Кипар: Кад затаје преговори чују се гласови о подјели

Кипарски Грци морају да остану фокусирани на основе кипарских преговора како су договориле двије заједнице и као што је наведено у релевантним резолуцијама УН, у супротном доћи ће до подјеле острва, рекао је портпарол владе Стефанос Стефаноу. Он је додао да Анкара и кипарски Турци користе тренутни непродуктивни период у директним преговорима о кипарском питању […]

понедељак, 20 августа, 2012 / 09:58

Кипарски Грци морају да остану фокусирани на основе кипарских преговора како су договориле двије заједнице и као што је наведено у релевантним резолуцијама УН, у супротном доћи ће до подјеле острва, рекао је портпарол владе Стефанос Стефаноу.

Он је додао да Анкара и кипарски Турци користе тренутни непродуктивни период у директним преговорима о кипарском питању покушавајући да легализују подјелу острва, наглашавајући да ће подјела бити катастрофална и за земљу и за народ.

Стефаноу је поновио да је влада посвећена и улаже напоре како би турска страна промијенила свој непопустљив став на преговорима, а што би водило окончању турске окупације и поновном уједињењу острва, пише лист "Фамагуста газет".

“Ако преговори почну на новим основама, или ако се промијени процес преговора, турска страна имаће савршен алиби да поништи основ за рјешење и да потегне питање подјеле, а што ће водити новим авантурама и новим ризицима за наш народ", рекао је он.

Он је додао да ће рјешење кипарског проблема створити услове за мир, безбједност и просперитет за све.

Портпарол се, такође, осврнуо на процес идентификације несталих на Кипру истичући да ће влада наставити да подржава пројекат Комисије за нестала лица како би посмртни остаци свих нестали били враћени породицама.

Међу њима је много цивила, жена и дјеце, које су ухапсиле турске окупационе снаге и паравојне групе кипарских Турака у области под контролом турске армије након сукоба и далеко од бојишта.

Многи нестали задњи пут су виђени у рукама турске војске, подсјећа лист.

Још 41 случај несталих кипарских Грка додат је недавно. Ти случајеви односе се на период између 1963. и 1964. године, када су избили сукоби унутар заједнице, али нико још није идентификован.

Број несталих кипарских Турака од 1974. и у периоду 1963. и 1964. године је 503.

Према посљедњим подацима објављеним у јулу 2012. остаци 330 особе, од тога 264 Грка и 66 кипарских Турака, враћени су њиховим породицама.

Кипарски Грци и Турци укључени су у преговори, под заштитом УН, од 2008. године са циљем поновног уједињења острва под федералним кровом.