теже повреде. Медији наводе да је међу повријеђенима било и неколико посланика. Претходно је саопштено да […]

четвртак, 21 јануара, 2016 / 08:47

Током протеста у Кишњеву 15 људи је повријеђено, од којих су девет полицајаца, након што су демонстранти упали у зграду парламента Молдавије, јавили су локални медији.

Свим повријеђеним указана је прва помоћ и утврђено је да нико није задобио теже повреде.

Медији наводе да је међу повријеђенима било и неколико посланика.

Претходно је саопштено да је 1.000 полицајаца опколило зграду парламента, чекајући да демонстранти напусте скупштинску салу.

И лидери опозиционих партија у Молдавији позвали су демонстранте да напусте салу парламента и врате се на главни трг како би наставили мирне протесте, захтијевајући пријевремене изборе.

"Ми нисмо разбојници, не желимо немире. Желимо пријевремене изборе и то ћемо добити мирним путем. Ни у ком случају се не смијемо тући са полицијом. Не треба улазити у државне институције. Изађите сви на трг", позвао је лидер Социјалистичке партије Игор Додон.

Лидер "Наше партије" Ренато Усатиј рекао је да је бесмислено нападати парламент, с обзиром на то да су сви посланици већ напустили салу.

Демонстранти су раније данас, незадовољни установљењем новог премијера и владе, пробили врата скупштине и ушли у салу.

Новинари "Спутњика" са лица мјеста јавили су да је полиција покушавала да задржи демонстранте, као и да је користила сузавац.

Иначе, премијер Филип добио је подршку 57 посланика парламента, док су гласање бојкотовали посланици Социјалистичке партије и десничарске организације „Достојанство и правда“.

Они су претходно позвали све своје присталице да се у оквиру акције протеста окупе испред парламента уочи гласања.

Док је трајало засjедање, посланици Социјалистичке партије су правили буку, звиждали и блокирали део парламента, тако да је Филип на крају једва објавио састав свог кабинета.

Парламент је морао да изгласа нову владу до 29. јануара, иначе би био распуштен.

Посланици су ускратили повjерење влади у октобру због навода о корупцији.

Молдавија је у политичкој кризи откад је уочи парламентарних избора 2014. године из три банке нестало укупно милијарду и по долара.Оставите одговор