Кинези успјешно тестирали електромангетни топ, оружје будућности

Кинеска ратна морнарица тестирала је први електромагнетни топ домаће производње, чиме је изазвала забринутост Пентагона који касни с тестирањем свог топа.

субота, 5 јануара, 2019 / 21:12

Вијест о првом кинесксом електромегнетном топу почетком прошле године први је пренио кинески војни ентузијаста Дафенг Цао објавивши фотографију кинеског ратног борда Ксаијангшан 936, на којем је постављен масивни и досад невиђени електромагнетни топ.

Брод с новим оружјем кришом је снимљен у јануару прошле године у бродоградилишту Вуан, а фотографија је објављена на кинеској друштвеној мрежи Веибо.

Ових је дана Дафенг Цао објавио нове фотографије споменутог брода како плови Тихим океаном, а на којима је видљив и нови топ који се управо тестирам, пише Тпортал.

Стручњаци појашњавају да је топ развијен уз помоћ пекиншког Института за технологију и да је ријеч о оружју будућности које је још увијек у експерименталној фази, али би према процјенама могло бити спремно за дјеловање већ до 2025. године.

Оно користи електромагнетну силу како би изузетно великом брзином спаљивало пројектиле дуж електронски набијених челичних ‘шина’ које стварају магнетно поље.

Топ може погодити мету удаљену 200 километара брзином од два километра у секунди, а сваки пројектил кошта између 50.000 и 75.000 долара.