Случај Асанж: Подршка Еквадору од јужноамеричких шефова дипломатија

Министри спољних послова земаља Јужне Америке подржали су одлуку Еквадора да одобри политички азил оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу. У документу који је договорен на састанку Уније земаља Јужне Америке у Еквадору наводи се да се подржава ова земља "која је суочена са пријетњом" у амбасади у Лондону, гдје је Асанж потражио уточиште. Британија је саопштила […]

понедељак, август 20, 2012 / 09:50

Министри спољних послова земаља Јужне Америке подржали су одлуку Еквадора да одобри политички азил оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу.

У документу који је договорен на састанку Уније земаља Јужне Америке у Еквадору наводи се да се подржава ова земља "која је суочена са пријетњом" у амбасади у Лондону, гдје је Асанж потражио уточиште.

Британија је саопштила да би могла да уклони дипломатску статус амбасаде, подсјећа Би-Би-Си.

Асанж се суочава са изручењем Шведској због оптужби за сексуалне нападе, што он демантује.

Предсједник Еквадора Рафаел Кореа наговијестио је да би Асанж могао сарађивати са Шведском ако добије гаранције да неће бити изручен трећој земљи.

Након што је шеф дипломатије Еквадора Рикардо Патино завршио читање завршне декларације самита он је спојио руке са другим министрима изразивши заједнички став свих присутних званичника.

Аналитичари кажу да је то симболична, али значајна подршка која показује јединство у региону који приступ британске владе цијелом случају види као пријетећи и колонијалан.

Министри су подржали међународно утврђени принцип да локална полиције и снаге безбједности не могу да уђу у амбасаду, осим уколико немају дозволу амбасадора.

Они су се у завршном документу сагласили по питању низа општих принципа, укључујући неповредивост "локалних дипломатских мисија и конзуларних представништава".

Министри су, такође, позвали на мир, апелујући на све стране да наставе са дијалогом и преговорима и тако нађу узајамно прихватљиво рјешење.

Асанж (41) јуче се по први пут обратио јавности од када је ушао у амбасаду и током говора на балкону амбасаде он је позвао САД да "прекину лов на вјештице".

САД води истрагу против "Викиликса", који је објавио низ тајних дипломатских депеша што је довело многе земље и међународне фирме у непријатну ситуацију.

Двије бивше волонтерке "Викиликса" оптужиле су Асанжа, аустралијског држављанина, за сексуални напад док је он боравио у Стокхолму гдје је одржао предавање.

Асанж тврди да су сексуални односи са тим женама били на добровољној бази и да су те оптужбе против њега политички мотивисане.Оставите одговор