07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Привредници против Петровића јер би да поскупи струју

Привредници у Српској не прихватају повећање цијене струје које тражи „Електропривреда РС“ и затражили су да се уведе мораторијум на одлуку ЕРС о поскупљењу, сазнаје портал Капитал.

субота, 5 јануара, 2019 / 20:58

У Влади РС данас је одржан састанак великог броја привредника са представницима ЕРС и Владе РС.

С обзиром на то да су се привредници побунили против било каквог поскупљења све док „Електропривреда“ не преиспита своје трошкове и број радника, одлучено је да министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић сачини информацију и представи је Влади РС која ће дати коначну одлуку да ли ће доћи до поскупљења струје за привреду и за колико.

Према одлуци коју је усвојио Надзорни одбор ЕРС поскупљење би у просјеку било 13 одсто и примјењивало би се већ од 1. фебруара.

Како сазнајемо на састанку је било веома бурно, привредници су се оштро успротивили ставовима в.д. генералног директора ЕРС Луке Петровића те је атмосфера била на ивици сукоба.

Из „Електропривреде РС“ су раније саопштили да ће одлука о корекцији цијена за индустријске купце ступити на снагу 1. фебруара 2019. године.

Истакли су да у претходном периоду нису искористили своје право да цијену јавног снабдијевања увећају за 10 одсто током прва два мјесеца, односно 20 одсто уколико купац остане код резервног снабдјевача дуже од два мјесеца.

Тврде да ЕРС годинама уназад остварује знатно мање приходе јер није искористила право на усклађивање цијена за купце из ове категорије.

„Илустрације ради исте количине електричне енергије које су индустријским купцима испоручене током 2018. године на тржишту вриједиле су 56,8 милиона КМ више. На бази планиране потрошње индустијских купаца у 2019. години негативна разлика би достигла 72 милиона КМ. Из тог разлога предложено је усклађивање цијена на начин да се цијена увећа за 20 одсто од садашње цијене“, саопштили су раније из ЕРС и додали да би ефекат примјене усклађене цијене негативну разлику за 2019. годину са процјењених 72 свео на 56 милиона КМ.Коментариши