Завршена 137. Невесињска олимпијада

Такмичењем у витешким дисциплинама и традиционалним коњским тркама на Братачком лугу код Невесиња, одржаним пред десетак хиљада посјетилаца, завршена је 137. Невесињска олимпијада. Манифестација је завршена синоћ, а највећу пажњу посјетилаца и ове године привукла је трка коња, у којој су у конкуренцији полукрвних и арапских коња прво и друго мјесто освојили "Самурај" и "Јамал" […]

понедељак, 20 августа, 2012 / 10:18

Такмичењем у витешким дисциплинама и традиционалним коњским тркама на Братачком лугу код Невесиња, одржаним пред десетак хиљада посјетилаца, завршена је 137. Невесињска олимпијада.

Манифестација је завршена синоћ, а највећу пажњу посјетилаца и ове године привукла је трка коња, у којој су у конкуренцији полукрвних и арапских коња прво и друго мјесто освојили "Самурај" и "Јамал" Мирка Телетине из Невесиња, док је "Вихор" Рефика Ђогића из Кладуше на циљ стигао трећи.

У трци босанско – брдских коња најбржа је била "Венера" Веселина Митровића из Никшића, а друго и треће мјесто заузели су "Саманта" Драгана Симића из Обарске и "Соко" Душана Граховца из Невесиња.

На овој традиционалној манифестацији у осам такмичарских дана више стотина спортиста се надметало у потезању конопа, бацању камена са рамена, скоку у даљ и у вис, пењању на стуб и многим другим традиционалним дисциплинама.

Дугогодишњи учесник олимпијаде Радомир Андрић, са једном златном, сребрном и двије бронзане медаље, најуспјешнији је Невесињац на овогодишњој светковини витештва.
Андрић је наставио серију непобједивости у џаку, а у трци са јајетом у кашици је био други.
Данијел Поповић из Ужица оборио је два рекорда – у скоку у даљ је тријумфовао резултатом 3,25 метара, а затим је у скоку у вис из мјеста прескочио 1,54 метара, оставивши иза себе досадашњег побједника Зорана Шуковића из Гацка.

У пењању на стуб златну медаљу освојио је Светозар Скочајић, који је демонстрирао необичну технику, али и задивљујућу спретност, која му је донијела најбоље вријеме од 10,8 секунди.

У скакању на мијех судије су одлучиле да побједник буде Данило Папа Мрковић, док је у трци са јајетом у кашици наступило двадесетак такмичара, а најбоље вријеме трећу годину заредом имао је Александар Чабрило.

У програм олимпијаде ове године уврштене су двије нове дисциплине и то трчање по брвну и бој на брвну, гдје је у првој тријумфовао Благоје Пашајлић, а у другој Данило Ковачевић.
Витешку дисциплину бацање камена с рамена обиљежио је Радован Зековић из Жабљака, који је надмашио Горана Зупца и Данила Ковачевића из Невесиња, док је у потезању клипа Драган Зубац савладао своје ривале.

Непобједивост невесињских и гатачких конопаша "Српског Сокола" ове године је прекинула екипа "Пркошки витезови" из Босанског Петровца.

Културно-умјетнички програм протекао је у знаку изворности и традиције невесињског краја.